Search
Close this search box.

Ο τάφος του Πλάτωνα «εντοπίστηκε» από Ιταλούς επιστήμονες

Ο ακριβής τόπος ταφής του Πλάτωνα εντοπίστηκε από το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών. 

Μετά από σχολαστική έρευνα που διεξήγαγε το Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών, αντλώντας στοιχεία από παπύρους που ανακτήθηκαν από την τοποθεσία Ercolano κοντά στη Νάπολη, διαπιστώθηκε ότι ο Πλάτων αναπαύθηκε εντός της “Ακαδημίας” στην Αθήνα, κοντά στον περίφημο “Ναό των Μουσών”.

Ποιος ήταν ο Πλάτωνας; 8 σημεία που τον συστήνουν!

Υπό την καθοδήγηση του Ιταλού γλύπτη Graziano Ranocchia, η έρευνα εμβάθυνε στα ιστορικά αρχεία, ιδίως σε έναν πάπυρο που συντάχθηκε από τον Φιλόδημο τον Επικούρειο, ο οποίος ρίχνει φως στην ιστορία της “Ακαδημίας”. Παρά τις προκλήσεις που προέκυψαν από την απανθρακωμένη κατάσταση των παπύρων λόγω της έκρηξης του Βεζούβιου το 79 μ.Χ., ένα βιονικό μάτι κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει νέες πληροφορίες, προσθέτοντας χίλιες άγνωστες προηγουμένως λέξεις.

Αυτή η πρωτοποριακή ανακάλυψη αμφισβητεί προηγούμενες υποθέσεις για τη ζωή του Πλάτωνα, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να είχε πουληθεί ως σκλάβος  ήδη από το 404 π.Χ., μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, μετά την κατάκτηση της Αίγινας από τους Σπαρτιάτες.

Οι πάπυροι που ανασύρθηκαν από το Ερκολάνο αποδείχθηκαν ανεκτίμητοι, καθώς φιλοξενούν πάνω από 1.800 φιλοσοφικά κείμενα, τα οποία έχουν συγγράψει κυρίως ο Φιλόδημος του Επικούρειου.

Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους παπύρους φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νάπολης λόγω της αρχαιολογικής τους σημασίας, οι προσπάθειες για την αποκρυπτογράφηση και τη διατήρησή τους συνεχίζονται, με μόνο ένα κλάσμα να έχει ταυτοποιηθεί και πολλοί να παραμένουν μερικώς κατεστραμμένοι.

Αναμένουμε με αγωνία τις απαραίτητες εξακριβώσεις για αυτή την εξαιρετική έρευνα των Ιταλών επιστημόνων.

Πλάτωνας: «Τον βλάκα μπορείς να τον καταλάβεις από δυο ενδείξεις…» – 20 αποφθέγματά του

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr