Search
Close this search box.
μεγαλύτερες ληστείες (1)

Οι 10 μεγαλύτερες ληστείες στην Ιστορία που… έκλεψαν τις εντυπώσεις

Ας περιπλανηθούμε στις 10 μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών όλων των εποχών. Από τη ληστεία στο Dunbar Armored μέχρι τη ληστεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ.

20 αλήθειες του Βασίλη Ραφαηλίδη: «Όσο πιο μπάσταρδος είναι κανείς, τόσο ξελαρυγγίζεται ουρλιάζοντας για την «γνησιότητά» του.»

Οι τράπεζες υπάρχουν εδώ και αιώνες, παρέχοντας ένα ασφαλές μέρος για τους ανθρώπους να κρατούν τα χρήματά τους και τα τιμαλφή τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απροσπέλαστες. Μάλιστα, μερικές από τις μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών στην ιστορία έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό.

 

10) Η ληστεία Dunbar Armored – 16 εκατ. ευρώ

Το 1997, μια ομάδα έξι ατόμων ενορχήστρωσε τη μεγαλύτερη ληστεία στην ιστορία των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Άλεν Πέις, που εργαζόταν ως «επιθεωρητής ασφαλείας» στην εταιρεία φορτηγών Dunbar Armored. Εκμεταλλευόμενος τη θέση του, ο Πέις χειρίστηκε στρατηγικά τις κάμερες ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Ντάνμπαρ του Λος Άντζελες για να αποφύγει τον εντοπισμό κατά τη διάρκεια της ληστείας. Με τη βοήθεια πέντε παιδικών φίλων, διείσδυσαν στην εγκατάσταση και διέφυγαν με 18,9 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, φορτώνοντάς τα σε ένα U-Haul. Η εξάρθρωση της ομάδας συνέβη όταν ένα μέλος δάνεισε απερίσκεπτα μερικά από τα κλεμμένα χρήματα σε έναν φίλο χωρίς να αφαιρέσει τα λάστιχα από τις δέσμες μετρητών, οδηγώντας στη σύλληψή τους.

9) Η ληστεία United California Bank – 26 εκατ. ευρώ

Το 1972, ο Amil Dinsio, ένας επαγγελματίας εγκληματίας από το Οχάιο, συγκέντρωσε μια ομάδα έξι ατόμων και ταξίδεψε στην Καλιφόρνια με σκοπό να ληστέψει μια τράπεζα. Πίστευαν, αν και λανθασμένα, ότι η τράπεζα διέθετε ένα slush fund πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Χρησιμοποιώντας εκρηκτικό μηχανισμό, η ομάδα παραβίασε το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας, βγάζοντας 30 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τιμαλφή. Μετά τη ληστεία, καθάρισαν σχολαστικά τη βίλα που είχαν νοικιάσει, σβήνοντας κάθε ίχνος της παρουσίας τους.

Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τους ληστές. Ένα κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο ήταν ένα γενναιόδωρο φιλοδώρημα που είχαν δώσει σε έναν οδηγό ταξί. Επιπλέον, τα δακτυλικά αποτυπώματα που άφησαν στο πλυντήριο πιάτων της βίλας, το οποίο είχαν ξεχάσει να αδειάσουν, έπαιξαν ρόλο στην εύρεσή τους.

8) Η Ληστεία της Βρετανικής Τράπεζας της Μέσης Ανατολής – 44 εκατ. ευρώ

Το 1976, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου, μια ομάδα ληστών εκμεταλλεύτηκε το χάος. Χρησιμοποιώντας εκρηκτικά, παραβίασαν τον τοίχο μιας καθολικής εκκλησίας, δίνοντάς τους πρόσβαση στη γειτονική Βρετανική Τράπεζα της Μέσης Ανατολής. Οι ληστές επιστράτευσαν επαγγελματίες κλειδαράδες για να ανοίξουν το θησαυροφυλάκιο, καταφέρνοντας με επιτυχία να πάρουν 44,5 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, μετοχές, ράβδους χρυσού, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.Είναι αξιοσημείωτο ότι κανένα από τα κλεμμένα αγαθά δεν έχει ανακτηθεί και δεν έχει γίνει καμία σύλληψη σε σχέση με αυτό το παράτολμο έγκλημα μέχρι σήμερα.

 

7) Η ληστεία της Βόρειας Τράπεζας – 35,8 εκατ. ευρώ

Την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα του 2004, άτομα μεταμφιεσμένα σε αστυνομικούς διείσδυσαν στις κατοικίες δύο διευθυντών τράπεζας στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας, παίρνοντας ομήρους τις οικογένειές τους. Οι διευθυντές αναγκάστηκαν να παρουσιαστούν στη δουλειά την επόμενη μέρα, όπου συνάντησαν τους απατεώνες. Οι ληστές, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην ιστορία της Ιρλανδίας, διέφυγαν με περίπου 26,5 εκατομμύρια βρετανικές λίρες, μαζί με διάφορα ξένα νομίσματα. Η υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη. Μέχρι σήμερα έχει συλληφθεί μόνο ένα άτομο και αυτό για ξέπλυμα μαύρου χρήματος που σχετίζεται με το περιστατικό.

 

6) Η ληστεία The Brink’s-Mat – 22 εκατ. ευρώ

Η ληστεία Brink’s-Mat, που έλαβε χώρα το 1983 στην αποθήκη Brink’s-Mat κοντά στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, ξεχωρίζει ως ένα σημαντικό γεγονός στη βρετανική εγκληματική ιστορία. Οι δράστες διέφυγαν με ένα εκπληκτικό ποσό 26 εκατομμυρίων λιρών χρυσού, διαμαντιών και νομισμάτων, χαρακτηρίζοντάς το ως μια από τις πιο τολμηρές και πιο εντυπωσιακές ληστείες της εποχής της.

Ο Μπράιαν Ρόμπινσον εμφανίστηκε ως ο εγκέφαλος της ληστείας, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών. Οι εγκληματίες που εμπλέκονται στη ληστεία Brink’s-Mat το 1983 συνελήφθησαν, χάρη σε έναν συνδυασμό σφαλμάτων σχεδιασμού και εκτέλεσης, συνεργασίας πληροφοριοδότη με τις αρχές επιβολής του νόμου και ιατροδικαστικών στοιχείων που τους συνδέουν με το έγκλημα.

Η διάρρηξη του Brink’s-Mat έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού και μια νέα τηλεοπτική εκπομπή του BBC με τίτλο “The Gold”, που θα προβλήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2023, εξερευνά τα γεγονότα αυτής της τολμηρής ληστείας.

 

5) Η ληστεία Banco Central – 62,5  εκατ. ευρώ

Το 2005, μια ομάδα 15 ανδρών ενορχήστρωσε μια τολμηρή ληστεία στο Banco Central στη Φορταλέζα της Βραζιλίας. Η μέθοδός τους περιελάμβανε διάνοιξη μιας σήραγγας στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας, επιτρέποντάς τους να διαφύγουν με ένα εκπληκτικό ποσό 71,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και τιμαλφή.

Μετά τη ληστεία της Banco Central το 2005 στη Φορταλέζα της Βραζιλίας, οι αρχές επιβολής του νόμου ξεκίνησαν έρευνα που οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη πολλών ατόμων που εμπλέκονταν, συμπεριλαμβανομένου του εγκέφαλου, Μάρκος Αντόνιο Γκονκάλβες.

Ο Μάρκος Αντόνιο Γκονκάλβες, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών. Η δίκη ανέδειξε τον σχολαστικό σχεδιασμό και την προσπάθεια που καταβλήθηκε, αναδεικνύοντας τη ληστεία της Banco Central ως μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της Βραζιλίας.

 

4) Η ληστεία της αποθήκης Securitas – 72,4 εκατ. ευρώ

Το 2006, η ληστεία Securitas Depot στο Κεντ της Αγγλίας, θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες ληστείες μετρητών στη βρετανική ιστορία.  Οπλισμένοι κουκουλοφόροι, απήγαγαν τον υπεύθυνο αποθήκης μαζί με τη γυναίκα και το μικρό παιδί του. Υποχρέωσαν τον διευθυντή να ανοίξει την αποθήκη, βγάζοντας 53 εκατομμύρια λίρες, που ισοδυναμούν με περίπου 83 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η αστυνομική έρευνα που ακολούθησε ήταν εκτενής και οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη πολλών δραστών, συμπεριλαμβανομένου του εγκέφαλου του σχεδίου. Αν και σημαντικό μέρος των κλεμμένων χρημάτων δεν ανακτήθηκε ποτέ, οι αρχές επιβολής του νόμου κατάφεραν να ανακτήσουν ένα μέρος.

Τα άτομα που συμμετείχαν στη ληστεία έλαβαν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης. Ο Λι Μάρεϊ, που αναγνωρίστηκε ως ο εγκέφαλος, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για τον κεντρικό ρόλο του στη ληστεία. Η δίκη παρείχε πληροφορίες για την περίπλοκη λειτουργία της εγκληματικής επιχείρησης, υπογραμμίζοντας τον εκτεταμένο σχεδιασμό και την προσπάθεια που καταβλήθηκε για τη ληστεία.

 

3) Η ληστεία Knightsbridge – 84,7 εκατ. ευρώ

Η ληστεία στο Knightsbridge Security Deposit έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου 1987 στο Λονδίνο. Δύο άντρες, προσποιούμενοι πελάτες, ζήτησαν από το διευθυντή να νοικιάσει μια θυρίδα. Αφού οδηγήθηκαν στο χρηματοκιβώτιο, απείλησαν με όπλα τους φρουρούς και τον διευθυντή  και τελικά αφαίρεσαν αντικείμενα και μετρητά αξίας 40 εκατομμυρίων στερλινών. Μετά από έρευνα των αποτυπωμάτων στον τόπο της ληστείας, η αστυνομία οδηγήθηκε στον Ιταλό εγκέφαλο Βαλέριο Βίτσεϊ και στους συνεργούς του.

 

2) Η ληστεία Dar Es Salaam Bank – 258 εκατ. ευρώ

Το 2007, η τράπεζα Dar Es Salaam στη Βαγδάτη έπεσε θύμα μιας ληστείας που ενορχηστρώθηκε από μια ομάδα ενόπλων που κατάφεραν να διαφύγουν με 282 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και τιμαλφή. Οι λεπτομέρειες της ληστείας της τράπεζας Dar Es Salaam το 2007 στη Βαγδάτη του Ιράκ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξιχνίαστες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ληστεία έγινε από αρκετούς φύλακες τράπεζας. Υπάρχουν υποψίες ότι οι ληστές μπορεί να είχαν σχέσεις με την τοπική αστυνομία και πολιτοφυλακή, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα πολυάριθμα σημεία ελέγχου σε όλη τη Βαγδάτη χωρίς να δημιουργούν υποψίες.

 

1) Η ληστεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράκ – 800,5 εκατ. ευρώ

Στις 18 Μαρτίου 2003, την παραμονή του πολέμου στο Ιράκ, κλάπηκαν περίπου 920 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από την Κεντρική Τράπεζα στη Βαγδάτη

Ο Σαντάμ Χουσεΐν έστειλε τρία σημαντικά φορτηγά στην Κεντρική Τράπεζα, συνοδευόμενα από τον γιο του, Κουσάι. Υπέβαλαν ένα χειρόγραφο αίτημα για απόσυρση ενός έκτακτου ποσού σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, με σκοπό να εξασφαλίσουν τα κεφάλαια από πιθανούς εχθρούς.

Παρά τις επακόλουθες προσπάθειες που ανακτήθηκε με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων κεφαλαίων μέσω καλά συντονισμένων επιχειρήσεων, η ιστορία πήρε μια αξιοσημείωτη τροπή. Αμερικανοί στρατιώτες που τους ανατέθηκε να μετρήσουν τον κλοπιμαία πλούτο συμμετείχαν σε μια δευτερεύουσα πράξη απληστίας, υπεξαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Τελικά, τριάντα πέντε μέλη της υπηρεσίας συνελήφθησαν. Αυτό το γεγονός είναι η μεγαλύτερη ληστεία τράπεζας στην ιστορία, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική απώλεια για τον ιρακινό λαό.

Πηγή εξωφύλλου

«Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία, σ΄ αγαπώ γιατί είσαι εσύ» (VIDEO) – Ο Μητροπολίτης Παύλος συγκινεί και μας διδάσκει πώς πραγματικά να αγαπάμε

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr