Search
Close this search box.
βασικό ένστικτο

Σάρον Στόουν: γεννιέται σαν σήμερα – 11 πράγματα που δεν ήξερες για το “Βασικό Ένστικτο”

Σαν σήμερα, 10 Μαρτίου, γιορτάζει τα γενέθλιά της η εμβληματική ηθοποιός Σάρον Στόουν. Η Στόουν, γνωστή για την αξεπέραστη ερμηνεία της στο θρίλερ “Βασικό Ένστικτο”, κλείνει σήμερα τα 66 της χρόνια.

Η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία εισπράττοντας πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, ενώ πρωταγωνιστούν η Σάρον Στόουν και ο Μάικλ Ντάγκλας.

Με αφορμή τα γενέθλιά της, ας ρίξουμε μια ματιά σε 9 άγνωστες ιστορίες που ίσως δεν γνωρίζατε για την ταινία που την καθιέρωσε:

10 διάσημοι που «παλεύουν» εναντίον της WOKE ατζέντας

1. Το σενάριο πουλήθηκε για 3 εκατομμύρια δολάρια

Το σενάριο του «Βασικού Ένστικτου» γράφτηκε από τον Τζο Εστέρχας μέσα σε μόλις 13 ημέρες και πουλήθηκε για το αστρονομικό ποσό των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

2. Η Σάρον Στόουν δεν ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο

Αρχικά, ο ρόλος της Κάθριν Τραμέλ προοριζόταν για ηθοποιούς όπως η Μέγκαν Ράιαν, η Τζούλια Ρόμπερτς και η Σάντρα Μπούλοκ.

3. Οι χαρακτήρες βασίστηκαν σε πραγματικά πρόσωπα.

Ο χαρακτήρας της Κάθριν Τραμέλ, που υποδύεται η Στόουν, βασίστηκε σε μια γυναίκα που γνώρισε ο σεναριογράφος στο Οχάιο. Επίσης, ο αστυνομικός Νικ Κάραν που ενσαρκώνει ο Ντάγκλας, εμπνεύστηκε από έναν πρώην αστυνομικό ρεπόρτερ που γνώριζε ο Εστέρχας και ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, «αγαπούσε λίγο παραπάνω τη δράση».

4. Ο σκηνοθέτης και ο Μάικλ Ντάγκλας προσέγγισαν την ταινία σαν αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ο σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν οραματιζόταν το «Βασικό Ένστικτο» ως ένα μοντέρνο θρίλερ του Άλφρεντ Χίτσκοκ, με πολύ περισσότερο ερωτισμό. Όπως δήλωσε στους New York Times, «στις κλασικές ταινίες, ο δολοφόνος καραδοκεί μέσα σε ένα σπίτι και το θύμα μπαίνει στην κουζίνα, ανάβει το ραδιόφωνο, φτιάχνει καφέ, ανοίγει ένα βιβλίο, χαλαρώνει και τότε ο δολοφόνος επιτίθεται. Σε αυτή την ταινία, ο δολοφόνος κρύβεται…αλλά στο κρεβάτι. Η κατάσταση είναι ίδια, αλλά οι δύο άνθρωποι βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στο κρεβάτι, αντί για την κουζίνα».

Συμφωνώντας με την αισθητική του φιλμ νουάρ, ο Μάικλ Ντάγκλας δήλωσε στους Times: «Το “Βασικό Ένστικτο” είναι σαν ένα μυθιστόρημα ντετέκτιβ που οι άνθρωποι διαβάζουν με ευχαρίστηση στην ηρεμία του σπιτιού τους. Έχει σχεδόν γοτθικά στοιχεία και είναι σίγουρα πιο δραματικό. Το πραγματικό ερώτημα εδώ είναι: αξίζει τελικά κάποιος την εξιλέωση;»

5. Η ηθοποιός δεν φορούσε εσώρουχα στην σκηνή ανάκρισης.

Μια από τις πιο διάσημες σκηνές του «Βασικού Ένστικτου» είναι αναμφισβήτητα αυτή της ανάκρισης, όπου η Σάρον Στόουν κάνει σταυροπόδι, αποκαλύπτοντας ότι δεν φοράει εσώρουχο. Ωστόσο, αυτή η σκηνή δεν υπήρχε αρχικά στο σενάριο του Τζο Εστέρχας.

Ο σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν αποφάσισε να προσθέσει την σκηνή αυτή, θεωρώντας την πιο ενδιαφέρουσα.

Δείτε την σκηνή παρακάτω:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

6. Η Στόουν και ο Ντάγκλας δεν ένιωθαν άνετα μεταξύ τους.

Η ένταση ανάμεσα στους πρωταγωνιστές δεν ήταν μόνο επί της οθόνης. Η Σάρον Στόουν δήλωσε στο Playboy πως δεν ένιωθε άνετα με τον Μάικλ Ντάγκλας και πως μάλλον ούτε εκείνος ένιωθε άνετα μαζί της. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η αμηχανία λειτούργησε υπέρ της ταινίας καθώς η ένταση ενισχύει το σασπένς. Παρόλο που δεν γνωρίστηκαν καλά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, η Στόουν θεωρεί πως η μυστικότητα αυτή βοήθησε στην ερμηνεία τους.

7. Ο σκηνοθέτης θεωρούσε πως η ταινία μιλούσε για το κακό.

Ο σκηνοθέτης Πολ Βερχόφεν δεν θεωρούσε το Βασικό Ένστικτο απλά μια ερωτική ταινία. Για εκείνον, το κεντρικό θέμα ήταν το κακό. Πίστευε πως στις δύσκολες εποχές, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται καλύτερα την ύπαρξη του κακού στην καθημερινή τους ζωή.

8. Ο σεναριογράφος αποχώρησε από το πρότζεκτ και μετά επέστρεψε.

Ο σεναριογράφος Τζο Εστέρχας διαφωνούσε με την προσέγγιση του σκηνοθέτη. Ήθελε η ταινία να είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με διακριτικές ερωτικές σκηνές. Όταν ο Βερχόφεν και ο Ντάγκλας αποφάσισαν να αλλάξουν την κατάληξη, ο Εστέρχας αποχώρησε από το πρότζεκτ. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, ο σκηνοθέτης επικοινώνησε μαζί του και αποφάσισε να επιστρέψει στο αρχικό σενάριο, εκτιμώντας τελικά το όραμα του σεναριογράφου.

9. Η Σάρον Στόουν σοκαρίστηκε από την ερμηνεία της.

Η ολοκληρωτική αφοσίωση της Σάρον Στόουν στον ρόλο της Κάθριν την οδήγησε σε σημείο που όταν είδε τελικά την ταινία στον κινηματογράφο, δεν μπορούσε να πιστέψει πως ήταν εκείνη. «Ήμουν σαν παλουκωμένη στη θέση μου. Καθόμουν εκεί με ανοιχτό το στόμα, κοιτάζοντας την οθόνη, ακούγοντας τους χτύπους της καρδιάς μου και αναρωτιόμουν πόσο θα κρατούσε ακόμα», δήλωσε στο Playboy.

Παρόλο το αρχικό της σοκ, η Στόουν αναγνώρισε πως το «Βασικό Ένστικτο» ήταν μια μοναδική ευκαιρία. Ήταν ένα ρίσκο που έπρεπε να πάρει και τελικά της βγήκε σε καλό.

10. Η ηθοποιός εμπνεύστηκε από διάσημες femme fatales.

Για να ενσαρκώσει την femme fatale Κάθριν, η Στόουν εμπνεύστηκε από σπουδαίες ηθοποιούς του παρελθόντος όπως η Μπάρμπαρα Στάνγουικ και η Κάθλιν Τέρνερ. Όπως είπε στο Playboy, «Παρακολουθούσα τακτικά την ταινία “Impromptu” την περίοδο των γυρισμάτων του Βασικού Ένστικτου, σκεφτόμενη το θάρρος της Τζούντι Ντέιβις. Ήθελα να είμαι σαν κι εκείνη».

11. Η ταινία γυρίστηκε σε 14 εβδομάδες

Το “Βασικό Ένστικτο” γυρίστηκε σε μόλις 14 εβδομάδες, με τον Πολ Βερχόφεν να ασκεί έντονη πίεση στους ηθοποιούς και το συνεργείο.

Από βιβλίο σε ταινία – 10 “άγνωστα” μυθιστορήματα που έγιναν πασίγνωστες ταινίες

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr