Search
Close this search box.
mickey

Τέλος τα πνευματικά δικαιώματα για τον «Μίκυ Μάους» – Ανοίγει ο δρόμος για νέες εκδοχές των χαρακτήρων

Η Disney δεν θα έχει πλέον αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα επί των πρώτων εκδόσεων των χαρακτήρων.

Elf: Περίεργες συνωμοσίες αναδεικνύουν μια πιο σκοτεινή πτυχή του Μπάντι

Ο Dan O’Neill προηγήθηκε της εποχής του κατά 53 χρόνια, προκαλώντας αντιδράσεις με μια αντικουλτουριστική επίθεση στον Μίκυ Μάους μέσω του underground κόμικ “Air Pirates Funnies” το 1971. Στο κόμικ, ο Μίκυ εμφανίζεται να εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες και ακατάλληλες σκηνές με τη Μίνι. Ο O’Neill, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για νόμιμη παρωδία, αντιμετώπισε νομική δίωξη από τη Disney για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.

Μετά από οκτώ χρόνια στα δικαστήρια, ο O’Neill έλαβε υπέρογκο πρόστιμο που δεν μπορούσε να πληρώσει. Συμφώνησε να μην σχεδιάσει ξανά τον Μίκυ Μάους για να αποφύγει φυλακή. Τώρα, στα 81 του χρόνια, δηλώνει ότι, αν ζωγραφίσει ξανά τον Μίκυ, οφείλει πρόστιμο 190.000 δολάρια, 10.000 δολάρια για νομικά έξοδα και ένα χρόνο φυλακής.

Τα πνευματικά δικαιώματα του πρώτου Μίκυ Μάους πλησιάζουν στο τέλος τους, γεγονός που σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου ο Μίκυ και η Μίνι θα γίνουν κοινό κτήμα. Αυτό σημαίνει ότι η Disney δεν θα έχει πλέον αποκλειστικά πνευματικά δικαιώματα επί των πρώτων εκδόσεων των χαρακτήρων, επιτρέποντας σε καλλιτέχνες και δημιουργούς να τους χρησιμοποιήσουν ελεύθερα.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Η Jennifer Jenkins, διευθύντρια του Κέντρου Duke για τη Μελέτη του Κοινού Κτήματος, εκφράζει ενθουσιασμό για αυτήν την αλλαγή, χαρακτηρίζοντάς την ως σημαντικό συμβολικό ορόσημο.

Το κείμενο συνεχίζει να αναφέρει ότι οι πανηγυρισμοί αυτοί είναι πρόσφατοι, καθώς η παράταση των πνευματικών δικαιωμάτων που θεσπίστηκε το 1998 λήγει, επιτρέποντας σε έργα όπως το “Μεγάλο Γκάτσμπι,” η “Ραψωδία σε μπλε,” και το “Winnie the Pooh” να γίνουν κοινό κτήμα. Καλλιτέχνες και δημιουργοί τώρα έχουν την ελευθερία να δημιουργήσουν δικές τους εκδοχές αυτών των χαρακτήρων.

Επίσης, αναφέρεται ότι η Disney άσκησε πίεση για την παράταση των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η εταιρεία δεν ήταν ο μόνος παράγοντας, καθώς πολλοί άλλοι δημιουργοί είχαν παρόμοιες ανησυχίες.

Χειρόγραφα των Tolkien και CS Lewis ανάμεσα σε θησαυρούς που εκτίθενται για το κοινό το 2023

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr