Search
Close this search box.
πόλεις φαντάσματα

8 μυστηριώδεις πόλεις φαντάσματα απ’ όλο τον κόσμο

Μια πόλη που έχει ζωή μπορεί να ερημώσει; Μπορεί να μετατραπεί σε πόλη φάντασμα; όπως θα διαπιστώσουμε στο παρακάτω κείμενο πολλές πόλεις έπεσαν στα δίχτυα της ερήμωσης.

Εξερευνώντας από τα ανατριχιαστικά απομεινάρια ενός γαλλικού χωριού που έπεσε θύμα εκδικητικών Nαζί μέχρι μια ολόκληρη πόλη που έμεινε έρημη μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία, εμβαθύνουμε σε μερικά από τα πιο μυστηριώδη και αινιγματικά χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις-φαντάσματα στον κόσμο.

Οι 11 χειρότερες ιστορικές γκάφες στην ανθρώπινη ιστορία

8 μυστηριώδεις πόλεις φαντάσματα

1. Imber
Το Imber, ένα χωριό στο Wiltshire, που καταγράφηκε στο Domesday Book το 1068, έγινε πεδίο εκπαίδευσης των αμερικανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να επιστρέψουν μετά τον πόλεμο, το Υπουργείο Άμυνας συνέχισε να το έχει υπό κατοχή. Σήμερα, μεγάλο μέρος του Imber φέρει τα σημάδια από τις ζημιές των οβίδων και τις ασκήσεις εκπαίδευσης, με την ενοριακή εκκλησία του Αγίου Τζάιλς να έχει ανακαινιστεί και το πανδοχείο Bell Inn να στέκεται ως υπενθύμιση της κάποτε ακμάζουσας κοινότητάς του.

2. Varosha
Η συνοικία Βαρόσα της Αμμοχώστου, μια πολυσύχναστη περιοχή με πολυώροφα κτίρια που χτίστηκαν τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, περιφράχθηκε από τις τουρκικές αρχές μετά την εισβολή στην Κύπρο το 1974. Έμεινε ανέγγιχτη για σχεδόν 50 χρόνια, τα Βαρώσια άνοιξαν για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών το 2020, προσφέροντας μια ματιά σε μια χρονοκάψουλα της δεκαετίας του 1970.

3. Kayaköy
Μετά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923, το Kayaköy στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κάποτε φιλοξενούσε 6.500 κατοίκους, έγινε μια έρημη πόλη-φάντασμα. Η πόλη στην πλαγιά του λόφου, με τα χωρίς στέγη σπίτια και τις  ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες, παραμένει σε μεγάλο βαθμό άδεια, αποτελώντας μια οδυνηρή υπενθύμιση των συνεπειών που αντιμετωπίζουν οι απλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια του πολέμου.

4. Craco
Το Κράκο στη νότια Ιταλία, που μαστιζόταν από ζητήματα όπως τα φτωχά γεωργικά εδάφη και οι κατολισθήσεις από τη δεκαετία του 1890, εγκαταλείφθηκε εντελώς μέχρι το 1980. Μια στοιχειωτικά όμορφη πόλη-φάντασμα,  έχει προσελκύσει κινηματογραφιστές, με σκηνές από αξιοσημείωτες ταινίες να έχουν γυριστεί ανάμεσα στα ερείπια της. Ταινίες όπως τα “Πάθη του Χριστού” και το “Quantum of Solace” έχουν γυρίσει σκηνές σε μια από τις πιο αινιγματικές και όμορφες πόλεις-φαντάσματα της Ευρώπης.

πόλεις φαντάσματα

5. Oradour-sur-Glane
Τα ερείπια του Oradour-sur-Glane, ενός γαλλικού χωριού που υπέστη μια βίαιη σφαγή από στρατιώτες των Waffen SS το 1944, διατηρούνται ως μνημείο. Τα καμένα κτίρια, τα σκουριασμένα οχήματα και τα κατεστραμμένα προσωπικά αντικείμενα είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση της θηριωδίας και των ζωών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

6. Νησί Hasima
Το νησί Hashima, γνωστό και ως “νησί των θωρηκτών”, στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, στέγαζε ένα ανθρακωρυχείο μέχρι την εγκατάλειψή του το 1974. Ένα συνονθύλευμα εγκαταλελειμμένων πολυκατοικιών άνισου ύψους μοιάζει, από μακριά, με πολεμικό πλοίο, γεγονός που χάρισε στο νησί το παρατσούκλι “Gunkanjima”, που σημαίνει “Νησί των πολεμικών πλοίων”. Το νησί φιλοξενούσε από το 1887 ένα τεράστιο υποθαλάσσιο ανθρακωρυχείο και τα εγκαταλελειμμένα κτίρια του φιλοξενούσαν κάποτε εργάτες του ορυχείου, συμπεριλαμβανομένων των Κορεατών δουλεμπόρων που αναγκάστηκαν να εργαστούν εκεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το νησί εγκαταλείφθηκε το 1974, όταν το ορυχείο εξαντλήθηκε, και τα ετοιμόρροπα ερείπιά του έγιναν τελικά τουριστικό αξιοθέατο και περιστασιακή τοποθεσία γυρισμάτων, όπως για παράδειγμα για την ταινία του Τζέιμς Μποντ, Skyfall, το 2012.

7. Bodie
Κάποτε μια ακμάζουσα κοινότητα με 2.000 κτίσματα και 8.000 ανθρώπους, το Bodie, μια πόλη στην Καλιφόρνια, άνθισε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του χρυσού. Ωστόσο, η εξάντληση του ορυχείου μέχρι το 1880 οδήγησε στην παρακμή της πόλης και μέχρι το 1942, το τελευταίο κλείσιμο του ορυχείου άφησε μόνο 90 κατοίκους. Σήμερα, τα 170 εναπομείναντα κτίρια του Bodie αποτελούν εθνικό ιστορικό ορόσημο.

8. Pripyat
Το Πρίπιατ ιδρύθηκε το 1970 για να στεγάσει τους εργαζόμενους του κοντινού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του Τσέρνομπιλ, αλλά εκκενώθηκε μετά την πυρηνική καταστροφή του 1986. Εγκαταλελειμμένο και σε αποσύνθεση, το Πρίπιατ έχει γίνει ένας απροσδόκητος τουριστικός προορισμός, με τους επισκέπτες να εξερευνούν τα στοιχειωμένα οικιστικά τετράγωνα, τις κατεστραμμένες εγκαταστάσεις και την εμβληματική ρόδα λούνα παρκ σε ένα εγκαταλελειμμένο θεματικό πάρκο που είχε προγραμματιστεί να ανοίξει μόλις λίγες ημέρες μετά την καταστροφή.

6 ιστορικά λάθη που συνεχίζουμε να πιστεύουμε ως σωστά!

Φωτογραφία εξωφύλλου:Kato Blackmore

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr