Search
Close this search box.
Νόμπελ Λογοτεχνίας νικητής

Απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2023 – Ο νικητής

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε φέτος στον Νορβηγό θεατρικό συγγραφέα Jon Fosse.

Το σημαντικό βραβείο αναγνώρισε τα πρωτοποριακά θεατρικά έργα και την πεζογραφία του που αρθρώνουν το ανείπωτο.  Ο Fosse, που γεννήθηκε στο Haugesund το 1959, χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος συγγραφέας της Νορβηγίας μετά τον Ίψεν.

Νόμπελ Ιατρικής 2023: Το mRNA πρωταγωνιστής – Ποιοι ήταν οι νικητές;

Η μοναδική μινιμαλιστική και υπερνατουραλιστική προσέγγισή του έχει αναδιαμορφώσει το τοπίο του νορβηγικού δράματος, εμφανές σε έργα όπως “Το άλλο όνομα”. Η λογοτεχνική συνεισφορά του Fosse καλύπτει μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ποίηση, δοκίμια και παιδικά βιβλία, αναδεικνύοντας το πολύπλευρο ταλέντο του.

Νόμπελ Λογοτεχνίας νικητής

Με τα γραπτά του να έχουν μεταφραστεί σε σαράντα γλώσσες, η επίδραση του Fosse επεκτείνεται παγκοσμίως, με τα έργα του να έχουν σκηνοθετηθεί από διάσημα ονόματα όπως ο T. Ostermayer και ο Patrice Serraud.

Κέρδισε επίσης διακρίσεις όπως το Βραβείο Ίψεν, αναδεικνύοντας τη βαθιά επιρροή του στον κόσμο της λογοτεχνίας.

Ο Fosse, ο οποίος σπούδασε συγκριτική λογοτεχνία και δίδαξε στην Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής στο Hordaland, δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα “Red, Black” το 1983, σηματοδοτώντας την αρχή της παραγωγικής του καριέρας. Η πορεία του περιλαμβάνει αξιόλογα έργα όπως το “Και δεν θα χωρίσουμε ποτέ”, ένα θεατρικό έργο που έκανε πρεμιέρα από την Εθνική Σκηνή του Μπέργκεν το 1994.

Αλλά και τα έργα:

«Όνειρο φθινοπώρου», «Μια μέρα καλοκαιριού», Κάποιος θα έρθει», «Το παιδί», «Το όνομα», για το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο ‘Ιψεν, “Η νύχτα τραγουδά τα τραγούδια της”,«Παραλλαγές θανάτου», «Χειμώνας», «Τόσο όμορφα», «Κορίτσι στον καναπέ» και πολλά άλλα.

Να θυμίσουμε πως το 2017 το Βραβείο Νόμπελ απονεμήθηκε στον Μπομπ Ντίλαν, όπου σε μια τελετή κεκλεισμένων των θυρών τιμήθηκε για την ποίηση του.

Τη «σκοτεινή πλευρά» του Πικάσο με τις γυναίκες θα εξετάσει νέο ντοκιμαντέρ

Πηγές φωτογραφιών: 1, 2

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr