Search
Close this search box.

Πέθανε η ποιήτρια Λουίζ Γκλικ που είχε βραβευτεί με Νόμπελ

Η ποιήτρια Λουίζ Γκλικ έφυγε από την ζωή εχθές, Παρασκευή σε ηλικία 80 ετών. Την είδηση επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκδοτικός οίκος της και το πανεπιστήμιο Γέιλ, στο οποίο δίδασκε.

Η αμερικανίδα ποιήτρια και νομπελίστρια της Λογοτεχνίας Λουίζ Γκλικ, γεννημένη στη Νέα Υόρκη, θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ονόματα της αμερικανικής ποίησης, και έγινε η 16η γυναίκα που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2020, αφού η Σουηδική Ακαδημία αναγνώρισε τη «χαρακτηριστική ποιητική φωνή» της.

«Η ποίηση της Λουίζ Γκλικ αντιπροσωπεύει την ασίγαστη δίψα μας για γνώση και σύνδεση, σε ένα κόσμο που συχνά έχει ελάχιστη αξιοπιστία. Το έργο της είναι αθάνατο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκδότης του οίκου Farrar, Straus & Giroux.

Το έργο της, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, είναι γνωστό για το ύφος της και την εξιδανίκευση της απλής ομορφιάς της φύσης και έχει κερδίσει πολλά βραβεία στις ΗΠΑ.

Η συλλογή πολυφωνικής ποίησης «The Wild Iris», που εκδόθηκε το 1992,κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ.

Μέσα σε περισσότερο από 50 χρόνια, η Λουίζ Γκλικ εξέδωσε πάνω από δέκα συλλογές ποιημάτων, μέσα σε αυτά και ένα μυθιστόρημα το «Maridold and Rose: A fiction» (2022), με θέμα την εσωτερική ζωή δύο πολύ διαφορετικών διδύμων.

Πηγή φωτογραφίας

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr