Search
Close this search box.

Ο μοντερνισμός και η… έκθεση αυτών που απορρίφθηκαν

Το να κατανοήσει κανείς την μοντέρνα τέχνη μπορεί να εξελιχθεί σε απαιτητικό σπορ. Εκτός από ενδιαφέρον και σκέψη σε βάθος, μπορεί να χρειαστεί και αρκετός χρόνος, ώστε κάποιος να εξοικειωθεί με ένα έργο που εκπροσωπεί αυτό το είδος.

Πολλοί από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου είναι μοντερνιστές. Ο Κλοντ Μονέ, ο Σαλβαντόρ Νταλί, και ο Πάμπλο Πικάσο εκπροσωπούν αυτό το είδος.

Ο μοντερνισμός είναι μια περίοδος στην ιστορία της λογοτεχνίας που ξεκίνησε γύρω στις αρχές του 1900 και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του 1940.

Αν και οι ιστορικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν ακριβώς για το πότε ξεκίνησε το ρεύμα του μοντερνισμού, το 1863 πραγματοποιείται στο Παρίσι μια έκθεση τέχνης για τους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα είχαν απορριφθεί από την κριτική επιτροπή του επίσημου Salon. Η έκθεση είχε τίτλο: Salon des Refusés («έκθεση αυτών που απορρίφθηκαν»).

Το πράσινο φως για την υλοποίηση της έκθεσης έδωσε ο Ναπολέον Γ’. Μεταξύ των εκθετών ήταν ο Paul Cézanne, ο Camille Pissarro, ο Armand Guillaumin, ο Johan Jongkind, ο Henri Fantin-Latour, ο James Whistler και ο Édouard Manet, ο οποίος εξέθεσε τον διάσημο πίνακά του, Le Déjeuner sur l’herbe, ο οποίος θεωρήθηκε ιδιαίτερα σκανδαλώδης.

Αυτή η έκθεση σηματοδότησε την αρχή μιας νέας εποχής, όπου οι καλλιτέχνες απέκτησαν ελευθερία να εκφράζονται χωρίς να δεσμεύονται από τους άκαμπτους κανόνες της Ακαδημίας.

Wikipedia

Ο πίνακας American Gothic του Grant Wood φιλοτεχνήθηκε το 1940 και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του μοντερνισμού.

Ο πυλώνας και ο στόχος της σύγχρονης τέχνης είναι η απόρριψη των παραδοσιακών ακαδημαϊκών προτύπων.

Οι μοντερνιστές επαναστάτησαν κατά της ξεκάθαρης παρουσίασης των μορφών στη ζωγραφική και κατά των τυποποιημένων καλλιτεχνικών προσεγγίσεων που είχαν καθιερωθεί από τον 19ο αιώνα.

Πηγή πληροφοριών: britannica.com

Ξεχωριστά έργα τέχνης: Η εξέγερση του υδραγωγείου του Klee

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr