Search
Close this search box.

10 από τα πιο φριχτά πειράματα στην ιστορία

Στο όνομα της επιστήμης έχουν γίνει πολυάριθμα πειράματα, ορισμένα από τα οποία είχαν αρνητικές συνέπειες, είτε εν γνώσει των πειραματιστών, είτε σπανιότερα εν αγνοία τους. Ευτυχώς, πλέον οι άνθρωποι έχουν ανακαλύψει πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μαζεύουν πληροφορίες και να διεξάγουν έρευνες. Ωστόσο, συνήθως ξεχνάμε τις ανθρώπινες ζωές που καταστράφηκαν ή χάθηκαν στον βωμό αυτής της προόδου. Παρακάτω παρουσιάζονται 10 από τα πιο σκοτεινά και καταστροφικά πειράματα της ανθρώπινης ιστορίας.

1. Henrietta Lacks

To 1995, η Henrietta Lacks, μία φτωχή, χωρίς μόρφωση αφρο-αμερικανή γυναίκα από τη Βαλτιμόρη υπήρξε χωρίς τη θέλησή της πηγή κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν για τους σκοπούς ιατρικής έρευνας. Παρόλο που οι ερευνητές είχαν προσπαθήσει και στο παρελθόν να καλλιεργήσουν κύτταρα, η Henrietta υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που κατάφεραν να διατηρήσουν εν ζωή και να κλονοποιήσουν. Τα κύτταρα της Henrietta, γνωστά ως HeLa cells, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εμβολίου της πολυομυελίτιδας, στην έρευνα του καρκίνου και του AIDS, στη χαρτογράφηση των γονιδίων και σε πολλές άλλες ιατρικές ανακαλύψεις. Η Henrietta πέθανε φτωχή και θάφτηκε υπό άθλιες συνθήκες. Για δεκαετίες, ο σύζυγός της και τα 5 της παιδιά ζούσαν μέσα στην άγνοια σχετικά με τη συνεισφορά της μητέρας τους στη σύγχρονη ιατρική.

Henrietta Lacks
Henrietta Lacks

2. QKHILLTOP πρότζεκτ

Το 1954, η CIA δημιούργησε ένα πείραμα που ονομάστηκε QKHILLTOP project για να μελετήσει τις κινεζικές τεχνικές πλύσης εγκεφάλου, τις οποίες αργότερα χρησιμοποίησαν για να διαμορφώσουν νέες ανακριτικές μεθόδους. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr. Harold Wolff του Cornell University Medical School. Αφού ζήτησε από τη CIA να του παραχωρήσει πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους φυλάκισης, στέρησης, εξαθλίωσης, βασανιστηρίων, πλύσης εγκεφάλου, ύπνωσης κ.α., η ερευνητική ομάδα του Wolf ξεκίνησε τη δημιουργία ενός πλάνου μέσω του οποίου θα διαμόρφωναν μυστικές ναρκωτικές ουσίες και άλλες καταστροφικές για τον εγκέφαλο διεργασίες.

3.  Artichoke πρότζεκτ

Κατά τη δεκαετία του 1950, το Γραφείο Επιστημονικής Νοημοσύνης της CIA διεξήγαγε μία σειρά από πρότζεκτ ελέγχου του μυαλού σε μία προσπάθεια να απαντήσει στην ερώτηση του «εάν μπορούμε να ελέγξουμε ένα άτομο στο βαθμό που θα υπακούει στις εντολές μας ενάντια στη θέλησή του, ακόμα και ενάντια στους θεμελιακούς νόμους της φύσης». Ένα από αυτά τα προγράμματα, το Project Artichoke, το οποίο μελέτησε την ύπνωση, ενίσχυσε τον εθισμό στη μορφίνη και σε άλλες ναρκωτικές ουσίες και τη χρήση χημικών για να ενισχύσει την αμνησία σε άτομα, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Παρόλο που το πρότζεκτ τερματίστηκε τελικά στα μέσα της δεκαετίας του 1960, άνοιξε την πόρτα για εκτεταμένη έρευνα πάνω στη χρήση του ελέγχου του μυαλού.

4. Operation Midnight Climax

Το Operation Midnight Climax ήταν ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 ως υπο-πρότζεκτ της CIA και ερεύνησε τις επιδράσεις του LSD. Στο San Francisco της Νέας Υόρκης, άτομα χωρίς τη συγκατάθεσή τους δελεάστηκαν από ιερόδουλες-συνεργάτες της CIA να πάνε σε συγκεκριμένα σπίτια, όπου τους δόθηκε LSD και άλλες ουσίες που επηρεάζουν τις νοητικές διεργασίες, ενώ τους παρακολουθούσαν πίσω από τοίχους με τζάμι. Παρόλο που τα σπίτια αυτά έκλεισαν το 1965, όταν αποκαλύφθηκε ότι η CIA έδινε LSD σε ανθρώπινα υποκείμενα, το Operation Midnight Climax υπήρξε πεδίο εκτεταμένης έρευνας πάνω στον σεξουαλικό εκβιασμό, στην τεχνολογία επιτήρησης και στις ναρκωτικές ουσίες.

Απόσπασμα από την ταινία Operation Midnight Climax
Απόσπασμα από την ταινία Operation Midnight Climax

5. Tο Aversion πρότζεκτ

Το 1969, κατά τη διάρκεια του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, χιλιάδες ομοφυλόφιλοι τέθηκαν υπό την επίβλεψη του Dr. Aubrey Levin, ενός συνταγματάρχη του στρατού και ψυχολόγου, πεπεισμένου ότι μπορεί να «θεραπεύσει» τους ομοφυλόφιλους. Στο Voortekkerhoogte στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στην Pretoria, ο Levin έκανε χρήση ηλεκτροσπασμοδικής θεραπείας αποστροφής για να αναπροσανοτολίσει τους ασθενείς τους. Έδεσε ηλεκτρόδια στα χέρια των ασθενών σε μία βαθμολογημένη κλίμακα από το 1 έως το 10. Οι ομοφυλόφιλοι άντρες έβλεπαν εικόνες από γυμνούς άντρες και ενθαρρύνονταν να φαντασιώνονται, σημείο κατά το οποίο τους επέβαλαν ισχυρά σοκ. Όταν προειδοποίησαν τον Levin ότι θα κατηγορηθεί για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσε στον Καναδά, όπου δουλεύει σήμερα σε ένα νοσοκομείο.

6. Τα πειράματα των Nazi

Κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ και του Ολοκαυτώματος, η ναζιστική Γερμανία διεξήγαγε μία σειρά από ιατρικά πειράματα σε Εβραίους και άλλες μειονοτικές ομάδες. Τα πειράματα διεξήχθησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις περισσότερες περιπτώσεις οδήγησαν στον θάνατο ή σε μόνιμες αναπηρίες. Τα πιο καταστροφικά από αυτά περιλάμβαναν προσπάθειες επέμβασης στα γονίδια, στα κόκαλα, στους μύες και στα νεύρα, έκθεση σε ασθένειες και χημικά αέρια και οτιδήποτε άλλο μπορούσαν να σκεφτούν και οι ναζί γιατροί. Μετά τον πόλεμο, αυτά τα εγκλήματα εκδικάστηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης και οδήγησαν στη δημιουργία του Κώδικα της Νυρεμβέργης σχετικά με την ιατρική ηθική.

Nazi πειράματα
Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

7. Unit 731

Από το 1937 έως το 1945, ο αυτοκρατορικός στρατός της Ιαπωνίας διεξήγαγε μία συγκαλυμμένη έρευνα για τα βιολογικά και χημικά όπλα που ονομάστηκε Unit 731. Έχοντας βάση τη μεγάλη πόλη Harbin, το πρόγραμμα αυτό ήταν υπεύθυνο για μερικά από τα πιο φριχτά εγκλήματα της ιστορίας. Κινέζοι και Ρώσοι, άντρες, γυναίκες, παιδιά, νεογέννητα, ηλικιωμένοι και έγκυοι ήταν τα υποκείμενα πειραμάτων που περιλάμβαναν την αφαίρεση οργάνων από ζωντανά σώματα, ακρωτηριασμούς για τη μελέτη της απώλειας αίματος και δοκιμές όπλων. Από ορισμένους φυλακισμένους αφαίρεσαν με εγχείρηση τα στομάχια τους και έραψαν τους οισοφάγους τους στα έντερά τους. Πολλοί από τους επιστήμονες που έλαβαν μέρος σε αυτό το πρόγραμμα κατέληξαν με μεγάλες καριέρες στην πολιτική, στην εκπαίδευση, στις επιχειρήσεις και στην ιατρική.

Unit 731
Unit 731

8. Το πείραμα της σύφιλης Tuskegee

Μία κυβερνητικά χρηματοδοτούμενη «έρευνα» από το 1932 έως το 1972 αρνήθηκε τη θεραπεία της σύφιλης σε 399 αφρο-αμερικανούς ασθενείς στην αγροτική Alabama, ακόμα κι όταν η πενικιλίνη αποδείχθηκε αποτελεσματική ενάντια στην ασθένεια το 1947. Οι ασθενείς δεν γνώριζαν ότι είχαν σύφιλη και οι γιατροί απέδιδαν τα συμπτώματα στο «κακό τους αίμα», δίνοντάς τους placebos. Στόχος του πειράματος που διεξήχθη από την αμερικανική υπηρεσία δημόσιας υγείας ήταν να μελετήσει τη φυσική πρόοδο της σύφιλης σε περίπτωση που δεν θεραπευόταν. 28 άνθρωποι που πήραν μέρος στην έρευνα πέθαναν απευθείας από σύφιλη, ενώ 100 πέθαναν από σχετικές επιπλοκές.

9. Η μελέτη STD στη Γουατεμάλα

Αυτό το φριχτό πείραμα είναι μία ακόμα επιχείρηση της αμερικανικής κυβέρνησης που οδήγησε σε καταστροφικές συνέπειες στο όνομα της επιστήμης. Από το 1945 έως το 1956, περίπου 1500 άνθρωποι από τη Γουατεμάλα μολύνθηκαν με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της σύφιλης και της γονόρροιας. Τα υποκείμενα περιλάμβαναν ορφανά παιδιά, φυλακισμένους και ιερόδουλες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μολυσμένες ιερόδουλες, ενέσεις και άλλες μεθόδους για να κάνουν τα υποκείμενά τους να ασθενήσουν. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην έρευνα μηνύουν το John Hopkins University για 1 δισεκατομμύριο για τον ρόλο του στη συγκεκριμένη έρευνα.

10. Η πανούκλα ως όπλο

Την τελευταία φορά που εμφανίστηκε η πανούκλα, σκότωσε περίπου τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης, μειώνοντας τον αριθμό των ανθρώπων στον κόσμο κατά περίπου 100 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του 13ου και του 14ου αιώνα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, το πρόγραμμα έρευνας του βιολογικού πολέμου στη Σοβιετική Ένωση ανακάλυψε το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η πανούκλα ως όπλο με την εκτόξευση βλημάτων προς τους εχθρούς.

Δείτε επίσης:

Η ανθρώπινη συμπεριφορά μέσα από 5 ψυχολογικά πειράματα

Κείμενο: Εύη Καλαϊτζή

 

Πηγές πληροφοριών: bestpsychologydegrees.com, bigthink.com

Πηγές φωτογραφιών: Εξώφυλλο, 1, 2, 3, 4

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr