Search
Close this search box.

Τελετή έναρξης Φεστιβάλ Βερολίνου: Με αντιρατσιστικό μήνυμα, σε φορτισμένο πολιτικά κλίμα

Η επικαιρότητα στη Γερμανία δίνει τον τόνο.

Το 74ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου σήκωσε αυλαία κι επισήμως την Πέμπτη, εν μέσω ζυμώσεων λόγω και της απόφασης της διοργάνωσης να μην επιτρέψει την είσοδο σε μέλη του ακροδεξιού κόμματος AfD, και προσελκύοντας σημαντικά ονόματα, από τους βετεράνους σκηνοθέτες Wim Wenders και Fatih Akin μέχρι την ηθοποιό Vicky Krieps. Το Φεστιβάλ άνοιξε με την ταινία «Small Things Like These» με πρωταγωνιστή τον Cillian Murphy, πρόσωπο της επικαιρότητας αυτόν τον καιρό λόγω της οσκαρικής υποψηφιότητάς του για το «Οπενχάιμερ».

Πριν την έναρξη της προβολής, το κοινό καλωσορίστηκε από τους οικοδεσπότες Hadnet Tesfai και Jo Schuck, που προχώρησαν στη συνέχεια σε πολύ συγκεκριμένες πολιτικές αναφορές: «Όταν χιλιάδες έχουν πεθάνει, κι έχει υπάρξει τόση βία στη Μέση Ανατολή από τις 7 Οκτωβρίου, τι θέλουμε να κάνει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ; Τι θέλουμε να είναι;», τόνισε η Tesfai. «Φυσικά, αυτό έχει έναν αντίκτυπο σε εμάς σαν ανθρώπους, και φυσικά, έχει ένα αντίκτυπο σε θεσμούς όπως η Μπερλινάλε. Οπότε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποκρινόμαστε ότι αυτό δεν είναι δουλειά μας. Γιατί είναι, και μάλιστα στο 100%». Ο μονόλογος της Tesfai χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους.

Κριτική: «Υπέροχες Μέρες» – Απόσταγμα σοφίας από τον Wim Wenders

Νωρίτερα το ίδιο απόγευμα έλαβε χώρα κοντά στο κόκκινο χαλί της διοργάνωσης μια διαδήλωση από πενήντα κινηματογραφιστές που άναψαν τους φακούς των κινητών τους και επαναλάμβαναν ρυθμικά το σύνθημα «Υπερασπιστείτε τη δημοκρατία», το οποίο προβαλλόταν παράλληλα και σε μια γιγαντοοθόνη.

You are currently viewing a placeholder content from X. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Στα εξώτερα του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε αντι-διαδήλωση από την προοδευτική κολεκτίβα καλλιτεχνών Hack!. Αναφερόμενη στο AfD σήκωσε πινακίδες κοντά στο κόκκινο χαλί που έγραφαν «Καμία θέση σε φασίστες πουθενά. Ούτε στον πολιτισμό ούτε στη Γερουσία (εννοώντας την Bundesrat, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο που νομοθετεί)».

You are currently viewing a placeholder content from X. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η ταινία της ημέρας στην TV 17/02: «Πλατεία Αμερικής» – ΕΡΤ3

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr