Search
Close this search box.
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι: 10 αποφθέγματα από τα βιβλία που λατρέψαμε

Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι μέσα από 10 αποφθέγματα των βιβλίων που έδωσαν νέα χρώματα στη λογοτεχνία

Στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της ρωσικής λογοτεχνίας, ένα όνομα στέκεται ως αδάμαστος κολοσσός, ένας λογοτεχνικός τιτάνας του οποίου οι λέξεις έχουν εισχωρήσει στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ο μαέστρος της ψυχολογικής διορατικότητας, δημιούργησε έργα που αντηχούν με μια ένταση που σπάνια συγκρίνεται στα χρονικά της λογοτεχνίας.

Οι αφηγήσεις του Ντοστογιέφσκι είναι κάτι περισσότερο από απλές ιστορίες- είναι  μια ενδοσκόπηση απάτητων ψυχικών τοπίων του ανθρώπου. Μέσα από τα μυθιστορήματά του αποκλύπτει την πολυπλοκότητα της ηθικής, της πίστης και του υπαρξισμού. Οι χαρακτήρες του δεν είναι απλώς φανταστικές οντότητες αλλά ενσαρκώσεις της ανθρώπινης αδυναμίας αλλά και του μεγαλείου.

Στο “Έγκλημα και τιμωρία”, παρακολουθούμε τον βασανισμένο Ρασκόλνικοφ καθώς παλεύει με την ιδέα ενός δικαιολογημένου φόνου, μια κατάβαση στην άβυσσο της ίδιας του της συνείδησης. Οι “Αδελφοί Καραμάζοφ” παρουσιάζουν μια πανοραμική άποψη της πίστης και της αμφιβολίας, που ενσαρκώνεται στην αινιγματική φιγούρα του Ιβάν Καραμάζοφ, ενώ ο αδελφός του Αλιόσα περιηγείται στο έδαφος της πνευματικής λύτρωσης.

Τα έργα του παραμένουν όχι μόνο αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας αλλά και διαχρονικές εξετάσεις του ανθρώπινου πνεύματος, που βρίσκουν απήχηση στους αναγνώστες όλων των γενεών.

10 αποφθέγματα από τα αγαπημένα βιβλία του Ντοστογιέφσκι

1.«Πάνω απ’ όλα, μην λες ψέματα στον εαυτό σου. Ο άνθρωπος που λέει ψέματα στον εαυτό του και ακούει το δικό του ψέμα φτάνει σε σημείο να μην μπορεί να διακρίνει την αλήθεια μέσα του ή γύρω του και έτσι χάνει κάθε σεβασμό για τον εαυτό του και για τους άλλους. Και μην έχοντας κανένα σεβασμό παύει να αγαπάει.»

–  Οι αδελφοί Καραμάζοφ

2. «Ο πόνος και τα βάσανα είναι πάντα αναπόφευκτα για μια μεγάλη νοημοσύνη και μια μεγάλη καρδιά. Οι πραγματικά σπουδαίοι άνθρωποι νομίζω έχουν μεγάλη θλίψη στη γη.»
–  Έγκλημα και τιμωρία

3. «Το να κάνεις λάθος με τον δικό σου τρόπο είναι καλύτερο από το να κάνεις το σωστό με τον τρόπο κάποιου άλλου.»
– Έγκλημα και τιμωρία
Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

4. «Τι είναι η κόλαση; Ισχυρίζομαι ότι είναι ο πόνος του να μην μπορείς να αγαπήσεις.»
–  Οι αδελφοί Καραμάζοφ

5. «Στον άνθρωπο αρέσει μόνο να μετράει τα προβλήματά του- δεν υπολογίζει την ευτυχία του.»
–  Σημειώσεις από το «Υπόγειο»

6. «Αγαπώ την ανθρωπότητα, έλεγε, αλλά διαπιστώνω προς μεγάλη μου έκπληξη ότι όσο περισσότερο αγαπώ την ανθρωπότητα στο σύνολό της, τόσο λιγότερο αγαπώ τον άνθρωπο ειδικότερα.»
– Οι αδελφοί Καραμάζοφ

7. «Μερικές φορές συναντάμε ανθρώπους, ακόμα και εντελώς αγνώστους, που αρχίζουν να μας ενδιαφέρουν με την πρώτη ματιά, κάπως ξαφνικά, μονομιάς, πριν καν ειπωθεί μια λέξη.»
–  Έγκλημα και τιμωρία

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

8. «Αλλά πώς θα μπορούσες να ζήσεις και να μην έχεις να διηγηθείς ούτε μια ιστορία;»
– Λευκές Νύχτες

9. «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο.»
–  Ο ηλίθιος

10 «Μην ξεχνάμε ότι οι αιτίες των ανθρώπινων πράξεων είναι συνήθως απροσμέτρητα πιο πολύπλοκες και ποικίλες από τις επακόλουθες εξηγήσεις μας γι’ αυτές.»
–  Ο ηλίθιος

Φραντς Κάφκα: Ποιος έσωσε τα έργα του; Γιατί ήθελε να τα καταστρέψει;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr