Search
Close this search box.
Χίτσκοκ_σκάνδαλο

«Τα Πουλιά»: Η τεράστια επιτυχία αλλά και το σκάνδαλο πίσω από το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ

Η θρυλική ταινία «Τα Πουλιά» συνεχίζει να απασχολεί τους σινεφίλ για την μεγάλη της επιτυχία αλλά και την αντιμετώπιση της Τίπι Χέντρεν από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Μαζί με το ασύγκριτο «Ψυχώ», «Τα Πουλιά» είναι αναμφισβήτητα η πιο τρομακτική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ταυτόχρονα, παραμένει ένα σεβαστό αριστούργημα, μια δραματική μυθοπλασία που αγγίζει τις κορυφαίες στιγμές του Χιτς και εξέπληξε την εποχή εκείνη με το concept και τα καινοτόμα εφέ της. Ωστόσο, η ταινία παραμένει επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την θρυλική πλέον ιστορία της εμμονής του σκηνοθέτη με την πρωταγωνίστριά του, την Τίπι Χέντρεν, η οποία βρισκόταν στα πρόθυρα της κακοποίησης λόγω των ψυχολογικών και άλλων βασανιστηρίων που υπέστη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία της θρυλικής ταινίας (1963) και η ταινία συνεχίζει να γοητεύει τους σινεφίλ για τη μεγαλοπρέπεια της παραγωγής της, την αλληγορική της διάσταση και τη σκανδαλώδη προσέγγιση του Χίτσκοκ στη Χέντρεν.

Βασισμένο σε ένα διήγημα της Δάφνης ντι Μοριέ, αλλά με αρκετές αλλαγές για να ικανοποιήσει τον Χίτσκοκ, «Τα πουλιά» γράφτηκαν από τον συγγραφέα και νέο σεναριογράφο Έβαν Χάντερ – γνωστό για τη «Ζούγκλα του μαυροπίνακα» – μετά από μακρόχρονο και εξαντλητικό μόχθο.

Το στόρι μπορεί να είναι κατά βάση μία τυπική ταινία μαζικού πανικού – μιας τρομοκρατημένης τοπικής ήσυχης κοινωνίας, που τρέχει να σωθεί από την απειλή εξ ουρανού – αλλά το νόημα που τις δίνει ο Χίτσκοκ είναι πολλά περισσότερα.

Η Τίπι Χέντρεν, όταν την ανακάλυψε ο Χίτσκοκ ήταν ένα μοντέλο διαφημίσεων, χωρίς κινηματογραφική εμπειρία. Εκείνος εντυπωσιάστηκε αμέσως μαζί της και ενθουσιασμένος με την ανακάλυψή του, θα της κάνει κλειστό συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας, αναλαμβάνοντας απέναντί της τον ρόλο του Πυγμαλίωνα αλλά και του Σατράπη.

Η εμμονή του Χίτσκοκ για τις ξανθές πρωταγωνίστριές του ήταν αδιαμφισβήτητη. Όμως, με την Χέντρεν τα πράγματα ξέφυγαν, η νεαρή ηθοποιός θα πρέπει να αντιμετώπισε, εκτός από τις σκληρές απαιτήσεις του σκηνοθέτη και τα «θέλω» ενός «στερημένου» άνδρα.

«Poor Things»: Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στα social media

Φωτογραφία εξωφύλλου 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr