Search
Close this search box.
τν

Το Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί για τους 2 κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

Μια έρευνα που διεξήγαγε η Gladstone AI για λογαριασμό του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρνει στο φως μια δυσοίωνη εικόνα για τους “καταστροφικούς” κινδύνους που ελλοχεύουν από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Alibaba: Τι πιστεύει ο ιδρυτής του ομίλου για την τεχνητή νοημοσύνη;

Τα ευρήματα της έρευνας βασίστηκαν σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 200 ειδικούς, για διάστημα άνω του ενός έτους. Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται ηγετικά στελέχη από κορυφαίες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ειδικοί σε θέματα όπλων μαζικής καταστροφής και αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας εντός της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία δημοσιεύθηκε την τρέχουσα εβδομάδα, τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν, στο χειρότερο σενάριο, «να αποτελέσουν απειλή για την ίδια την ύπαρξη του ανθρώπινου είδους».

Η έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη και οι ανησυχίες της αμερικανικής κυβέρνησης

Ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο CNN ότι η ανησυχητική έρευνα για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης όντως πραγματοποιήθηκε κατ’ εντολή του υπουργείου. Το υπουργείο αξιολογεί συνεχώς τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη ευθυγραμμίζεται με τον στόχο του να προστατεύσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ, τόσο εντός των συνόρων τους, όσο και διεθνώς. Ωστόσο, ο αξιωματούχος τόνισε πως η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τις επίσημες απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη: Δίκοπο μαχαίρι

Σύμφωνα με τον Τζέρεμι Χάρις, διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή της Gladstone AI, η οποία διεξήγαγε την έρευνα, η τεχνητή νοημοσύνη «έχει τη δυνατότητα να μας οδηγήσει σε θεραπευτικές εξελίξεις, επιστημονικές ανακαλύψεις και στην υπέρβαση προκλήσεων που θεωρούσαμε άλυτες».

Παράλληλα, όμως, ο κ. Χάρις προειδοποιεί για τους κινδύνους: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις σοβαρές απειλές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Όλο και περισσότερα δεδομένα, από έρευνες και αναλύσεις σε κορυφαία συνέδρια, δείχνουν πως, ξεπερνώντας ένα όριο δυνατοτήτων, η τεχνητή νοημοσύνη δύναται να γίνει ανεξέλεγκτη.»

Τεχνητή Νοημοσύνη: “Επείγουσα Απειλή” όπως τα πυρηνικά όπλα

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης φέρνει στο προσκήνιο μια “σαφή και επείγουσα ανάγκη” για παρέμβαση, καθώς εγκυμονεί κινδύνους “που θυμίζουν τα πυρηνικά όπλα”, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρώτον, τα πιο προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

Δεύτερον, υπάρχει ο φόβος ότι οι δημιουργοί της τεχνητής νοημοσύνης θα χάσουν τον έλεγχο των συστημάτων που αναπτύσσουν, με “δυνητικά καταστροφικές συνέπειες”.

Για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, η Gladstone AI προτείνει μια σειρά από μέτρα, όπως: δημιουργία ενός νέου οργανισμού τεχνητής νοημοσύνης, επιβολή ρυθμιστικών εγγυήσεων “έκτακτης ανάγκης”, καθώς και περιορισμοί στην ισχύ των υπολογιστών που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

ChatGTP: Πόσο μπορεί το AI να αλλάξει το μέλλον της τέχνης;

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr