Search
Close this search box.
Αϊνστάιν Θεός

Όταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μίλησε για τον θεό και επεξήγησε τα παράξενα της ζωής

Η αντίληψη του Αϊνστάιν για τον Θεό ήταν περισσότερο ευθυγραμμισμένη με την ιδέα μιας παγκόσμιας τάξης ή κοσμικής νοημοσύνης παρά μιας προσωπικής θεότητας.

Οι απόψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν για τον Θεό και τη θρησκεία έχουν αποτελέσει αντικείμενο πολλών συζητήσεων. Ενώ ο Αϊνστάιν χρησιμοποιούσε συχνά τον όρο “Θεός” με μια μεταφορική ή φιλοσοφική έννοια, ήταν γνωστός για την απόρριψη των παραδοσιακών θρησκευτικών δογμάτων. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα που αντικατοπτρίζουν την οπτική του Αϊνστάιν για τον Θεό.

Τί είναι ο έρωτας για την Κική Δημουλά; Τα ομορφότερα αποσπάσματά της

1. Μεταφορική έννοια του Θεού:
«Πιστεύω στον Θεό του Σπινόζα, που αποκαλύπτεται στην εύρυθμη αρμονία όλων όσα υπάρχουν, όχι σε έναν Θεό που ενδιαφέρεται για την τύχη και τις πράξεις των ανθρώπινων όντων».

2. Για το θρησκευτικό δόγμα:
“Η λέξη Θεός δεν είναι για μένα τίποτε περισσότερο από την έκφραση και το προϊόν των ανθρώπινων αδυναμιών, η Βίβλος μια συλλογή έντιμων, αλλά ακόμα πρωτόγονων θρύλων που είναι ωστόσο αρκετά παιδαριώδεις”.

3. Η κοσμική θρησκεία του Αϊνστάιν:
“Η θρησκεία μου συνίσταται σε έναν ταπεινό θαυμασμό του απεριόριστου ανώτερου πνεύματος που αποκαλύπτεται στις μικρές λεπτομέρειες που είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε με το εύθραυστο και αδύναμο μυαλό μας”.

4. Η απόρριψη του προσωπικού Θεού από τον Αϊνστάιν:
“Δεν πιστεύω σε έναν προσωπικό Θεό. Εξέφρασα τη στάση μου στον Θεό με σαφήνεια και ποτέ δεν αρνήθηκα τα λόγια μου. Αν υπάρχει μέσα μου κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί θρησκευτικό, τότε αυτό είναι ο απεριόριστος θαυμασμός για τη δομή του κόσμου, στο βαθμό που η επιστήμη μας μπορεί να την αποκαλύψει”.

5. Σχετικά με την επιστήμη και τη θρησκεία:
“Η επιστήμη χωρίς θρησκεία είναι κουτσή, η θρησκεία χωρίς επιστήμη είναι τυφλή”.

Ο ίδιος αναφέρει σε μια επιστολή του (Επιστολή του Θεού”1954  προς τον φιλόσοφο Έρικ Γκούτκιντ)

«Για εμένα, η Εβραϊκή θρησκεία, όπως και οι υπόλοιπες, δεν είναι παρά η μετενσάρκωση των πιο παιδαριωδών προκαταλήψεων. Και οι Εβραίοι, για τους οποίους νιώθω τιμή που ανήκω αλλά και των οποίων την νοοτροπία ενστερνίζομαι, δεν έχουν καμία διαφορά από εμένα ή οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο» αναφέρει.

«Όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω μέσα από τις εμπειρίες μου δεν υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που να είναι καλύτερες από κάποιες άλλες κι ας φυλάσσονται από τους χειρότερους καρκίνους ή την έλλειψη εξουσίας. Με άλλα λόγια, δεν μπορώ να δω οτιδήποτε ‘εκλεκτό’ σε αυτούς»

Το κρύο στην Αρχαία Ελλάδα: Πώς αντιμετώπιζαν οι Αρχαίοι Έλληνες τις χιονοπτώσεις και το ψύχος

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr