Search
Close this search box.
ρουμανια

Ρουμανία: Το ταφικό μνημείο του Γιαννούλη Χαλεπά και οι καλλιτεχνικές μαρτυρίες των Ελλήνων στο Βουκουρέστι

Εντοπίστηκαν περίπου 300 ταφικά μνημεία με ονόματα που αποδεικνύουν την ελληνική καταγωγή των επιστημονικών και πολιτιστικών προσωπικοτήτων,συμπεριλαμβανομένων και των απογόνων των Φαναριωτών οικογενειών.

Μυθικοί πίνακες της Αναγεννησιακής τέχνης που έγιναν… σύμβολα λατρείας

Η ιστορία της Μαργαρίτας Μεταξά αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της ως πρώτης αρτίστας και ιδρύτριας της Κρατικής Όπερας της Ρουμανίας. Η προσφορά της στον τομέα της μουσικής και της τέχνης αποτελεί σημαντικό μέρος της κουλτούρας της χώρας. Επιπλέον, η αφήγηση για τη Μαρία Κουτσαρίδα αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της ως πρώτης γυναίκας που άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στη χώρα, αναγνωρίζοντας την επιτυχημένη σταδιοδρομία της σε μια εποχή που οι ευκαιρίες για τις γυναίκες ήταν περιορισμένες.

Το κοιμητήριο Μπέλου, με τη δωρεά του βαρόνου Μπάρμπου Μπέλλου και της οικογένειας Μπέλλου ή Βέλλιου, αντικατοπτρίζει την ιστορία και τη σημασία των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Η πολύπλευρη συμβολή των Ελλήνων στην εμπορική, τραπεζική και κοινωφελή δραστηριότητα αναδεικνύεται μέσα από την οικογένεια Μπέλλου.

Η έρευνα της Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευαγγελίας Ν. Γεωργιτσογιάννη, αναδεικνύει την πλούσια και μακρά ιστορία του ελληνισμού στη Ρουμανία. Μετά τη ρωσοτουρκική συνθήκη της Αδριανουπόλεως το 1829, οι Έλληνες μετανάστευσαν σε μεγάλο αριθμό στη Ρουμανία, συμβάλλοντας στην οικονομική, επιστημονική και πολιτιστική ζωή της χώρας.

Τα 300 μνημεία που εντοπίστηκαν με ονόματα που φανερώνουν ελληνική καταγωγή, συμπεριλαμβανομένων των απογόνων παλαιών Φαναριώτικων οικογενειών, αποτελούν σημαντικό ιστορικό αρχείο. Η ποικιλία των επιγραφών, από τα ελληνικά έως τα ρουμανικά, αποτυπώνει την πολυπολιτισμική πραγματικότητα και τον πολιτιστικό πλούτο που έφεραν οι Έλληνες στη Ρουμανία.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ελλήνων Γλυπτών Έργα και Γλυπτά Έργα που αφορούν Έλληνες στη Ρουμανία», αναδεικνύεται η ιδιαίτερη σχέση μεταξύ των Ελλήνων καλλιτεχνών και της ρουμανικής κοινωνίας.

Το κοιμητήριο Μπέλου, ως ένα από τα «ανοικτά μουσεία γλυπτικής», στέκεται ως μαρτυρία της ιστορίας της χώρας και των προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στην ανάπτυξή της. Οι Έλληνες μαρμαρογλύπτες, όπως ο Νικόλαος Χαλεπάς, προσέφεραν με τα έργα τους στην ελληνική εκκλησία στο Βουκουρέστι και διαμόρφωσαν το τοπίο της τέχνης και της μνημειοδότησης στη Ρουμανία. Η συνεργασία με τη Σχολή Αρχειονομίας του Βουκουρεστίου και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανέδειξαν πολυάριθμα στοιχεία για την ελληνική παρουσία και την καλλιτεχνική κληρονομιά στη Ρουμανία.

ρουμανια

Η Ελληνίδα υψίφωνος που ερμήνευσε «Τόσκα»

Η Χαρίκλεια Χαρτουλάρη-Νταρκλέ είναι μια σημαντική φιγούρα στον χώρο της όπερας, και η πρωταγωνίστρια του έργου “Τόσκα” με επιλογή του ίδιου του συνθέτη, Τζάκομο Πουτσίνι, είναι ενδεικτική της αναγνώρισης της τέχνης της. Η επίδραση των Ελλήνων στη Ρουμανία κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα είναι εμφανής σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της τέχνης, της μουσικής, και του θεάτρου.

Η έρευνα της κ. Γεωργιτσογιάννη αναδεικνύει την πολύπλοκη και πλούσια παρουσία των Ελλήνων στη Ρουμανία, καθώς και τη συνεισφορά τους στον πολιτισμό και την τέχνη της χώρας. Η Χαρίκλεια Χαρτουλάρη-Νταρκλέ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα της αξιοσημείωτης πορείας που κατάφεραν να καταγράψουν ορισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες στη διεθνή σκηνή.

Ο ευεργέτης Γεώργιος Κυριαζής

Το ταφικό μνημείο του γιατρού και ευεργέτη Γεώργιου Κυριαζή (1829-1893) στον Κάτω Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας αποτελεί μια εντυπωσιακή σύνθεση προς τιμήν ενός από τους πιο διακεκριμένους γιατρούς της εποχής του στη Ρουμανία. Αναγνωρίστηκε για τη σημαντική συνεισφορά του, λαμβάνοντας το Παράσημο του Ταξιάρχη του Ρουμανικού Στέμματος.

Ο Γεώργιος Κυριαζής παντρεύτηκε την Ελένη, ανιψιά του Κωνσταντίνου Ξενοκράτου, ενός πλούσιου εμπόρου και ευεργέτη. Με το κληροδότημα του Ξενοκράτους ιδρύθηκαν το Νοσοκομείο Ξενοκράτους στο Βουκουρέστι και το Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο στο Μεσολόγγι (σήμερα στεγάζει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας). Με το κληροδότημα του Κυριαζή ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι και η Επαγγελματική Σχολή Γεωργίου και Ελένης Κυριαζή, που λειτούργησε από το 1906 μέχρι το 1941 και έμεινε γνωστή ως το «Πολυτεχνείο του Μεσολογγίου».

Το μνημείο αποτελείται από μια εντυπωσιακή σύνθεση με την προτομή του Γεωργίου Κυριαζή να υψώνεται πάνω σε ψηλή στήλη. Μπροστά από τη στήλη στέκεται ένα άγαλμα γυναικείας μορφής με αρχαιοπρεπή ενδύματα και ένα φίδι περιτυλιγμένο στο δεξί χέρι. Πρόκειται για την προσωποποίηση της Υγείας, τονίζοντας την ιατρική ιδιότητα του Κυριαζή. Το επιτύμβιο επίγραμμα στα ελληνικά αναφέρεται στο επάγγελμα και την καταγωγή του νεκρού, που χαρακτηρίζεται ως «μύστης σεμνός της τέχνης Ιπποκράτους» και «γόνος της Αιτωλίας».

ρουμανια

Οι μαρμαρογλύπτες στη Ρουμανία

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Έλληνες μαρμαρογλύπτες στο Βουκουρέστι διατήρησαν την παραδοσιακή μαρμαρογλυπτική, δημιουργώντας έργα που αντικατοπτρίζουν την κληρονομιά της ελληνικής τέχνης. Τα ταφικά μνημεία που κοσμούν το κοιμητήριο Μπέλου δεν είναι μόνο σημεία συγκέντρωσης τέχνης, αλλά και αφηγητές της ιστορίας των Ελλήνων στη Ρουμανία.

Η παρουσία του Γιαννούλη Χαλεπά και του Γεωργίου Μπονάνου, καθώς και άλλων οικογενειών μαρμαρογλυπτών, διαμορφώνει μια ξεχωριστή ταυτότητα στον πολιτιστικό χώρο του Βουκουρεστίου. Η εμφάνιση των δημιουργιών τους στη συγκεκριμένη πόλη και η επίδρασή τους στον τοπικό πολιτισμό αποτελούν σημαντικά κεφάλαια στην ιστορία της τέχνης στη Ρουμανία και στην ευρύτερη περιοχή.

Παράλληλα, η ενσωμάτωση των Έλληνων μαρμαρογλυπτών στον κοινωνικό ιστό της Ρουμανίας ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των δύο πολιτισμών. Η προσφορά τους στον τομέα της τέχνης αποτελεί σημαντικό μέρος της κοινής κληρονομιάς των δύο χωρών και συμβάλλει στη διατήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών συνδέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας.

ρουμανια

Πώς ο Ελ Γκρέκο προσδιόρισε τον εαυτό του καλλιτέχνη μέσα από τις πνευματικές αναζητήσεις του;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr