Search
Close this search box.

«Όποιος θέλει να γνωρίσει την ανθρώπινη ψυχή, να αποχαιρετήσει…» – Καρλ Γιουνγκ

Εμβαθύνοντας στη σοφία του Καρλ Γιουνγκ, μέσα από τον θαρραλέο εναγκαλισμό των σκιών μας βρίσκουμε τα κλειδιά για να ξεκλειδώσουμε τις κρυφές πόρτες του εαυτού μας.

Οι προβληματισμοί του Γιουνγκ σχετικά με το αναπόφευκτο του να κατανοηθείς πλήρως συμπυκνώνουν την παράδοξη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ιδέα ότι τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε ένα άτομο από την πλήρη κατανόηση προκαλεί τη συμβατική σοφία και μας καλεί να παλέψουμε με τις πολυπλοκότητες της δικής μας ταυτότητας. Μέσα σε αυτόν τον δυσάρεστο χώρο της ευαλωτότητας ευδοκιμούν η ανάπτυξη και ο μετασχηματισμός, καθώς αντιμετωπίζουμε την ανησυχητική πραγματικότητα.

Πρωτοστατώντας στον τομέα της αναλυτικής ψυχολογίας, ο Γιουνγκ όχι μόνο ερεύνησε τις περιπλοκές του ανθρώπινου νου αλλά και ξεκίνησε μια βαθιά προσωπική οδύσσεια που θα κορυφωνόταν με ένα έργο απαράμιλλης σημασίας – το Κόκκινο Βιβλίο.

Στην καρδιά αυτού του αινιγματικού τόμου βρίσκεται μια αφήγηση που υπερβαίνει τα όρια των συμβατικών ψυχιατρικών κειμένων. Γεννημένο από τα βάθη του υποσυνείδητου του ίδιου του Γιουνγκ, το Κόκκινο Βιβλίο αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό ταξίδι στα αχαρτογράφητα πεδία του ψυχισμού. Προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους περιόδου στη ζωή του Γιουνγκ, μιας περιόδου υπαρξιακής κρίσης και βαθιάς αυτογνωσίας που εκτυλίχθηκε μετά τη ρήξη του με τον Σίγκμουντ Φρόιντ.

Καθώς ο Γιουνγκ πάλευε με τα ρήγματα του δικού του ψυχισμού, ξεκίνησε μια διαδικασία που ονόμασε “ενεργή φαντασία”. Η μέθοδος αυτή περιελάμβανε μια σκόπιμη ενασχόληση με το ασυνείδητο, μια βουτιά στα βάθη του ψυχισμού για να αντιμετωπίσει και να ενσωματώσει τις μυριάδες πτυχές του εαυτού. Το Κόκκινο Βιβλίο, μαρτυρία αυτής της οικείας εξερεύνησης, έγινε ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Γιουνγκ ζωγράφισε τα ζωντανά τοπία του εσωτερικού του κόσμου.

Καρλ Γιουνγκ: Οι 8 τύποι προσωπικότητας που ανέλυσε ο ιδρυτής της αναλυτικής ψυχολογίας

 

15 αποφθέγματα του Καρλ Γιουνγκ

  1. Όποιος θέλει να γνωρίσει την ανθρώπινη ψυχή, να αποχαιρετήσει τις μελέτες του και να περιπλανηθεί στον κόσμο με ανοικτή καρδιά. Στη φρίκη των φυλακών, στα ψυχιατρικά άσυλα και τα νοσοκομεία, στις σκοτεινές ταβέρνες των προαστίων, στα πορνεία και τα χαρτοπαικτικά καταγώγια, στα κοσμικά σαλόνια, στο χρηματιστήριο, στις σοσιαλιστικές συγκεντρώσεις, στις εκκλησίες, μέσα από την αγάπη και το μίσος, την εμπειρία των παθών κάθε μορφής στο δικό του σώμα, θα δρέψει πλουσιότερες σοδειές γνώσης από αυτές που μπορούν να του προσφέρουν τα βιβλία και θα γνωρίσει πώς να συμπεριφέρεται ως γιατρός στον ασθενή, με αληθινή γνώση της ανθρώπινης ψυχής.
  2. Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο.
  3. Τίποτε χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί σε κάποιον, από το να γίνει τελείως κατανοητός.
  4. Ο άνθρωπος χρειάζεται δυσκολίες. Είναι απαραίτητες για την υγεία.
  5. Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα να γίνω.
  6. Το εκκρεμές του νου πάλλεται μεταξύ λογικού και παραλόγου, όχι μεταξύ σωστού και λάθους.
  7. Το να γνωρίσεις τη δική σου σκοτεινή πλευρά είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τη σκοτεινή πλευρά των άλλων.
  8. Αν είστε ένας ταλαντούχος άνθρωπος, δεν σημαίνει ότι έχετε κερδίσει κάτι. Σημαίνει απλά, ότι έχετε κάτι να δώσετε πίσω.
  9. Η συνάντηση δυο προσωπικοτήτων μοιάζει με την επαφή δυο χημικών ουσιών: και τα δυο στοιχεία μεταμορφώνονται ακόμα και από την πιο μικρή αντίδραση.
  10. Το όνειρο είναι μια μικρή, κρυμμένη πόρτα στο πιο βαθύ και ιερό σημείο της ψυχής, η οποία ανοίγει σε εκείνη την αρχέγονη νύχτα, που βρισκόταν η ψυχή πολύ πριν υπάρξει το συνειδητό «εγώ».
  11. Πολύ συχνά τα χέρια μπορούν να λύσουν ένα μυστήριο, που η διάνοια προσπαθεί μάταια να διαλευκάνει.
  12. Η κατάθλιψη είναι σαν μια μαυροντυμένη γυναίκα. Αν βρεθεί στον δρόμο σας, μην την διώξετε. Προσκαλέστε την μέσα, δώστε της μια θέση, συμπεριφερθείτε της όπως στους φιλοξενούμενους σας και ακούστε αυτά που έχει να σας πεi.
  13. Αυτό στο οποίο αντιστέκεστε, επιμένει.
  14. Προσεγγίζουμε το παρελθόν για να μάθουμε τους γονείς μας και το μέλλον για τα παιδιά μας, τα οποία δεν θα δούμε ποτέ, αλλά θέλουμε να φροντίσουμε το μέλλον τους”.
  15. Ένας άνθρωπος που δεν έχει περάσει από την κόλαση των παθών του δεν τα έχει ξεπεράσει.

Μια νέα προσέγγιση του «μυστικού πίνακα γραφής» του Φρόυντ: Η άγνωστη ιστορία των πλακών από κερί

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr