Search
Close this search box.
google_earth_ανακάλυψη_πολιτισμού

Το Google Earth βοήθησε αρχαιολόγους να ανακαλύψουν άγνωστο πολιτισμό!

Με την χρήση του Google Earth, αρχαιολόγοι του Δουβλίνου κατάφεραν να ανακαλύψουν έναν άγνωστο μέχρι σήμερα πολιτισμό.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στοιχεία για έναν προηγουμένως άγνωστο προϊστορικό πολιτισμό που εκτείνεται σε 3.000 τετραγωνικά μίλια, αλλά δεν είναι μόνο η ανακάλυψή του που είναι εντυπωσιακή. Εξίσου εντυπωσιακό είναι το εργαλείο που βοήθησε τους ειδικούς να βρουν τον άγνωστο πολιτισμό. Και το εργαλείο που αναφερόμαστε είναι το Google Earth.

Όπως δήλωσε στο Business Insider μέσω e-mail o αναπληρωτής καθηγητής αρχαιολογίας στο University College του Δουβλίνου, Barry Molly: « Όταν αναγνωρίσαμε πόσο πυκνό ήταν αυτό το δίκτυο οικισμών, συνειδητοποιήσαμε ότι πρόκειται για κάτι πραγματικά σημαντικό και νέο, όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου οργάνωσης των κοινωνιών της Εποχής του Χαλκού στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εδώ και καιρό ένας προηγμένος πολιτισμός άκμασε στην Κεντρική Ευρώπη κατά την Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού, που ξεκίνησε το 2200 π.Χ., αλλά ως το 1600 π.Χ. είχε εξαφανιστεί, με τους κατοίκους του να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους.

Νέα στοιχεία όμως ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα ερευνητών – όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE – και δείχνουν ότι μπορεί να συνέβη ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ο πολιτισμός δεν εξαφανίστηκε, αλλά απλώς εξαπλώθηκε σε ένα τεράστιο, πολύπλοκο δίκτυο μικρότερων κοινωνιών. Για την ακρίβεια διασπάστηκε.

Ιστορικές εικόνες από το Google Earth και δορυφορικά δεδομένα από τον δορυφόρο Sentinel-2 του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος χρησιμοποίησαν οι αρχαιολόγοι για την έρευνά τους. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να βρουν 100 νέες προϊστορικές θέσεις στην πεδιάδα της Παννονίας, μια περιοχή που περιλαμβάνει τη σημερινή Σερβία και Ουγγαρία. Ενώ λόγω της γειτνίασης των θέσεων με τον ποταμό Τίσα, οι ερευνητές αναφέρονται στις κοινότητες ως «ομάδα θέσεων Τίσα». Δεν έχουν δηλαδή δώσει, ακόμα, πιο συγκεκριμένο όνομα στον πολιτισμό.

Όταν η Τέχνη εμπνεύστηκε από την Εγκληματολογία – Δημιουργήματα που στεφάνωσαν την ένωσή τους

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr