Search
Close this search box.
Ουκρανία Πολεμος

Τα ανείπωτα ταξίδια 3 Ουκρανών που κατατάχθηκαν στον στρατό το 2022

Τί κοινό έχουν ένας ακαδημαϊκός, μια στυλίστρια μόδας και ένας τραυματίας πολέμου; Όλοι τους κατατάχθηκαν στον στρατό για να διασφαλίσουν τη σωτηρία της πατρίδας τους και αυτή απόφαση έφερε φοβερές συνέπειες στη ζωή τους.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό στρατό να εισβάλει στην Ουκρανία, ξεκινώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το γεγονός αυτό ώθησε χιλιάδες Ουκρανούς χωρίς στρατιωτικό υπόβαθρο να συμμετάσχουν εθελοντικά στον αγώνα, οδηγούμενοι από τον φόβο ότι διακυβεύεται η επιβίωσή τους και η ταυτότητα της χώρας τους.

Προχωρήστε δύο χρόνια μπροστά και πολλοί είναι ακόμα οχυρωμένοι στη μάχη. Ορισμένοι έχουν υποστεί την απώλεια άκρων, ενώ άλλοι έχουν ελάχιστη επαφή με τις οικογένειές τους. Οι προσδοκίες μιας γρήγορης επίλυσης έχουν δώσει τη θέση τους στην πιθανότητα μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, αναδιαμορφώνοντας τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Η επιθυμία να επιστρέψουν στην αστική ζωή επιμένει. Aλλά πότε θα συμβεί αυτό και πως θα είναι η Ουκρανία μετά από τον πόλεμο;

Ουκρανία: Πώς μια κατασκευάστρια κοσμημάτων έγινε κατασκευάστρια μη επανδρωμένων αεροσκαφών (BINTEO)

Διαβάζοντας στην Washigton Post τις αφηγήσεις τριών Ουκρανών που εντάχθηκαν στο στρατό εκείνη τη μοιραία ημέρα του 2022 νιώσαμε το κενό και τις ανησυχίες τους αλλά και τις ραγδαίες συνέπειες του πολέμου!

Vadym Burei, 44 ετών, διακριτικό Vasylovich

Ο Vadym Burei, γνωστός ως Vasylovich, δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα χωρίς να θυμάται τις θυσίες που έκανε. Τον Σεπτέμβριο του 2022, το αυτοκίνητό του, που μετέφερε πεζικό και εφόδια, χτυπήθηκε από αντιαρματικό πύραυλο κοντά στην πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ. Παρά το γεγονός ότι επέζησε από την έκρηξη, ο Burei έχασε και τα δύο του πόδια στο ατύχημα. Το ταξίδι του προς την ανάρρωση περιελάμβανε νοσοκομιακή περίθαλψη στην Ουκρανία και τελικά τον οδήγησε στις Ηνωμένες Πολιτείες για προσθετική αποκατάσταση. Παρά το γεγονός ότι κρίθηκε ακατάλληλος για στρατιωτική θητεία, ο Burei επέλεξε να παραμείνει στην 58η μηχανοκίνητη ταξιαρχία στην ανατολική Ουκρανία, εργαζόμενος ως διοικητικός υπάλληλος μακριά από τις γραμμές του μετώπου.

“Αν είχα τουλάχιστον ένα πόδι, δεν θα με ενοχλούσε καθόλου”, είπε ο Burei ανασηκώνοντας τους ώμους του», κατέθεσε ο Vadym Burei.

Ουκρανία Πολεμος
Vadym Burei, Πηγή φωτογραφίας

Oleksandra Ryazantseva, 40 ετών, διακριτικό Yalta
Η Oleksandra Ryazantseva, γνωστή και ως Yalta, ήταν γνωστή στυλίστρια στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία το 2014 την ώθησε στην απόφασή της να γίνει στρατιώτης. Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου 2022, ξυπνώντας από τον ήχο των ρωσικών πυραύλων στο Κίεβο, πήγε στο γραφείο κατάταξης και της έδωσαν ένα όπλο. Αφού αντιμετώπισε μια ενέδρα κοντά στο Hostomel, εντάχθηκε σε μια ταξιαρχία των δυνάμεων εδαφικής άμυνας. Η Ryazantseva έχει βιώσει μάχες, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας ενός Ρώσου στρατιώτη στο Irpin, και αργότερα υπηρέτησε στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Παρά τις προκλήσεις, παραμένει προσηλωμένη στη στρατιωτική της ζωή, θυσιάζοντας τις προσωπικές της φιλοδοξίες για ένα παιδί και κάθε πιθανότητα για ένα φυσιολογικό μέλλον.

«Νομίζω ότι θα πεθάνω σύντομα. Λοιπόν, να πέσω στη μάχη. Δεν φοβάμαι καθόλου τον θάνατο», είπε η Ryazantseva

Ουκρανία Πολεμος
Oleksandra Ryazantseva,Πηγή φωτογραφίας

Taras, 24 ετών, διακριτικό Stoyik

Ο Taras, που αναγνωρίζεται με το διακριτικό κλήσης Stoyik, ήταν ακαδημαϊκός που έκανε μεταπτυχιακό πριν από τον πόλεμο. Πεπεισμένος ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία ήταν απίθανος, βρέθηκε να κατατάσσεται εθελοντικά στο στρατό στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ως πιλότος αναγνωριστικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο τάγμα Bratstvo, αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και έγινε μάρτυρας του θανάτου στενών φίλων. Η επιταχυνόμενη και αναγκαστική φύση των πολεμικών γεγονότων έχει καταστήσει δύσκολο για τον Taras να συνδεθεί με την αστική ζωή. Οι φιλοδοξίες για ακαδημαϊκή καριέρα και την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού του έχουν αντικατασταθεί από τη σκληρή πραγματικότητα της μάχης, αφήνοντάς τον αβέβαιο σχετικά με την πιθανότητα επιστροφής στην παλιά του ζωή.

“Ζεις αυτά τα πράγματα σε ένα είδος κενού. “Γιατί μου φαίνεται ότι αν αντιλαμβανόμουν όλα αυτά τα πράγματα και τις απώλειες με τον ίδιο τρόπο όπως στην αστική ζωή – η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, φυσικά, είναι μια τραγωδία, θρηνείς για πολύ καιρό και ούτω καθεξής. Αλλά εδώ, όλα τα γεγονότα είναι επιβεβλημένα και επιταχύνονται λίγο. Και αν ήταν να περάσεις όλα αυτά τα πράγματα με την ίδια συνηθισμένη προσέγγιση, θα μπορούσες πραγματικά να τρελαθείς”, δήλωσε ο Taras.

Ουκρανία Πολεμος
Taras, Πηγή φωτογραφίας

Φωτογραφία εξωφύλλου από την Washigton Post

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την Washigton Post

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr