Search
Close this search box.
10 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

10 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

Το animation προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες αφήγησης. Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκαν ποτέ.

Οι χαρακτήρες της Disney μέσα από το πρίσμα του Tim Burton

Αυτά τα κλασικά κινούμενα σχέδια είναι τα καλύτερα μιας διαρκούς, διαρκώς εξελισσόμενης μοντέρνας μορφής τέχνης. Από τα χειροποίητα αριστουργήματα του Walt Disney μέχρι τα σύγχρονα τεχνολογικά θαύματα από την Pixar. Λατρεύουμε τις ταινίες κινουμένων σχεδίων επειδή, στα καλύτερά τους, προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες αφήγησης. Για αυτήν τη λίστα, λαμβάνουμε υπόψη τη συνολική ποιότητα κάθε ταινίας, τον πολιτισμικό αντίκτυπο, το πόσο καλά έχουν αντέξει στο χρόνο και αν θα θέλαμε να τις ξαναδούμε.

1. Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι – Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Η Χιονάτη, η πρωτοποριακή ταινία κινουμένων σχεδίων που ξεκίνησε μια κινηματογραφική επανάσταση, αποτελεί βασικό αμερικανικό καλλιτεχνικό θρίαμβο στον 20ο αιώνα. Ο Walt Disney έκανε ένα τολμηρό άλμα επενδύοντας σε αυτή τη μουσική φαντασία και παρά τις αμφιβολίες για τη σύνδεση του κοινού με μια ταινία 80 λεπτών με χαρακτήρες ζωγραφισμένους στο χέρι, η Χιονάτη όχι μόνο έκανε τους θεατές να κλάψουν, αλλά διεκδίκησε και τον τίτλο της ταινίας με τις μεγαλύτερες ταινίες όταν κυκλοφόρησε. Αυτό το κλασικό παραμύθι, με γοτθικούς τόνους και εικαστικές επιρροές από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, παρουσιάζει έναν εμβληματικό κακό – την κακιά θετή μητέρα της Χιονάτης, που αναγνωρίζεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου ως μια από τις δέκα πιο αξέχαστες στην ιστορία του κινηματογράφου.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

2. Πινόκιο – Pinocchio (1940)

Μεγαλύτερος προϋπολογισμός, περισσότερος χρόνος και περισσότεροι πόροι για το δεύτερο ολοκληρωμένο χαρακτήρα της Walt Disney που είναι τουλάχιστον εξίσου εκπληκτικό με την προκάτοχό του. Οι χαρακτήρες είναι πιο καλύτερα ανεπτυγμένοι και τα καινοτόμα βήματα στα κινούμενα σχέδια (ο Πινόκιο παρουσιάζει εντυπωσιακά ζωντανά σχέδια από φυσικά και μηχανικά στοιχεία) είναι ουσιαστικά. Συναρπαστικό, συγκινητικό, ο Πινόκιο του 1940 είναι βασικός αμερικανικός κινηματογράφος. Οι ταινίες απλά δεν γίνονται καλύτερες από αυτό.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

3. Ταξίδι στη Χώρα των Θαυμάτων – Spirited Away (2001)

Ο Miyazaki είπε κάποτε ότι η Princess Mononoke θα ήταν η τελευταία του ταινία και είμαστε όλοι χαρούμενοι που δεν ήταν έτσι, τελικά. Η γνωριμία με τη 10χρονη κόρη ενός φίλου ενέπνευσε τον Μιγιαζάκι να δημιουργήσει αυτή την περιπέτεια για ένα νεαρό κορίτσι που περνά στον κόσμο των πνευμάτων μέσω ενός μαγικού λουτρού. Ο Miyazaki ενσωμάτωσε μερικά CGI εδώ – και σχεδιάζει με το χέρι δεκάδες χιλιάδες καρέ για κάθε χαρακτήρα. Το Spirited Away είναι ένα οδυνηρό γλυκόπικρο έπος για την ενηλικίωση και την προσαρμογή στην αλλαγή. Μέχρι σήμερα, αυτό είναι το μοναδικό animé που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και ως έργο δημιουργίας ταινιών φαντασίας, αξίζει να συγκριθεί με το The Wizard of Oz.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

4. Η Ωραία Κοιμωμένη – Sleeping Beauty (1959)

Η πιο φιλόδοξη και δαπανηρή προσπάθεια της Disney, που κάποτε περιοριζόταν σε VHS σε περικομμένη μορφή, είναι τώρα διαθέσιμη για μια μαγευτική εμπειρία μεγάλης οθόνης με πλούσιο ήχο. Η Ωραία Κοιμωμένη, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Eyvind Earle, στέκεται ως κορυφαίο σημείο στο animation. Μερικοί κριτικοί υποστηρίζουν ότι η Αουρόρα δεν έχει την προσωπικότητα άλλων πρωταγωνιστών της Disney και η 75λεπτη ταινία επικρίνεται για μια λεπτή αφήγηση. Ωστόσο, τέτοιες ανησυχίες φαίνονται ασήμαντες.

Αυτή η ταινία αντιπροσωπεύει την πρώτη εισβολή της Disney σε μορφή υπερευρείας οθόνης, με το καρέ Super Technirama 70 να έχει διπλάσιο πλάτος από παλαιότερα κλασικά, όπως η Χιονάτη. Βλέποντας την κορύφωση, όπου η απειλητική κακιά Maleficent μεταμορφώνει ένα κάστρο σε αγκάθια και τον εαυτό της σε έναν δράκο σε μέγεθος ουρανοξύστη, με μια βροντερή παρτιτούρα εμπνευσμένη από τον Τσαϊκόφσκι, προσφέρει ένα από τα πιο θεαματικά σκηνικά δράσης-περιπέτειας που έχουν παρουσιαστεί ποτέ. Μια κλιμάκωση που θυμίζει Die Hard.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

5. Η Πεντάμορφη και το Τέρας – Beauty and the Beast (1991)

Η δεύτερη ταινία της Αναγέννησης της Disney ξεπερνά τη Μικρή Γοργόνα σε φινέτσα και δραματικό αντίκτυπο. Αντλώντας έμπνευση από το γαλλικό αριστούργημα La Belle et La Bête του 1946 και επωφελούμενη σε μεγάλο βαθμό από το τραγουδοποιό δίδυμο Ashman/Menken, αυτή η ταινία αποτελεί πραγματικό ορόσημο.

Η ταινία παρουσιάστηκε αρχικά στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 1991 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης σε ένα ημιτελές “work print”. Μόνο το 70 τοις εκατό του animation ολοκληρώθηκε, παρουσιάζοντας στο κοινό 30 τοις εκατό ακατέργαστα σχέδια με μολύβι συνοδευόμενα από το soundtrack. Παρόλα αυτά, συγκέντρωσε μια ιστορικά ενθουσιώδη υποδοχή, με επευφημίες καθ’ όλη τη διάρκεια και δεκάλεπτα χειροκροτήματα. Η Πεντάμορφη και το Τέρας είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με εισπράξεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, κερδίζοντας έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ. Το άλμπουμ soundtrack έλαβε επίσης μια υποψηφιότητα για Grammy για το Άλμπουμ της Χρονιάς.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

6. Μπάμπι -Bambi (1942)

Η ταινία που απεικονίζει το ταξίδι ενός ελαφιού με λευκή ουρά για να γίνει ο Μεγάλος Πρίγκιπας του Δάσους συνεχίζει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στον κόσμο των κινουμένων σχεδίων. Το ανεξίτηλο έργο τέχνης του Tyrus Wong χρησιμεύει ως βαθιά έμπνευση για τους σύγχρονους δημιουργούς. Το Bambi, για το νεότερο κοινό, χρησιμεύει ως εισαγωγή στον τρόμο, με μια σκηνή θανάτου που συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

7. Ψάχνοντας το Νέμο – Finding Nemo (2003)

Οι κορυφαίες ταινίες της Pixar είναι σταθερά εκπληκτικές, καθεμία από μόνη της επαναστατική. Το Finding Nemo ξεχωρίζει ως αριστούργημα, όχι μόνο για τα πρωτοποριακά υποβρύχια γραφικά του αλλά και για το εξαιρετικό σενάριο του. Αυτή η περιπέτεια επιτυγχάνει μια τέλεια ισορροπία, προσφέροντας γέλιο-έντονο χιούμορ μαζί με μια πληθώρα συγκλονιστικών στιγμών. Η ταινία εμβαθύνει σε θέματα της ανατροφής με «γονέα – ελικόπτερο», του αναπόφευκτου κινδύνου και της παρουσίας κινδύνου, καθιστώντας την μια πραγματικά αξιοσημείωτη κινηματογραφική εμπειρία.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

8.Φαντασία – Fantasia (1940)

Το Fantasia, η φιλόδοξη συλλογή κινουμένων σχεδίων της Walt Disney με μουσικές βινιέτες υπό τη διεύθυνση παραγωγής του Leopold Stokowski και με οικοδεσπότη τον Μίκυ Μάους, ήταν η πρώτη στερεοφωνική ταινία και αποδείχθηκε τόσο δαπανηρή που έγινε κερδοφόρα μόνο κατά τη διάρκεια της επανέκδοσής της το 1969. Λόγω των πολυάριθμων επανακυκλοφοριών, είναι μια από τις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις. Αν παρουσιαστεί η ευκαιρία να ζήσετε το Fantasia στη μεγάλη οθόνη, αρπάξτε την. Με ένα υπερσύγχρονο ηχοσύστημα ή, ακόμα καλύτερα, μια ζωντανή ορχήστρα, η ταινία μπορεί να ανέβει σε νέα ύψη.

Το φινάλε, με το “A Night on Bald Mountain” του Modest Mussorgsky, απεικονίζει τον Σατανά και τους οπαδούς του να προκαλούν χάος μέχρι την αυγή, όπου οι καμπάνες της εκκλησίας και το “Ave Maria” οδηγούν τον Πρίγκιπα του Σκότους στον κάτω κόσμο.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

9. Toy Story (1995-2019)

Το έπος της Pixar για την παντοτινή φιλία και το πέρασμα του χρόνου σηματοδότησε μια πρωτοποριακή εποχή στα κινούμενα σχέδια, αποσπώντας καλή κριτική και οικονομική επιτυχία για ένα τέταρτο του αιώνα.

Το αποκορύφωμα αυτής της σειράς είναι το τρίτο μέρος. Οι απροσδόκητα σκοτεινές και γλυκόπικρες παρακάμψεις στην τρίτη πράξη ξεχωρίζουν ως μερικά από τα πιο τολμηρά δημιουργικά ρίσκα που ανέλαβαν οι καλλιτέχνες της Pixar και, τελικά, τα πιο ανταποδοτικά. Για το κοινό της χιλιετίας που μεγάλωσε δίπλα στον Άντι, το Toy Story 3 αναδεικνύεται ως μια βαθιά συγκινητική ταινία.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

10. Σρεκ – Shrek (2001)

Η χαμηλή ποιότητα της τρίτης και της τέταρτης ταινίας Σρεκ μπορεί να επισκιάσει τη φρεσκάδα, την έκπληξη και την αναζωογόνηση που έφερε στο κοινό η πρώτη. Το μήνυμα της ταινίας ότι η αγάπη είναι τυφλή μεταφέρεται με εξαιρετική σαφήνεια και ειλικρίνεια, θυμίζοντας το συναίσθημα που εκφράζεται σε λίγες ταινίες μετά το City Lights.

5 animation ταινίες που θα ήθελες να έχεις σκηνοθετήσει πρώτος

10 κορυφαία soundtrack Χριστουγεννιάτικων ταινιών της Disney που έγιναν viral

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr