Search
Close this search box.

Πέρα από τα σύνορα της Νότιας Αφρικής: 20 αποφθέγματα του Μαντέλα

Γεννημένος το 1918 στο μικρό χωριό Μβέζο της Νότιας Αφρικής, η πορεία του Μαντέλα από ένα νεαρό αγόρι που έβοσκε βοοειδή μέχρι να γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής είναι απλά αξιοσημείωτη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Μαντέλα αντιμετώπισε αμέτρητες προκλήσεις και θυσίες στον αγώνα του ενάντια στο καταπιεστικό σύστημα του απαρτχάιντ.

Φυλακισμένος για 27 χρόνια για τον ακτιβισμό του κατά του απαρτχάιντ, ο Μαντέλα βγήκε από την αιχμαλωσία με πνεύμα αμείωτο και όραμα αμείωτο. Η ικανότητά του να συγχωρεί, να συμφιλιώνεται και να οδηγεί τη χώρα του προς την ειρηνική μετάβαση αποτελεί λαμπρό παράδειγμα του θριάμβου της συμφιλίωσης έναντι της εκδίκησης.

Η κληρονομιά του Μαντέλα εκτείνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της Νότιας Αφρικής. Αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της αντίστασης κατά της αδικίας και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα λόγια του, “Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αλλάξετε τον κόσμο”, συνεχίζουν να εμπνέουν γενιές σε όλο τον κόσμο να αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

20 αποφθέγματα του Μαντέλα

  1. «Λέγεται πως κανένας δεν γνωρίζει πραγματικά ένα έθνος μέχρι να βρεθεί μέσα στις φυλακές του. Ένα έθνος δεν θα πρέπει να κρίνεται από το πως αντιμετωπίζει τους ανώτερους πολίτες του, αλλά τους κατώτερους».
  2. «Να θυμάστε ότι η ελπίδα είναι ένα πολύ δυνατό όπλο, ακόμη κι όταν όλα τα άλλα έχουν χαθεί».
  3. «Το πρώτο πράγμα είναι να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Δεν μπορείς να έχεις ποτέ επιρροή στην κοινωνία, εάν δεν έχεις αλλάξει τον εαυτό σου… Οι μεγαλύτεροι ειρηνοποιοί είναι όλοι άνθρωποι με ακεραιότητα, ειλικρίνεια αλλά και ταπεινότητα».
  4. «Θάρρος δεν είναι η απουσία φόβου αλλά ο θρίαμβος εναντίον του».
  5. «Ο ηγέτης είναι σαν το βοσκό. Μένει πίσω από το κοπάδι, αφήνοντας τα ικανότερα και πιο θαρραλέα μέλη να οδηγούν και τους υπόλοιπους να ακολουθούν. Κανείς τους δεν καταλαβαίνει ότι καθοδηγούνται από πίσω».
  6. «Η φτώχεια, όπως η δουλεία και το απαρτχάιντ, δεν οφείλονται στη φύση, αλλά στον άνθρωπο και μπορούν να εξαλειφθούν μόνο με τη δράση και την κινητοποίηση των ανθρώπων. Το να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, είναι πράξη δικαιοσύνης».
  7. «Αν θες να συνάψεις ειρήνη με τον εχθρό σου θα πρέπει να δουλέψεις μαζί του. Τότε γίνεται συνεργάτης σου».
  8. «Πάντα δείχνει αδύνατο, μέχρι να το καταφέρεις».
  9. «Ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Όταν ένας άνθρωπος έχει κάνει αυτό που θεωρεί καθήκον του προς το λαό και την πατρίδα του, τότε μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη».
  10. «Θα πετύχεις περισσότερα σε αυτόν τον κόσμο μέσα από πράξεις συγχώρεσης απ’ ότι μέσα από πράξεις εκδίκησης».
  11. «Δεν υπάρχει πάθος σε μια ζωή που είναι κατώτερη από αυτή που είσαι ικανός να ζήσεις».
  12. «Κανένας άνθρωπος δε γεννιέται έχοντας μέσα στην ψυχή του μίσος για τον συνάνθρωπό του εξαιτίας του χρώματος του δέρματός του, της καταγωγής του ή της θρησκείας του».
  13. «Αυτό που επιθυμώ είναι το ιδανικό μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας, όπου όλοι οι άνθρωποι συμβιώνουν αρμονικά και απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες. Είναι ένα ιδανικό το οποίο ελπίζω να ζήσω και να το πραγματοποιήσω. Αλλά, αν χρειαστεί, είναι ένα ιδανικό για το οποίο είμαι προετοιμασμένος να πεθάνω».
  14. «Το να είσαι ελεύθερος δε σημαίνει απλώς να σπάσεις τις αλυσίδες σου, αλλά το να ζεις με τρόπο που να σέβεται και να υποστηρίζει την ελευθερία των άλλων».
  15. «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να αλλάξεις τον κόσμο».
  16. «Η δυσαρέσκεια είναι σα να πίνεις εσύ δηλητήριο, ελπίζοντας αυτό να σκοτώσει τους εχθρούς σου».
  17. «Μη με κρίνετε από τις αποτυχίες μου, αλλά από το πόσες φορές έχω πέσει κι έχω σηκωθεί ξανά»
  18. «Είναι αυτά που πετυχαίνουμε στη ζωή κι όχι αυτά που μας έχουν δοθεί που ξεχωρίζουν κάποιο άτομο από ένα άλλο».
  19. «Απεχθάνομαι τον ρατσισμό επειδή τον θεωρώ κάτι βάρβαρο, είτε προέρχεται από έναν μαύρο, είτε από έναν λευκό άνθρωπο».
  20. «Είμαι θεμελιωδώς αισιόδοξος. Δεν μπορώ να πω αν είμαι από τη φύση μου έτσι ή είναι κάτι που το καλλιέργησα με τα χρόνια. Μέρος του να είναι κανείς αισιόδοξος είναι να μπορεί να αντικρίζει κατάματα τον ήλιο, να μην τυφλώνεται από το φως του και να συνεχίζει να προχωρά στο δρόμο του. Υπήρξαν πολλές σκοτεινές στιγμές όπου η πίστη μου στο καλό της ανθρωπότητας δοκιμάστηκε, αλλά δεν θέλησα ποτέ να παραδοθώ στην απελπισία. Στην απελπισία βρίσκεται η ήττα και ο θάνατος».

30 ανεκτίμητες συμβουλές του Μπουκάι προς την κόρη του

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr