Search
Close this search box.

Τα 10 πιο διάσημα βιβλιοπωλεία στον κόσμο – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 10 πιο διάσημα βιβλιοπωλεία: Τα πιο διάσημα λογοτεχνικά καταφύγια σε όλο τον κόσμο!

Προτρέπουμε σε μια εξερεύνηση της γοητευτικής ιστορίας των παγκοσμίως γνωστών βιβλιοπωλείων. Τα βιβλία καταφέρνουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του πνευματικού κόσμου παρά την τεχνολογική ανάπτυξη, πόσο μάλλον τα λογοτεχνικά καταφύγια που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Ενώ η έννοια της φήμης μπορεί να είναι υποκειμενική, η γοητεία αυτών των βιβλιοπωλείων είναι καθολική, καθένα από τα οποία έχει μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθεί.

Παιδική λογοτεχνία: 5 απ’ τα πιο επιδραστικά παιδικά βιβλία στην ιστορία της λογοτεχνίας

Ακολουθεί η λίστα με τα 10 πιο διάσημα βιβλιοπωλεία:

Shakespeare and Company, Παρίσι

Φημισμένο ως η επιτομή της βιβλιοφιλικής ευφυΐας, η ιστορία του Shakespeare and Company ξετυλίγεται σε τρεις εκδοχές. Το εναρκτήριο κεφάλαιο ξεκίνησε το 1919, με την Sylvia Beach στην οδό Dupuytren. Η ταχεία ανάπτυξη οδήγησε στη μετεγκατάσταση στην οδό Οντεόν, όπου γεννήθηκε ο Οδυσσέας του Τζόις και αποτέλεσε καταφύγιο για λογοτεχνικούς γίγαντες όπως ο Χέμινγουεϊ, ο Πάουντ και ο Μπάλντουιν. Η κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οδήγησε στο κλείσιμο, απόδειξη της άρνησης της Beach να εξυπηρετήσει τους Ναζί. Ο Τζορτζ Γουίτμαν έδωσε αργότερα νέα πνοή στην ιδέα της rue de la Bûcherie, διατηρώντας την κληρονομιά του για αναγνώστες και συγγραφείς.

βιβλιοπωλεία

The Strand, Νέα Υόρκη

Κάποτε ένα ζωντανό σύμπλεγμα 48 βιβλιοπωλείων στην “Book Row” της Fourth Avenue, το The Strand είναι σήμερα ο μοναδικός επιζών, απόδειξη της ανθεκτικότητας και της ελκυστικότητάς του. Ιδρύθηκε το 1927 από τον Benjamin Bass και διαθέτει 18 μίλια βιβλίων. Ο Fred Bass και τώρα η κόρη του, Nancy Bass Wyden, συνεχίζουν την κληρονομιά, διατηρώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου στον κόσμο. Το μείγμα νέων, μεταχειρισμένων και σπάνιων τίτλων, σε συνδυασμό με τις μοναδικές υπηρεσίες του, έχει αποσπάσει αναγνώριση.

βιβλιοπωλεία

Βιβλιοπωλείο City Lights, Σαν Φρανσίσκο

Το οραματικό δημιούργημα του Lawrence Ferlinghetti, το City Lights Books, εμφανίστηκε το 1953 ως το πρώτο βιβλιοπωλείο στις ΗΠΑ που ήταν αποκλειστικά χάρτινο. Φάρος της εκδημοκρατισμένης λογοτεχνίας, εξέθρεψε το κίνημα των Beat και εξέδωσε το επαναστατικό “Ουρλιαχτό” του Γκίνσμπεργκ. Ο κομβικός του ρόλος στη λογοτεχνική ιστορία, συμπληρωμένος από τη θέση του ως τουριστικό αξιοθέατο, κορυφώθηκε με την αναγνώρισή του ως επίσημο ιστορικό ορόσημο.

βιβλιοπωλεία

Βιβλία: Θυμόμαστε περισσότερο διαβάζοντας σε έντυπη μορφή ή σε οθόνη;

El Ateneo Grand Splendid, Μπουένος Άιρες

Αποπνέοντας μεγαλοπρέπεια, το El Ateneo Grand Splendid καταλαμβάνει μια εκκλησία του 13ου αιώνα. Πρώην θέατρο και κινηματογράφος, μετατράπηκε σε βιβλιοπωλείο που προσελκύει ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως. Το μαγευτικό περιβάλλον και τα αρχιτεκτονικά θαύματα, όπως τα κουτιά της όπερας και οι τοιχογραφίες, το καθιστούν παράδεισο για τους βιβλιόφιλους.

βιβλιοπωλεία

Βιβλιοθήκη Acqua Alta, Βενετία

Μια πρωτότυπη λύση για τις πλημμύρες της Βενετίας, τα βιβλία της Libreria Acqua Alta κατοικούν σε μπανιέρες, βάρκες και γόνδολες. Ιδρύθηκε από τον Luigi Frizzo το 2004 και απηχεί την υδάτινη ουσία της πόλης, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία που ευθυγραμμίζεται με τη γοητεία της Βενετίας.

βιβλιοπωλεία

Powell’s, Πόρτλαντ, Όρεγκον

Διεκδικώντας τον τίτλο του μεγαλύτερου ανεξάρτητου βιβλιοπωλείου στον κόσμο, το Powell’s εκτείνεται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο. Η κληρονομιά της οικογένειας Bass συνεχίζεται καθώς η κόρη του Michael Powell, Emily, μεταφέρει τη σκυτάλη. Με ένα εκατομμύριο επιμελημένα βιβλία και τη φήμη για τις ποικίλες επιλογές, το Powell’s παραμένει ένα λογοτεχνικό καταφύγιο.

βιβλιοπωλεία

Selexyz Dominicanen, Μάαστριχτ, Κάτω Χώρες

Η μετατροπή μιας εκκλησίας του 13ου αιώνα σε βιβλιοπωλείο ήταν μια ιδιοφυής κίνηση από το αρχιτεκτονικό γραφείο Merkx + Girod. Το Selexyz Dominicanen συνυφαίνει την ιστορία και τη λογοτεχνία, παρουσιάζοντας βιβλία σε ένα περιβάλλον που μοιάζει κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του για την παρουσία τους.

 

​100 βιβλία που ξεχωρίσαν για το 2022 από τους New York Times 

Βιβλία Ατλαντίς, Οία, Σαντορίνη, Ελλάδα

Γεννημένο από το πάθος δύο Αμερικανών φοιτητών φιλοσοφίας, το Atlantis Books προσθέτει μια πινελιά μαγείας στη Σαντορίνη. Η αντισυμβατική ομορφιά του και η εκπληκτική θέα του το καθιστούν προορισμό για τους λάτρεις του βιβλίου που αναζητούν μια μοναδική εμπειρία. Με έδρα ένα κλασικό βενετσιάνικο καπετανόσπιτο του 19ου αιώνα το ελληνικό βιβλιοπωλέιο έχει φιλοξενηθεί πολλάκις σε αφιερώματα με τα ομορφότερα βιβλιοπωλεία στον κόσμο. Εμπνευσμένο από το Shakespeare and Company, το πανέμορφο κατάστημα διαθέτει κρεβάτια, όπου κοιμούνται τα μέλη του προσωπικού.

βιβλιοπωλεία
 

Livraria Lello, Πόρτο, Πορτογαλία

Πύλη σε έναν άλλο κόσμο, η χλιδή και η μαγευτική σκάλα της Livraria Lello προκαλούν την αίσθηση του θαύματος. Με δεσμούς με τη φαντασία της J.K. Rowling, η γοητεία του βιβλιοπωλείου ξεπερνά τη λογοτεχνία, αγκαλιάζοντας την αρχιτεκτονική τέχνη.

 

Βιβλιοπωλείο Honesty, Hay-on-Wye, Ουαλία

Η λογοτεχνική υπεροχή του Hay-on-Wye είναι ασυναγώνιστη, με περίπου 40 βιβλιοπωλεία σε μια πόλη 1.400 κατοίκων. Το βιβλιοπωλείο Honesty Bookshop, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’60, αποτελεί την επιτομή της κοινοτικής αγάπης για τα βιβλία, βασιζόμενο στην εμπιστοσύνη και το πάθος για να ευδοκιμήσει.

Καθώς αυτά τα βιβλιοπωλεία στέκονται ως πολιτιστικοί φάροι, οι κληρονομιές τους συνυφαίνονται με το παγκόσμιο λογοτεχνικό μωσαϊκό, προσκαλώντας τους βιβλιόφιλους να ξεκινήσουν ταξίδια φαντασίας, γνώσης και ανακάλυψης.

 

Βιβλία: Το 35% δε διαβάζει κανένα βιβλίο σε έναν ολόκληρο χρόνο

Πηγή φωτογραφιών 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr