Search
Close this search box.
Σιμόν ντε Μποβουάρ

Σιμόν ντε Μποβουάρ: 10 αποφθέγματα απ’ το λογοτεχνικό σύμβολο του φεμινισμού

Σιμόν ντε Μποβουάρ: Τα γραπτά της ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να αντιμετωπίσουν τις εγγενείς αβεβαιότητες της ζωής και να αγκαλιάσουν τη δύναμη της ατομικής δράσης

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η πρωτοπόρος Γαλλίδα φιλόσοφος, μυθιστοριογράφος και φεμινίστρια, παραμένει μια αδάμαστη λογοτεχνική προσωπικότητα, της οποίας η κληρονομιά διαρκεί μέσα από τα πρωτοποριακά έργα της και τις βαθιές ιδέες της για την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Γεννημένη στις 9 Ιανουαρίου 1908 στο Παρίσι, αναδείχθηκε σε εξέχουσα διανοούμενη του 20ού αιώνα, αμφισβητώντας τα κοινωνικά πρότυπα και υποστηρίζοντας την απελευθέρωση των γυναικών. Οι συνεισφορές της Ντε Μποβουάρ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, από τη φιλοσοφία έως τη λογοτεχνία, και τα λόγια της εξακολουθούν να εμπνέουν και να προκαλούν στοχασμό.

Η λογοτεχνική Οδύσσεια της Σιμόν ντε Μποβουάρ

Το λογοτεχνικό ταξίδι της ντε Μποβουάρ ξεκίνησε με τη γοητεία της για την αφήγηση ιστοριών, η γραφή της, η οποία χαρακτηρίζεται από διανοητική αυστηρότητα και έντονη ενδοσκόπηση, έγινε ο φακός μέσα από τον οποίο εξέτασε την υπαρξιστική φιλοσοφία και τη φύση της ελευθερίας.

Το θεμελιώδες έργο της, “Το δεύτερο φύλο” (1949), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της φεμινιστικής λογοτεχνίας. Σε αυτό, ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες καταπιέστηκαν ιστορικά και περιορίστηκαν στην “ετερότητα” που τους επέβαλε η πατριαρχική κοινωνία.

10 αποφθέγματα  που φωτίζουν τη φιλοσοφία της Ντε Μποβουάρ

«Μία γυναίκα νιώθει πως γέρασε, από τη στιγμή που οι άλλοι παύουν να την κακολογούν.»

«Κάποιες μέρες ο Θεός μοιάζει τόσο μακρινός, που μοιάζει απών.»

«Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι.»

«Είναι τα γηρατειά μάλλον παρά ο θάνατος που είναι το αντίθετο της ζωής.»

«Τους αρέσει να σκοτώνουν το χρόνο τους περιμένοντας το χρόνο να τους σκοτώσει.»

«Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.»

«Η μοιρολατρία θριαμβεύει επάνω σ’ αυτούς που πιστεύουν σ’ αυτήν.»

«Δεν θέλω η ζωή μου να υπακούει σε καμία άλλη θέληση εκτός από τη δική μου»

«Άλλαξε τη ζωή σου σήμερα. Μη στοιχηματίζεις στο μέλλον, ενέργησε τώρα χωρίς καθυστέρηση.»

«Ο μόνος τρόπος να με πληγώσει ήταν να πεθάνει», είπε για τον σύντροφό της  Σαρτρ η Σιμόν.»

 Η υπαρξιακή εξερεύνηση στη μυθοπλασία

Οι λογοτεχνικές αναζητήσεις της ντε Μποβουάρ επεκτάθηκαν πέρα από τη φιλοσοφία. Τα μυθιστορήματά της, μεταξύ των οποίων το “Ήρθε για να μείνει” (1943) και “Οι Μανδαρίνοι” (1954), παρείχαν λογοτεχνικές εξερευνήσεις υπαρξιακών θεμάτων. Τα έργα αυτά εμβάθυναν στην πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, στον υπαρξιακό αγώνα για αυθεντικότητα και στην ένταση μεταξύ ελευθερίας και ευθύνης. Μέσα από τους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες της, η Ντε Μποβουάρ προσέφερε μια βαθιά αναζήτηση του ανθρώπινου ψυχισμού.

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr