Search
Close this search box.
χρηση κανναβης

Σχεδόν 1 στους 10 κατοίκους της Αττικής καπνίζει κάνναβη, ενώ η κατανάλωση φτάνει το ένα κιλό κοκαΐνης την ημέρα

Η Αθήνα κατατάσσεται στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη, με το 10-11% να τη χρησιμοποιεί.

H φιλοσοφία «delulu» που κέρδισε τη Gen Z ρημάζει τoν ρεαλισμό;

Η χρήση ναρκωτικών ουσιών και αντικαταθλιπτικών-αγχολυτικών σκευασμάτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στους κατοίκους της Αττικής, σύμφωνα με ανάλυση των λυμάτων από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας και αναπληρωτή πρόεδρο Συμβουλίου Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη. Η αύξηση στη χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού φαίνεται να μην ήταν παροδική, αλλά παραμένει ως διαχρονικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι κάτοικοι της Αττικής χρησιμοποιούν περίπου ένα κιλό κοκαΐνης, περίπου 150 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης και περίπου 20 κιλά κάνναβης καθημερινά. Η χρήση κάνναβης καλύπτει το 10%-11% του πληθυσμού, ενώ η χρήση κοκαΐνης ανέρχεται στο 0,25%. Η Αθήνα κατατάσσεται στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη.

«Χρήση κάνναβης κάνει σήμερα το 10%-11% του πληθυσμού της Αττικής, όπως φαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων. Η χρήση κάνναβης μειώθηκε το διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2020, διότι την περίοδο της πρώτης καραντίνας έγινε δυσκολότερη η διακίνησή της, ωστόσο, στη συνέχεια αυξήθηκε σημαντικά», σημειώνει ο κ. Θωμαΐδης.

Ο καθηγητής επισημαίνει αύξηση στη χρήση κοκαΐνης από τον Μάρτιο του 2020, σχετίζοντας το γεγονός με αλλαγές στη διακίνηση της ουσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρήση μεθαμφεταμίνης επίσης παρουσιάζει αύξηση, αν και παρατηρήθηκε μείωση στα πρώτα εννέα μήνες του 2023. Σχετικά με τη χρήση κάνναβης, παρατηρείται μείωση κατά το Μάρτιο – Σεπτέμβριο 2020 λόγω δυσκολιών στη διακίνησή της κατά την πρώτη καραντίνα, αλλά από τότε αυξάνεται σημαντικά.

Εντούτοις, ο καθηγητής αναφέρει μείωση στη χρήση αλκοόλ μετά την πανδημία, ενώ η χρήση αντικαταθλιπτικών-αγχολυτικών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη για λήψη μέτρων από το κράτος για τον αντιμετωπισμό του προβλήματος.

«Να αναφέρω, για παράδειγμα, τις βενζοδιαζεπίνες, που αποτελούν το βασικό συστατικό των αγχολυτικών σκευασμάτων. Είχαμε καταγράψει στα λύματα μία δραματική αύξησή στην κατανάλωσή τους το 2014, όταν η χώρα βρισκόταν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Μετά παρατηρήσαμε μία ύφεση και εκ νέου αύξηση στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο πληθυσμός είχε διαταραχές ύπνου. Το διάστημα 2021-2022 αυξήθηκε η κατανάλωση σχεδόν όλων των φαρμάκων που σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου. Τα τελευταία έτη παρατηρούμε κάθε χρόνο αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούμε μείωσή τους. Μετά την πανδημία η χρήση αλκοόλ μειώθηκε, ενώ η χρήση αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών παραμένει στα ίδια επίπεδα», καταλήγει ο κ. Θωμαΐδης.

Βινύλιο: Σημείωσε τις υψηλότερες πωλήσεις των τελευταίων 30 ετών

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr