Search
Close this search box.
μπάρμπι

Σαν σήμερα η Barbie κάνει το παγκόσμιο ντεμπούτο της στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νέας Υόρκης

Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια, στις 9 Μαρτίου 1959, η Μπάρμπι έκανε το ντεμπούτο της στην Διεθνή Έκθεση Παιχνιδιών της Νέας Υόρκης.

Μελάνι, πινέλα και pixel: 20 Κινούμενα Σχέδια που ζωντανεύουν τη λογοτεχνία

Στις 9 Μαρτίου 1959, η πρώτη κούκλα Μπάρμπι παρουσιάστηκε στην Έκθεση Παιχνιδιών της Νέας Υόρκης. Με ύψος 28 εκατοστά και ξανθά μαλλιά, η Μπάρμπι ήταν η πρώτη μαζικής παραγωγής κούκλα στις Ηνωμένες Πολιτείες με χαρακτηριστικά ενηλίκου.

Η γυναίκα πίσω από την Μπάρμπι ήταν η Ruth Handler, η οποία συνίδρυσε την Mattel μαζί με τον σύζυγό της το 1945. Παρατηρώντας την κόρη της να αδιαφορεί για τις κούκλες μωρά και να παίζει προσποιούμενη ιστορίες με χάρτινες κούκλες ενηλίκων, η Handler συνειδητοποίησε την ύπαρξη ενός σημαντικού κενού στην αγορά για ένα παιχνίδι που θα επέτρεπε στα κορίτσια να ονειρεύονται το μέλλον.

μπάρμπι
Η Ruth Handler, συνιδρυτής της Mattel Inc. και εφευρέτης της κούκλας Barbie, εμφανίζεται να παρουσιάζει την ειδική 40η επέτειο Barbie σε μια συνέντευξη Τύπου το 1999 στη Νέα Υόρκη. (MATT CAMPBELL/AFP, Getty Images)

Η εμφάνιση της Μπάρμπι βασίστηκε στην κούκλα Lilli, η οποία είχε δημιουργηθεί με πρότυπο μια ηρωίδα γερμανικού κόμικ. Αρχικά, η Lilli διατέθηκε στα περίπτερα καπνού ως προκλητικό δώρο για ενήλικες άνδρες, αλλά απέκτησε τεράστια δημοτικότητα στα παιδιά. Η Mattel αγόρασε τα δικαιώματα της Lilli και δημιούργησε τη δική της εκδοχή, την οποία η Handler ονόμασε Μπάρμπι προς τιμήν της κόρης της, Barbara.

Με τη χορηγία της τηλεοπτικής εκπομπής “Mickey Mouse Club” το 1955, η Mattel έγινε από τις πρώτες εταιρείες παιχνιδιών που χρησιμοποίησε διαφημίσεις απευθυνόμενες σε παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο προώθησε την καινούργια κούκλα της, και μέχρι το 1961, η τεράστια ζήτηση οδήγησε τη Mattel να κυκλοφορήσει και τον φίλο της Μπάρμπι, τον Ken, που πήρε το όνομα του γιου της Handler. Η καλύτερη φίλη της Μπάρμπι, η Midge, εμφανίστηκε το 1963, ενώ η μικρότερη αδερφή της, Skipper, κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά.

Η Μπάρμπι γνώρισε άμεση επιτυχία. Η ενήλικη εμφάνιση και η πληθώρα ρούχων και αξεσουάρ που την συνόδευαν, άνοιξαν νέους δρόμους στον κόσμο των παιχνιδιών. Η κούκλα ενέπνευσε τα κορίτσια να ονειρευτούν καριέρες, να υιοθετήσουν διαφορετικά στυλ και να εξερευνήσουν τον κόσμο.

Η αυθεντική Μπάρμπι του 1959 κόστιζε 3 δολάρια. Μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί πάνω από 800 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει κυκλοφορήσει σε πάνω από 200 διαφορετικά επαγγέλματα.

Κινούμενα σχέδια και ψυχικές διαταραχές: Γουίνι το αρκουδάκι

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr