Search
Close this search box.
στρουμφάκια

Στρουμφάκια: 66 χρόνια στρουμφοϊστορίας για μικρούς και ..μεγαλύτερους!

Το 1958, στα γραφικά βασίλεια της βελγικής φαντασίας, ανάμεσα στις πινελιές της πένας ενός καλλιτέχνη κόμικς, ένας ιδιόρρυθμος κόσμος ζωντάνεψε.

Ο Pierre Culliford, γνωστός ως Peyo, έδωσε ζωή στους αξιαγάπητους μπλε κατοίκους της Καταραμένης Γης. Έτσι, τα Στρουμφάκια, ή “Les Schtroumpfs” στα γαλλικά, αναδύθηκαν από το μωσαϊκό της φαντασίας του Peyo.

Η πορεία του Peyo προς την επιτυχία άλλαξε όταν εντάχθηκε στο περιοδικό Spirou, όπου πέτυχε την αναγνώριση με τη σειρά Johan & Peewit, η οποία έθεσε τα θεμέλια για τη δημιουργία των Στρουμφ.

Ακόμα και μετά την εισαγωγή των Στρουμφ, ο Peyo παρέμεινε αφοσιωμένος στη δημιουργία των περιπετειών των Johan & Peewit και της γάτας Pussy.

Επιπλέον, έφερε στη ζωή τον Benoît Brisefer (μετέπειτα Benny Breakiron), ένα εξαιρετικά δυνατό νεαρό αγόρι.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Ωστόσο, ο παγκόσμιος θρίαμβος των Στρουμφ τελικά απορρόφησε όλη τη δημιουργική του ενέργεια, ωθώντας τον να βυθιστεί πλήρως στην επική τους ιστορία μέχρι το θάνατό του το 1992.

Αναλογιζόμενος την καλλιτεχνική του πορεία, ο Peyo σημείωσε: “Ως παιδί, μου άρεσε να ζωγραφίζω… Αλλά στην πραγματικότητα, όλα τα παιδιά ζωγραφίζουν- μερικά από αυτά αποφασίζουν να γίνουν ενήλικες, σοβαροί άνθρωποι, και υπάρχουν και άλλα που αρνούνται να κάνουν τη μετάβαση και δημιουργούν χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων”.

Η καλλιτεχνική δημιουργία του Peyo χαρακτηριζόταν από ιδιότητες όπως η σαφής αφήγηση ιστοριών, το χιούμορ εμποτισμένο με ποίηση, το ξεχωριστό γραφικό στυλ και η ακλόνητη δημιουργικότητα. Το διαχρονικό έργο του αγκάλιαζε επίσης διαχρονικές αξίες όπως η ανεκτικότητα, η αισιοδοξία για το μέλλον και ο σεβασμός για τους άλλους.

Συνεχίζοντας την κληρονομιά του Peyo, η οικογένειά του και η αφοσιωμένη ομάδα επιμένουν να διατηρούν το καλλιτεχνικό του όραμα και τις αξίες του με ακλόνητη δέσμευση.

Εμείς συνεχίζουμε να αγαπάμε τα μπλε στρουμφάκια και βυθιζόμαστε στις διδακτικές ιστορίες τους.

10 Κλασικά παραμύθια με σκοτεινό παρελθόν

Ακολουθούν λιγότερο γνωστά γεγονότα για τα Στρουμφάκια:

Η λέξη “schtroumpf” προήλθε από μια συζήτηση σε δείπνο όπου ο Peyo ξέχασε τη λέξη για το αλάτι και επινόησε το “schtroumpf”.

Εκτός από τα κόμικς, την τηλεόραση και τις ταινίες, τα Στρουμφάκια έχουν βιντεοπαιχνίδια και θεματικά πάρκα.

Το Smurf Song κατέκτησε την κορυφή των μουσικών charts σε 16 χώρες.

Τα Στρουμφάκια έχουν ύψος όσο τρία μήλα αλλά ζουν εκατοντάδες χρόνια- το ταξίδι του παππού Στρουμφ στα καρτούν διήρκεσε 500 χρόνια.

Το αγαπημένο τους κάλυμμα στο κεφάλι, το φρυγικό καπέλο, συμβολίζει την ελευθερία και απαγορεύτηκε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Αρχικά ήταν 99 Στρουμφάκια, ενώ αργότερα προστέθηκαν νέοι χαρακτήρες, όπως η Στρουμφίτα, η Σασέτ και η Νταντά Στρουμφ.

Το όνομα του Gargamel προέρχεται από το έργο του Φρανσουά Ραμπελέ του 16ου αιώνα.

Η γάτα του Gargamel ονομάζεται Αζραέλ από τον Αρχάγγελο του Θανάτου.

Τα στρουμφάκια γίνονται μωβ όταν κρατούν την αναπνοή τους.

Ο Paul Winchell έδωσε τη φωνή του Gargamel και ήταν επίσης ο Tigger στο “Winnie the Pooh”.

Επικρίθηκε για την προώθηση κομμουνιστικών ιδεωδών, απεικονίζοντας το Στρουμφοχώρι ως μαρξιστική ουτοπία.

Οι οπαδοί των Στρουμφ έκαναν παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για τους περισσότερους ανθρώπους που ντύθηκαν Στρουμφάκια μέσα σε 24 ώρες το 2011.

Η δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα Στρουμφ το 2012 τίμησε τα γενέθλια του Πέγιο με τους οπαδούς παγκοσμίως να ντύνονται Στρουμφάκια.

Α’ Γυμνασίου: Ένα από τα ομορφότερα λαϊκά παραμύθια που αγαπήσαμε στο σχολείο

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr