Search
Close this search box.
αινσταιν

3 βασικοί κανόνες ζωής που μας δίδαξε ο Αϊνστάιν και αξίζει να υιοθετήσουμε

Αν πίστευες πως το πιο δημοφιλές μυαλό της ανθρώπινης ιστορίας ασχολήθηκε μόνο με τις φυσικές επιστήμες, είναι καιρός να αναθεωρήσεις.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν διδάσκει «Η ζωή είναι σαν την οδήγηση με ποδήλατο, για να κρατηθείς σταθερός, πρέπει να κινείσαι»

Ο Αϊνστάιν δεν προσέφερε μόνο τη θεωρία της σχετικότητας στον κόσμο, αλλά αφιέρωσε επίσης σημαντικό μέρος του χρόνου του σε θέματα που αφορούν την καλή ζωή. Πέραν των επιστημονικών του επιτευγμάτων, όπως η σταθερότητα της ταχύτητας του φωτός, το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο και ο τύπος E=mc², εξετάζοντας επιστολές του, θα αντιληφθούμε διαμόρφωσε κανόνες που προωθούν μια πιο ευτυχισμένη και συνειδητοποιημένη ζωή.

Ο Βένιαμιν Κοέν, υπεύθυνος για τους λογαριασμούς του Αϊνστάιν στα social media, συνέγραψε το βιβλίο “The Einstein Effect,” το οποίο περιλαμβάνει τους κανόνες ζωής που ακολουθούσε ο ίδιος:

Η επιστήμη, η αλήθεια και η εκπαίδευση είναι για όλους, όχι για τους προνομιούχους

Ο Αϊνστάιν πίστευε βαθιά ότι κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την επιστήμη και την εκπαίδευση θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να αφοσιωθεί σοβαρά σε αυτήν. Οι πράξεις του αποδεικνύουν αυτήν την πεποίθηση. Ήταν επικριτικός προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και αντιρατσιστικός στις ενέργειές του. Το FBI είχε ανοίξει φάκελο γι’ αυτόν το 1932 λόγω των αντιρατσιστικών του πράξεων. Το 1937, προσέκλησε την έγχρωμη Μάριον Άντερσον, αστέρι της όπερας, να διαμείνει στο σπίτι του, όταν της αρνήθηκαν διαμονή σε ξενοδοχείο στο Πρίνστον. Το 1946, επισκέφτηκε το Πανεπιστήμιο Λίνκολν, το πρώτο κολέγιο που χορηγούσε πτυχίο σε έγχρωμους στις Ηνωμένες Πολιτείες, και διατύπωσε διαλέξεις, συνομιλώντας με φοιτητές και απαντώντας σε ερωτήσεις. Κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του, είχε δηλώσει σε μια ομιλία του: «Υπάρχει ένας διαχωρισμός μεταξύ των έγχρωμων και των λευκών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο χωρισμός δεν είναι ασθένεια των έγχρωμων. Είναι ασθένεια των λευκών».

Να κάνεις αυτό που αγαπάς, ακόμη και αν δεν είσαι καλός σε αυτό

Τρεις από τις παθιασμένες αγάπες του Αϊνστάιν περιλάμβαναν την ιστιοπλοΐα, το βιολί και το ψήσιμο ψωμιού. Αν και ίσως δεν ήταν εξαιρετικός σε αυτές τις δραστηριότητες, δεν παρέλειπε να τις ασκεί. Όπως ο ίδιος σημείωσε, «Μια βόλτα με τη βάρκα στη θάλασσα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ηρεμία και προβληματισμό, για να σκεφτείς από μια διαφορετική οπτική γωνία». Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχαν αναφορές περί περιστατικών όπου ο επιστήμονας έχανε τον έλεγχο ή ακόμη και προσάραζε με το σκάφος του. Ακόμη αρνούνταν να φορέσει σωσίβιο παρά το γεγονός ότι δεν ήξερε να κολυμπήσει, και συχνά ζητούσε βοήθεια για το ρυμούλκημα του σκάφους. Όλα αυτά, ωστόσο, ήταν ασήμαντα σε σχέση με την ηρεμία και τη ψυχική ελευθερία που του προσέφερε μια εκδρομή στα ανοιχτά.

Η νοοτροπία «παζλ»

Μια από τις φράσεις του που συχνά παρεξηγείται είναι η εξής: «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση». Αυτό που ουσιαστικά επιχείρησε να εκφράσει είναι ο τρόπος που αντιμετώπιζε τα προβλήματα. Αναλογίζεται σαν το να λύνει κανείς ένα παζλ, όπου είναι αναγκαίο να φανταστεί και να οραματιστεί το πιθανό επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση ενός στόχου. Αυτή η ευελιξία και η μη παγίωση της κοσμοθεωρίας του, μαζί με τη διαρκή φαντασία του προς κάθε κατεύθυνση, ήταν τα χαρακτηριστικά που του επέτρεψαν να συλλάβει ιδέες που άλλοι θα απέρριπταν αμέσως.

Η πλαστή επιστολή του Αινστάιν προς την κόρη του, μιλώντας της για την αγάπη

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr