Search
Close this search box.
Αλφρεντ Χίτσκοκ

Αλφρεντ Χίτσκοκ:10 αποφθέγματα του δασκάλου του σασπένς

Αλφρεντ Χίτσκοκ: Δάσκαλος του σασπένς και της κινηματογραφικής εφευρετικότητας

Οι ταινίες του Αλφρεντ Χίτσκοκ δεν ήταν απλώς ασκήσεις σασπένς- συχνά ερευνούσαν τα βάθη της ανθρώπινης ψυχολογίας και της ηθικής ασάφειας. Στα χρονικά του κινηματογράφου, ένα όνομα ξεχωρίζει ως συνώνυμο του σασπένς, της ίντριγκας και της αριστοτεχνικής αφήγησης – ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο Χίτσκοκ, που συχνά αναφέρεται ως ο “Δάσκαλος του Σασπένς”, έχει ανυπολόγιστη επίδραση στην κινηματογραφική βιομηχανία, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι τόσο στην τέχνη όσο και στην τεχνική του κινηματογράφου.

Ρόμπιν Γουίλιαμς: 20 γνωμικά από ένα χαμόγελο οδυνηρής ενδοσκόπησης

Γεννημένος στις 13 Αυγούστου 1899 στο Λονδίνο, το ταξίδι του Άλφρεντ Χίτσκοκ στον κόσμο του κινηματογράφου ξεκίνησε ως καλλιτέχνης και σχεδιαστής τίτλων για βωβές ταινίες. Οι πρώιμες εμπειρίες του στη βρετανική κινηματογραφική βιομηχανία του επέτρεψαν να κατανοήσει τις περιπλοκές της οπτικής αφήγησης, οι οποίες αργότερα θα γίνονταν το σήμα κατατεθέν της σκηνοθετικής του δεινότητας.

“Ο μόνος τρόπος για να απαλλαγώ από τους φόβους μου είναι να κάνω ταινίες γι’ αυτούς.”

(Αλφρεντ Χίτσκοκ)

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Χίτσκοκ έγινε με την ταινία “The Pleasure Garden” το 1925, αλλά ήταν το θρίλερ “Blackmail” του 1929 που σηματοδότησε τη μετάβαση στον ήχο και άνοιξε το δρόμο για τις μετέπειτα επιτυχίες του. Με την πάροδο των ετών, οι ταινίες του εξελίχθηκαν σε μια σειρά από είδη, από ψυχολογικά θρίλερ μέχρι τρόμο και αγωνιώδη δράματα.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

10 αποφθέγματα απ’ τον Άλφρεντ Χίτσκοκ:

1. “Το μυστήριο είναι μια διανοητική διαδικασία. Αλλά το σασπένς είναι κατά βάση μια συναισθηματική διαδικασία.”

2. “Να κάνεις πάντα το κοινό να υποφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο.”

3. “Δεν υπάρχει τρόμος στο χτύπημα, παρά μόνο στην προσμονή του.”

4. “Είμαι ένας τυποποιημένος σκηνοθέτης. Αν έκανα τη Σταχτοπούτα, το κοινό θα έψαχνε αμέσως για ένα πτώμα στην άμαξα.”

5. “Η διάρκεια μιας ταινίας πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την αντοχή της ανθρώπινης ουροδόχου κύστης.”

6. “Για να κάνεις μια σπουδαία ταινία, χρειάζεσαι τρία πράγματα: το σενάριο, το σενάριο και το σενάριο.”

7. “Σκηνοθέτησε τους φόνους σαν ερωτικές σκηνές. Σκηνοθέτησε τις ερωτικές σκηνές σαν φόνους.”

8. ”Νομίζω ότι στον καθένα αρέσει ένα καλό έγκλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι το θύμα.”

9. “Δώστε τους ευχαρίστηση – την ίδια ευχαρίστηση που έχουν όταν ξυπνούν από έναν εφιάλτη.”

10. “Όσο πιο επιτυχημένος είναι ο κακοποιός, τόσο πιο επιτυχημένη είναι η ταινία.”

Η ικανότητα του Χίτσκοκ να χειρίζεται την ένταση και το σασπένς μέσα στις ταινίες του αποδεικνύεται καλύτερα από το αριστούργημά του του 1960, το “Ψυχώ”. Η διαβόητη σκηνή του ντους από την ταινία, συνοδευόμενη από τη στοιχειωτική μουσική του Bernard Herrmann, παραμένει χαραγμένη στην κινηματογραφική ιστορία. Η σχολαστική προσοχή του Χίτσκοκ στη λεπτομέρεια, όπως η επιλογή των γωνιών της κάμερας και το ακριβές μοντάζ, ανέδειξε τη σκηνή από απλό σοκ σε διαρκή ψυχολογικό αντίκτυπο.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το μοναδικό στυλ του σκηνοθέτη συχνά περιλάμβανε την τοποθέτηση συνηθισμένων χαρακτήρων σε εξαιρετικές καταστάσεις, δημιουργώντας μια ανησυχητική αντιπαράθεση που ενίσχυε την εμπλοκή του κοινού. Αυτή η τεχνική μπορεί να παρατηρηθεί στο κλασικό του έργο ‘Rear Window’ του 1954, όπου ένας φωτογράφος σε αναπηρικό καροτσάκι γίνεται ακούσια ηδονοβλεψίας και βρίσκεται μπλεγμένος σε ένα μυστήριο δολοφονίας.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η ταινία του “Vertigo” του 1958 εξερευνά θέματα εμμονής και ταυτότητας, με τον χαρακτήρα του James Stewart να οδηγείται σε ένα μαγευτικό και αποπροσανατολιστικό ταξίδι.

Πέρα από τα κινηματογραφικά του επιτεύγματα, η προσωπικότητα του Χίτσκοκ ήταν εξίσου γοητευτική. Το σαρδόνιο πνεύμα του και η ξεχωριστή φυσική του εμφάνιση, με τη στρογγυλή του φιγούρα και το χαρακτηριστικό του προφίλ, συνέβαλαν στην αινιγματική γοητεία του. Συχνά έκανε cameo εμφανίσεις στις δικές του ταινίες, αποτελώντας ένα απολαυστικό πασχαλινό αυγό για το πιστό κοινό του.

Όπως παρατήρησε κάποτε ο Χίτσκοκ, “Στις ταινίες μεγάλου μήκους, ο σκηνοθέτης είναι ο Θεός- στα ντοκιμαντέρ, ο Θεός είναι ο σκηνοθέτης”. Η σκηνοθετική του φινέτσα, σε συνδυασμό με την ικανότητά του να αποσπά από τους ηθοποιούς του τις πιο καθηλωτικές ερμηνείες, τον καθιέρωσαν σταθερά ως έναν από τους μεγαλύτερους δημιουργούς στην ιστορία του κινηματογράφου.

Σε μια καριέρα που διήρκεσε έξι δεκαετίες, ο Άλφρεντ Χίτσκοκ σκηνοθέτησε πάνω από πενήντα ταινίες που συνεχίζουν να γοητεύουν και να επηρεάζουν τους κινηματογραφιστές και σήμερα. Η κληρονομιά του ζει μέσα από την τέχνη του σασπένς που τελειοποίησε και η επίδρασή του στην κινηματογραφική αφήγηση παραμένει απαράμιλλη. Ο κινηματογραφικός καμβάς του Άλφρεντ Χίτσκοκ ήταν ένας καμβάς γεμάτος σασπένς, ίντριγκες και αμείλικτη ένταση – ένας πραγματικός δάσκαλος που άλλαξε για πάντα το τοπίο του κινηματογράφου.

Επίκουρος: Αποφθέγματα ενός αρχαίου «ψυχολόγου»

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr