Search
Close this search box.
Ρέμπραντ_πώληση_πίνακα

Ρέμπραντ: Πουλήθηκε για 14 εκατομμύρια δολάρια το έργο του «Adoration of the Kings»

Ένα σπουδαίο έργο του Ρέμπραντ, το «Adoration of the Kings» που ήταν εξαφανισμένο από τη δεκαετία του 1950, πουλήθηκε για 14 εκατομμύρια δολάρια.

Ο συγκεκριμένος πίνακας που πριν δύο χρόνια είχε αξία 15.000 δολάρια, έφτασε σχεδόν τα 11 εκατομμύρια λίρες (13,8 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία που έγινε την Τετάρτη από την εταιρία Sotheby’s, αφού αναγνωρίστηκε ως έργο του Ολλανδού Ρέμπραντ.

Το«Adoration of the Kings» ήταν εξαφανισμένο από τη δεκαετία του 1950, όταν ήρθε για πρώτη φορά στο φως. Το απέκτησε ο συλλέκτης  J.C.H. Heldring το 1955 στο Άμστερνταμ, και αργότερα, συγκεκριμένα το 1985, η χήρα του το πούλησε σε μια γερμανική οικογένεια, μέχρι που πουλήθηκε πριν από δύο χρόνια από τον οίκο Christie’s στο Άμστερνταμ.

Την εποχή της πώλησης, ο οίκος Christie’s απέδωσε τη βιβλική σκηνή στον «Κύκλο του Ρέμπραντ», πιστεύοντας ότι είχε πραγματοποιηθεί από μαθητή ή καλλιτέχνη κοντά στον διάσημο ζωγράφο και υπολόγισε την αξία του μεταξύ 10.000 και 15.000 ευρώ (τότε περίπου $10.600 έως $15.900).

Ο μονόχρωμος πίνακας, έχει διαστάσεις 9,6 x 7,3 ίντσες και αγοράστηκε από έναν ανώνυμο αγοραστή για 860.000 € (τότε περίπου 910.000 $) – περισσότερο από 50 φορές την εκτιμώμενη αξία του πίνακα εκείνη την εποχή – στην πώληση του Christie’s. Αργότερα αναγνωρίστηκε ως «ένα έργο μεγάλης σημασίας» από τον Ολλανδό ζωγράφο, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου του Sotheby’s που δημοσιεύθηκε πριν από την πώληση της Τετάρτης.

Όταν ο ανώνυμος αγοραστής τον παρέδωσε στον οίκο Sotheby’s, ο οίκος δημοπρασιών ξεκίνησε ένα ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών το οποίο περιλάμβανε εξέταση με ακτίνες Χ και υπέρυθρη απεικόνιση, καθώς και εντατικές συζητήσεις με κορυφαίους μελετητές του Ρέμπραντ  για να καταλήξει στην πραγματική απόδοση και αξία του πίνακα. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο πίνακας είναι «ένα αυτόγραφο έργο του Ρέμπραντ». Με τον οίκο δημοπρασιών να δίνει στο έργο εκτιμώμενη αξία από 10 έως 15 εκατομμύρια στερλίνες (12,6 εκατομμύρια δολάρια έως 18,8 εκατομμύρια δολάρια) πριν από την πώλησή του.

Σύμφωνα με την έρευνα του οίκου δημοπρασιών ο πίνακας ζωγραφίστηκε νωρίς στην καριέρα του Ρέμπραντ, γύρω στο 1628, όταν ήταν 21 ή 22 ετών και ζούσε στην ολλανδική πόλη Leiden.

Τα περισσότερα από τα έργα του Ρέμπραντ κρέμονται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο και σχεδόν όλα εκείνα που βγήκαν σε δημοπρασία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες «ήταν πορτρέτα ή μελέτες κεφαλιών μεμονωμένων χαρακτήρων», σύμφωνα με την έκδοση του Sotheby’s.

Τα 10 επικότερα λάθη της Ιστορίας που κόστισαν ακριβά

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr