Search
Close this search box.
Πικάσο ντοκιμαντέρ

Τη «σκοτεινή πλευρά» του Πικάσο με τις γυναίκες θα εξετάσει νέο ντοκιμαντέρ

Το νέο ντοκιμαντέρ διερευνά την πολύπλοκη ιστορία των σχέσεων του Πικάσο  με τις γυναίκες.

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα. Ωστόσο, πέντε δεκαετίες μετά τον θάνατό του, το BBC αποκαλύπτει τις λιγότερο αξιοθαύμαστες πτυχές της ζωής του Πάμπλο Πικάσο, ρίχνοντας φως στο πώς ακτιβιστές τον στοχοποίησαν λόγω της κακομεταχείρισης των γυναικών.

Αν και αναμφισβήτητα ήταν ένας λαμπρός καλλιτέχνης, ο Πικάσο είχε επίσης το συνήθειο να κυνηγάει και να αφήνει έγκυες νεαρές γυναίκες, αποκτώντας τη φήμη ενός κατά συρροήν γυναικά. Με τραγικό τρόπο, δύο από τις πρώην συζύγους του και ένας από τους εγγονούς του έβαλαν τέλος στη ζωή τους.

Στη νέα του σειρά με τίτλο “Picasso: Beauty and the Beast”, το BBC εξερευνά τις πιο σκοτεινές πτυχές της ζωής του καλλιτέχνη. Η σειρά περιλαμβάνει συνεντεύξεις με μέλη της οικογένειας του Πικάσο και ηχογραφήσεις με τις ερωμένες του, ρίχνοντας φως στην ταραχώδη ιστορία του με τις γυναίκες.

Ο σκηνοθέτης John O’Rourke αποκάλυψε στην Express ότι ορισμένοι ισχυρισμοί για τον Πικάσο οδήγησαν σε εκκλήσεις για ακύρωση της παράστασης του καλλιτέχνη. Σημείωσε:

«Πολλές από τις κατηγορίες περιβάλλουν το γεγονός ότι όταν ήταν 45 ετών, είχε σχέση με μια 17χρονη».«Αυτό είναι σαφώς προβληματικό στην εποχή μας, αλλά δεν είναι ο Καραβάτζιο. Δεν δολοφόνησε κανέναν».

Ο Καραβάτζιο ήταν διαβόητος για τη βία του και είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια ενός καυγά, αν και κατάφερε να γλιτώσει την εκτέλεση.

Η Φράνσις Μόρις, επίτιμη διευθύντρια της γκαλερί Tate Modern του Λονδίνου, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του Πικάσο στο πλαίσιο των έργων του δήλωσε:

«Υπάρχει όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στην προσπάθεια να σκεφτούμε τις επιπτώσεις της εξωφρενικής συμπεριφοράς του μέσα στις σχέσεις».Η ακύρωση του Πικάσο θα σήμαινε την ακύρωση της ιστορίας της σύγχρονης τέχνης. Είναι όμως σημαντικό να εξετάσουμε πώς η συμπεριφορά του επηρέασε τους γύρω του».

Εν τω μεταξύ, η Σούζι Κλάιν, επικεφαλής του Τμήματος Τεχνών και Κλασικής Τηλεόρασης, χαρακτήρισε τον Πικάσο ως μια μυστικοπαθή ιδιοφυΐα που εξέφραζε την εσωτερική του ζωή στον καμβά, αλλάζοντας συνεχώς το καλλιτεχνικό του στυλ, όπως και τις συχνές αλλαγές των συντρόφων του.

Η ίδια σημείωσε:

«Ο Πικάσο ήταν μια μυστικοπαθής ιδιοφυΐα – ένας άνθρωπος που δεν μιλούσε για την εσωτερική του ζωή, αλλά αντίθετα την έβγαζε στον καμβά – αλλάζοντας το καλλιτεχνικό του στυλ τόσο συχνά όσο συχνά άλλαζε συζύγους και φίλες».

«Όταν πέθανε, τον εξύμνησαν, αλλά μόνο τώρα, 50 χρόνια μετά το θάνατό του, έχουμε την κριτική απόσταση για να ξεδιαλύνουμε αυτές τις βαθιές συνδέσεις μεταξύ της ζωής του Πικάσο και της τέχνης του και για να ρίξουμε μια αμείλικτη ματιά στη φρίκη και τη λάμψη όσων άφησε πίσω του».

Η προβληματική συμπεριφορά

Η τριμερής σειρά του BBC έχει ως στόχο να αποκαλύψει τη ζωή και το έργο ενός ανθρώπου που ήταν ταυτόχρονα μια ιδιοφυΐα και ένα βαθιά ελαττωματικό άτομο. Εξετάζει την κληρονομιά του, που σημαδεύτηκε από αυτοκτονίες και προδοσίες παράλληλα με τα αξιοσημείωτα έργα τέχνης που δημιούργησε.

Σύμφωνα με την Alexandra Schwartz του New Yorker, “ο Πικάσο ήταν ανήσυχος και αναζητούσε συνεχώς νέες ερωμένες. Φαινόταν αποφασισμένος να αφήσει ένα μόνιμο σημάδι στις ζωές  του, αφήνοντάς τους συχνά συναισθηματικά σημαδεμένους αφού εκείνος απομακρυνόταν.

Μια ιδιαίτερα οδυνηρή ιστορία περιστρέφεται γύρω από ένα 13χρονο κορίτσι ονόματι Raymonde, το οποίο ο ίδιος και η Fernand Olivier, σχεδίαζαν να υιοθετήσουν το 1907. Ωστόσο, η Olivier την επέστρεψε σε ορφανοτροφείο όταν ανακάλυψε ότι ο Πικάσο τη ζωγράφιζε γυμνή.

Η κριτικός τέχνης Louisa Buck σχολίασε αυτό το ανησυχητικό επεισόδιο στη ζωή του Πικάσο, λέγοντας:

«Κάνει σκίτσα αυτού του κοριτσιού στην εφηβεία. Τα πόδια της είναι ανοιχτά και τα γεννητικά της όργανα φαίνονται. Είναι ένα πολύ προβληματικό επεισόδιο στη ζωή του Πικάσο. Προειδοποιεί για τις μελλοντικές του απόψεις απέναντι στις νεαρές γυναίκες.»

Η Alice Perman, η σκηνοθέτης της σειράς του BBC, έθεσε το ερώτημα:
«Αν ακυρώσουμε τον Πικάσο, ω Θεέ μου, ποιον άλλον πρέπει να ακυρώσουμε επίσης;».

Τζέιμς Κάμερον: Σε ποια ταινία παραλίγο να χάσει τη ζωή του;

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr