Search
Close this search box.
παγόβουνο_κινείται

Το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου αποκολλήθηκε και κινείται – Δείτε το (ΒΙΝΤΕΟ)

Βίντεο που κυκλοφορεί δείχνει το μεγαλύτερο παγόβουνο του κόσμου να έχει αποκολληθεί και να κινείται μετά από τρεις δεκαετίες.

Πρόκειται για το Α23a όπως είναι γνωστό το όνομά του και έχει μέγεθος σχεδόν 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο παγόβουνο που θεωρείται περίπου τρεις φορές το μέγεθος της πόλης της Νέας Υόρκης.

Δορυφορικές εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, αποκάλυψαν ότι το τεράστιο παγόβουνο που ζυγίζει σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μετρικούς τόνους, έχει αποκολληθεί και παρασύρεται πολύ γρήγορα από το βόρειο άκρο της χερσονήσου της Ανταρκτικής, με την βοήθεια ισχυρών ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων.

Ο Όλιβερ Μαρς από την Βρετανική ερευνητική υπηρεσία για την Ανταρκτική, δήλωσε ότι είναι πολύ σπάνιο να δεις ένα παγόβουνο αυτού του μεγέθους να κινείται, κάτι που κάνει τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά την πορεία του.

«Με την πάροδο του χρόνου πιθανότατα έχει αραιώσει ελαφρώς και έχει αυτή τη μικρή επιπλέον άνωση που του επέτρεψε να σηκωθεί από τον πυθμένα του ωκεανού και να ωθηθεί από τα ωκεάνια ρεύματα», είπε ο Μαρς. Ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το A23a είναι επίσης ένα από τα παλαιότερα παγόβουνα του κόσμου.

Υπάρχουν πολλές πιθανότητες το Α23a να προσαράξει και πάλι στο νησί της Νότιας Γεωργίας. Κάτι τέτοιο βέβαια θα δημιουργήσει πρόβλημα για την άγρια ζωή της Ανταρκτικής, καθώς εκατομμύρια φώκιες, πιγκουίνοι και θαλασσοπούλια αναπαράγονται στο νησί και αναζητούν τροφή στα γύρω νερά. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει αυτή την πρόσβαση είναι το  Behemoth A23a.

Να θυμίσουμε πως το 2020 ένα άλλο γιγάντιο παγόβουνο, το Α68, προκάλεσε φόβο για την πιθανή του σύγκρουση στην Νότια Γεωργία, συντρίβοντας έτσι την θαλάσσια ζωή στον πυθμένα της θάλασσας και διακόπτοντας την πρόσβαση σε τροφή. Ευτυχώς αυτή η καταστροφή αποφεύχθηκε τελικά, όταν το παγόβουνο έσπασε σε μικρότερα κομμάτια, κάτι που είναι ένα πιθανό σενάριο και για το Α23a.

«Ένα παγόβουνο αυτής της κλίμακας έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στον Νότιο Ωκεανό, παρόλο που είναι πολύ θερμότερος, και θα μπορούσε να κατευθυνθεί πιο βόρεια προς τη Νότια Αφρική όπου θα μπορούσε να διαταράξει το οικοσύστημα», είπε ο Μαρς.

Δείτε το βίντεο:

You are currently viewing a placeholder content from X. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Παγκόσμια συγκίνηση: Η Χαμάς απελευθέρωσε την Έμιλι που θεωρούταν νεκρή (VIDEOS)

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr