Search
Close this search box.

H φιλοσοφία «delulu» που κέρδισε τη Gen Z ρημάζει τoν ρεαλισμό;

Delulu:Η αποδοχή της ψευδαίσθησης είναι ο δρόμος προς την επίλυση ; Mάλλον χανόμαστε στα βάθη ενός κόσμου που δε θα ξέρει τι σημαίνει ρεαλισμός.

Ο όρος “delulu” προήλθε από την κουλτούρα των K-pop (κορεατική ποπ) fandom. Πρόκειται για ένα λογοπαίγνιο των λέξεων “delusional” και “lulu”, όπου το “lulu” είναι μια παιχνιδιάρικη κατάληξη. Αρχικά, χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει οπαδούς που είχαν υπερβολική και παθιασμένη εμμονή με ορισμένα είδωλα ή διασημότητες, έχοντας συχνά μη ρεαλιστικές ή υπερβολικά ρομαντικές προσδοκίες για τις σχέσεις μεταξύ των ειδώλων.

Ωστόσο, η σημασία του “delulu” έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Σε ευρύτερη χρήση, ειδικά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, ο όρος έχει αποκτήσει μια πιο θετική χροιά. Συνδέεται πλέον με την υιοθέτηση μιας ανάλαφρης και αισιόδοξης προοπτικής, συχνά μπροστά σε προκλήσεις ή αβεβαιότητες. Οι άνθρωποι μπορεί να χρησιμοποιούν τον όρο για να περιγράψουν μια ιδιόρρυθμη ή ευφάνταστη προσέγγιση της ζωής, υιοθετώντας τη θετικότητα και τη φαντασία ακόμη και όταν αντιμετωπίζουν απίθανα ή αδύνατα σενάρια.

Dark Academia: Το νέο παγκόσμιο κίνημα των νέων που υμνεί την κλασικότητα – Ποιοι είναι οι πολέμιοι του;

 

Ο χρήστης του TikTok Moses Wong, του οποίου το βίντεο που εξηγεί τη σημασία του να είσαι delulu έχει συγκεντρώσει 5,5 εκατομμύρια likes, βεβαιώνει: «Πιστεύω ότι το να είσαι delulu είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για την ευτυχία για αυτήν τη γενιά», Για την 28χρονη Gabriela Sarmiento, απόφοιτη κλινικής ψυχολογίας και δημιουργό περιεχομένου μακιγιάζ από την Ισπανία, το να είσαι delulu περιλαμβάνει την υιοθέτηση μιας ανάλαφρης οπτικής γωνίας, εστιάζοντας στη χαρά της φαντασίας φαινομενικά ανέφικτων αλλά απολαυστικών σεναρίων.

Ο φιλόσοφος Carlos Garcia τονίζει τη σημασία της αυτοπεποίθησης σε αυτή τη φιλοσοφία, αναφέροντας μελέτες που συνδέουν τη θετική σκέψη με τη βελτίωση της ευημερίας. Ωστόσο, προειδοποιεί να μη συγχέει την delulu με τον παραλογισμό, διευκρινίζοντας ότι το να οραματίζεται κανείς την επιτυχία δεν εγγυάται την υλοποίησή της.

Προερχόμενη από τη σφαίρα του K-pop fandom, όπου περιέγραφε τους ένθερμους λάτρεις των ειδώλων, η έννοια του delulu έχει εξελιχθεί. Τώρα, επεκτείνεται πέρα από το fandom, υπερασπιζόμενη την αυτοδυναμία. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν τα πιθανά μειονεκτήματα, προειδοποιώντας για τη διαχείριση της απογοήτευσης όταν η πραγματικότητα συγκρούεται με τις καθημερινές ψευδαισθήσεις. Ο Sarmiento αντιτείνει, υποστηρίζοντας ότι η υιοθέτηση μιας πιο ελαφριάς, πιο αισιόδοξης προοπτικής μπορεί να βελτιώσει την καθημερινή ζωή, ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση και την ανθεκτικότητα απέναντι στις προκλήσεις.

Σε κάθε περίπτωση η απουσία συνειδητότητας αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως οι άνθρωποι έχουν χαθεί σε αχανή ιδεολογικά μονοπάτια με την κοινωνία να παρακολουθεί το φαινόμενο ατάραχη βρισκόμενη σε μια ζωή με παντελή έλλειψη νοήματος.

Ποιος είσαι όταν σχολάσεις από την δουλειά σου;

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr