Search
Close this search box.
Hilton Carter

5 φυτά εσωτερικού χώρου για πιο καθαρή ατμόσφαιρα

Τα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού σας μπορεί πραγματικά να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, να μειώσετε το άγχος και φυσικά θα ομορφύνουν τον χώρο σας. Μπορούν όμως πραγματικά να καθαρίσουν και τον αέρα που αναπνέετε;

Σύμφωνα με μια μελέτη της NASA από το 1989, ορισμένοι τύποι φυτών εσωτερικού χώρου (συμπεριλαμβανομένων των φυτών φιδιού, του κρίνου και του Φίκου), μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα σε ένα μικρό και κλειστό θάλαμο. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει επιπλέον ότι τα φυτά μπορούν να απομακρύνουν επιβλαβή αέρια όπως η φορμαλδεΰδη από τον εσωτερικό αέρα. Σύμφωνα με την EPA, οι κύριες αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων περιλαμβάνουν συσκευές αερίου, έπιπλα κατασκευασμένα από προϊόντα από συμπιεσμένο ξύλο, δάπεδα ή χαλιά, ακόμη και προϊόντα καθαρισμού – και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εσωτερικού χώρου είναι η απομάκρυνση των ρύπων και ο αερισμός με καθαρό αέρα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν αρκετές μελέτες όπου υποστηρίζουν πως τα φυτά εσωτερικού χώρου φιλτράρουν «τοξίνες» στον αέρα  και ταυτόχρονα να ενισχύουν την ψυχική υγεία.

Αυτά είναι τα 5 φυτά εσωτερικού χώρου για μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι

1) Benjamina Ficus

Ο Φίκος Μπέντζαμιν είναι ένα από τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικού χώρου με πλούσιο φύλλωμα χρώματος πράσινου ανοιχτού, πράσινο σκούρο ή δίχρωμο λευκό – πράσινο, ανάλογα το είδος. Είναι φυτό μέτριας ανάπτυξης και θα το βρείτε σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ποικιλίες. Συνήθως το συναντάμε σε επαγγελματικούς χώρους υποδοχής, ή στην είσοδο κατοικιών και πολυκατοικιών καθώς και σε δωμάτια κατοικιών, συνήθως στην κουζίνα και το σαλόνι. Μπορεί όμως να διατηρηθεί εξίσου καλά και σε εξωτερικό χώρο σε ένα ημισκιερό σημείο γι’ αυτό τον λόγο μπορεί ίσως να το δείτε και σε βεράντες, μπαλκόνια καθώς και σε ταράτσες. Σίγουρα θα το δείτε σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και ποικιλίες.

Benjamina Ficus
Benjamina Ficus

2) Πόθος

Ο Πόθος ή αλλιώς Epipremnum aureum είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου, είναι ιδανικό για κρεμαστά καλάθια ή σε ψηλές γλάστρες καθώς είναι αναρριχητικό.  Είναι από τα φυτά που ευδοκιμούν με λίγο φωτισμό και αναρριχάται χρησιμοποιώντας τις εναέριες ρίζες του.  Η καταγωγή του είναι από τη Νοτιανατολική Ασία και μπορεί να το συναντήσετε με το όνομα  «κισσός του διαβόλου» εξαιτίας της ανθεκτικότητας του. Τα φύλλα του είναι χαρακτηριστικά καθώς είναι  σε σχήμα καρδιάς είτε με σκέτο πράσινο χρώμα, είτε με χρυσαφί ή κιτρινωπά στίγματα.

Πόθος
Πόθος ή αλλιώς Epipremnum aureum

3) Σπαθίφυλλο ή αλλιώς Peace Lilly

Ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή  φυτά εσωτερικού χώρου είναι και το Σπαθίφυλλο, με καταγωγή από την κεντρική και νότια Αμερική (Βενεζουέλα και την Κολομβία). Η ονομασία του προέρχεται από το καθώς μοιάζει με σπαθί αλλά είναι γνωστό και ως «κρίνος της ειρήνης» (peace lily) εξαιτίας του άσπρου χρώματος που θυμίζει τη λευκή σημαία (σύμβολο ανακωχής).

Peace Lilly
Peace Lilly

4) Φιλόδεντρο ή Swiss cheese plant

Η προέλευση είναι από το Νότιο Μεξικό και το πραγματικό του όνομα είναι Monstera Deliciosa. Είναι από τα φυτά που ξεχωρίζεις και αναγνωρίζεις με την πρώτη ματιά καθώς τα φύλλα του θυμίζουν στο σχήμα ελβετικό τυρί γι’ αυτό είναι γνωστό ως Swiss cheese plant.  Έχει όμορφα μεγάλα πράσινα φύλλα και δεν αντέχει τον υπερβολικό ήλιο και τη ζέστη, δεν χρειάζεται πολύ και συχνό πότισμα.

Swiss cheese plant
Swiss cheese plant

5) Σανσεβιέρια ή  Snake plant

Είναι ένα φυτό που προσαρμόζεται εύκολα και είναι ανθεκτικό γι’ αυτό τον λόγο είναι ένα ιδανικό φυτό για να κάνετε το πρώτο ξεκίνημα με τα φυτά εσωτερικού χώρου. Η καταγωγή του προέρχεται από την τροπική Δυτική Αφρική από τη Νιγηρία ανατολικά έως το Κονγκό. Είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά και είναι γνωστό και με τις ονομασίες φυτό φιδιού, σπαθί του Αγίου Γεωργίου, γλώσσα της πεθεράς μεταξύ άλλων. Τ φύλλα του είναι άκαμπτα και έχει την ικανότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα (παράγει οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας) επομένως μπορούμε να το τοποθετήσουμε και στο υπνοδωμάτιο καθώς μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου μας.

Snake plant
Snake plant

Για περισσότερα νέα, δείτε εδώ.

«Βόλτα» στα πιο διάσημα βιβλιοπωλεία του κόσμου

Πηγές πληροφοριών: 1, 2, 3,

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2, 3, 4, 5

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr