Search
Close this search box.

Χέμινγουεϊ: «Αυτός ο κόσμος τσακίζει τους ανθρώπους

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ένας λογοτεχνικός γίγαντας του 20ού αιώνα, έπλεξε τις λέξεις του με μια ωμή ένταση.

Ο Χέμινγουεϊ με ένα ύφος που χαρακτηρίζεται από ευκρινή πρόζα και βαθιά ενδοσκόπηση, αποτύπωσε την ουσία των θριάμβων και των δοκιμασιών της ζωής σε έργα όπως “Ο γέρος και η θάλασσα”, “Αποχαιρετισμός στα όπλα” και “Κι ο ήλιος ανατέλλει”.

Η ίδια η ζωή του Χέμινγουεϊ, που σημαδεύτηκε από περιπέτεια, ρομαντισμό και εσωτερική αναταραχή, χρησίμευσε ως καμβάς πάνω στον οποίο ζωγράφισε τα τοπία των μυθιστορημάτων και των διηγημάτων του.

Από τις εμπειρίες του ως οδηγός ασθενοφόρου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι την ερωτική του σχέση με την κουλτούρα των ταυρομαχιών της Ισπανίας, ο Χέμινγουεϊ άντλησε έμπνευση από το καμίνι της ύπαρξης, εμπλουτίζοντας τη γραφή του με μια αίσθηση σκληρής αυθεντικότητας.

Ωστόσο, κάτω από την επιδερμίδα του δυναμισμού, ο Χέμινγουεϊ πάλευε με τους δαίμονες της κατάθλιψης και της υπαρξιακής αγωνίας, υποκύπτοντας τελικά στην εσωτερική του αναταραχή. Ο τραγικός θάνατός του το 1961 έριξε μια μακρά σκιά στον κόσμο της λογοτεχνίας, αφήνοντας πίσω του μια κληρονομιά που συνεχίζει να έχει απήχηση στους αναγνώστες μέχρι σήμερα.

Στις σκιερές ρωγμές της ύπαρξης, εκεί όπου το βάρος του κόσμου πιέζει περισσότερο τους κουρασμένους ώμους της ανθρωπότητας, υπάρχει μια αλήθεια τόσο σκληρή όσο και ο ψυχρός άνεμος που ψιθυρίζει μέσα από τις ρωγμές, με αυτό τον τρόπο θα παρομοίαζαμε το παρακάτω κείμενο.

20 αποφθέγματα από την «περγαμηνή» του Χέμινγουεϊ

Ο κόσμος του Χέμινγουεϊ

«Αυτός ο κόσμος τσακίζει τους ανθρώπους και στο μέρος που τσακίζονται εμφανίζεται ένα ράγισμα. Κι όσοι αρνούνται να τσακιστούν, αυτούς ο κόσμος τους σκοτώνει».

«Σκοτώνει χωρίς να λογαριάζει τους πολύ γενναίους, τους πολύ δυνατούς και τους πολύ ρομαντικούς. Αν δεν είστε από αυτούς θα σας σκοτώσει επίσης. Όμως τότε θα αφήσει τον χρόνο να κάνει την δουλειά του».

«Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι ηπείρου, ένα μέρος στεριάς. Αν η θάλασσα ξεπλύνει ένα σβόλο χώμα, η Ευρώπη γίνεται μικρότερη. Όπως κι αν ξεπλύνει ένα ακρωτήρι ή ένα σπίτι φίλων σου ή δικό σου».

«Κάθε ανθρώπου ο θάνατος λιγοστεύει εμένα τον ίδιο, γιατί είμαι ένα με την Ανθρωπότητα. Κι έτσι ποτέ σου μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει για σένα».

30 αποφθέγματα του Χέμινγουεϊ: «…δεν αξίζει να αποκαλείται άντρας, αν δεν πολεμήσει για τους αγαπημένους του, που υποφέρουν»

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr