Search
Close this search box.

Αρχαία Ελλάδα: 6 πρακτικές που σοκάρουν από μια άγνωστη εποχή σε πολλούς

Οι αρχαίοι Έλληνες άφησαν αναμφισβήτητα ανεξίτηλο το σημάδι τους στον σύγχρονο πολιτισμό, διαμορφώνοντας τις αντιλήψεις μας για τη δημοκρατία, την τεχνολογία και την τέχνη.

Παρά τη βαθιά συνεισφορά τους, υπάρχουν πτυχές του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα.  Από τις τελετουργίες μέχρι τους σκληρούς νόμους, ακολουθούν 6 εντυπωσιακά γεγονότα για την Αρχαία Ελλάδα που μπορεί να διαταράξουν την εξιδανικευμένη εικόνα που συχνά τρέφουμε.

8 λόγοι για τους οποίους δε θα επιβίωνες στην Αρχαία Ελλάδα

1. Σκληρές τιμωρίες για τη μοιχεία:
Στην αρχαία Ελλάδα, η μοιχεία ξεπερνούσε τον βιασμό σε αυστηρότητα των συνεπειών της. Αν συλλαμβάνονταν επ’ αυτοφώρω, ο προστάτης της γυναίκας είχε το νόμιμο δικαίωμα να σκοτώσει αμέσως τον μοιχό. Ακόμη και αν προσαγόταν στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε ταπεινωτικές τιμωρίες που αμαύρωναν τόσο την αξιοπρέπεια όσο και τη φήμη του.

2. Πώληση του ιδρώτα ως ελιξίριο:
Οι Έλληνες, γνωστοί για την εμμονή τους με τη φυσική κατάσταση, γυμνάζονταν δημόσια, συχνά χωρίς ρούχα. Αυτό που μπορεί να προκαλεί έκπληξη είναι ότι οι αθλητές μάζευαν το λάδι και τον ιδρώτα τους, τον εμφιάλωναν και τον πουλούσαν ως κάποιο είδος ελιξίριου.

3. Πίστη στα ζόμπι:
Σε αντίθεση με την αντίληψη ότι η πίστη στα ζόμπι είναι ένα πρόσφατο κατασκεύασμα, αρχαιολογικές μελέτες στη Σικελία αποκαλύπτουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν τέτοιες πεποιθήσεις πριν από 2.000 χρόνια. Για να εμποδίσουν τα νεκρά σώματα να επιστρέψουν στη ζωή, τα “σκότωναν” τελετουργικά με πέτρες ή αμφορείς.

 

Η ομοφυλοφιλία στην Αρχαία Ελλάδα: Υπήρχε; Αν ναι, πώς την αντιμετώπιζαν οι Αθηναίοι;

4. Ασυνήθιστες γιορτές:
Οι αρχαιοελληνικές εορταστικές εκδηλώσεις περιλάμβαναν ακραίες δραστηριότητες, όπως τα Σκιροφόρια, όπου οι Αθηναίοι θυσίαζαν ζώα στον Δία στην Ακρόπολη για να συνδεθούν με τον κόσμο πέρα από την πραγματικότητα.

5. Ποικίλες μέθοδοι αντισύλληψης:
Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν έλαια για να μειώσουν την κίνηση του σπέρματος μετά τη συνουσία, διευκολύνοντας έτσι την έκπλυση των γεννητικών οργάνων και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκυμοσύνης. Άλλες προτεινόμενες μέθοδοι περιλάμβαναν το φτέρνισμα των γυναικών κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτισης.

6. Γευσιγνωσία σωματικών υγρών για διάγνωση:
Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες γιατρούς, τα διάφορα σωματικά υγρά είχαν ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση. Η επίσκεψη σε έναν γιατρό συχνά περιλάμβανε όχι μόνο εξέταση αλλά και γευσιγνωσία σωματικών υγρών για ακριβέστερη διάγνωση.

Η Φυλετική κατανομή στην Αρχαία Ελλάδα: Ποιες φυλές κατοίκησαν σε κάθε περιοχή;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr