Search
Close this search box.
δημοπρασίες έργων τέχνης

Οι 11 ακριβότερες δημοπρασίες έργων σύγχρονης τέχνης των τελευταίων ετών

Από το 2015 έως το 2020, η αγορά μοντέρνας τέχνης γνώρισε άνθηση, με αριστουργήματα να αγγίζουν αστρονομικές τιμές σε δημοπρασίες. Ας ρίξουμε μια ματιά στα 11 ακριβότερα έργα, εξερευνώντας την ιστορία και την αξία τους.

Τί είναι η Μοντέρνα Τέχνη;

Η μοντέρνα τέχνη είναι μια ευρεία κατηγορία που περιλαμβάνει πολλά ρεύματα, από τον Κυβισμό έως τον Εξπρεσιονισμό και τον Σουρεαλισμό. Θεωρείται ότι ξεκίνησε στα μέσα του 19ου αιώνα και συνεχίζεται μέχρι τον 20ό, με ασαφή όρια ανάμεσα σε μοντέρνους και σύγχρονους καλλιτέχνες. Όλα τα έργα που εξετάζονται εδώ δημιουργήθηκαν τον 20ό αιώνα, ενώ κάποιοι καλλιτέχνες είναι ακόμα εν ζωή.

Ανακαλύψτε 5 είδη της Εφήμερης Τέχνης: Μια τέχνη φευγαλέα (ΕΙΚΟΝΕΣ)

11. Νούφαρα του Κλοντ Μονέ, 1914

Αν και ο Κλοντ Μονέ μπορεί να μην είναι ο πρώτος καλλιτέχνης που έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη μοντέρνα τέχνη, το πρωτοποριακό του έργο στον ιμπρεσιονισμό τον καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

Ο Παριζιάνος ζωγράφος είναι γνωστός κυρίως για τα “Νούφαρα” του, μια σειρά 250 ελαιογραφιών που απεικονίζουν τα λουλούδια που φύτρωναν γύρω από το σπίτι του στο Giverny.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 84.687.500 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 08 Μαΐου 2018, παρτίδα 10
Πωλητής: Estate Peggy and David Rockefeller

Τα “Νούφαρα” προσφέρουν μια ιδιαίτερα οικεία ματιά στη ζωή και το έργο του Μονέ. Ο ίδιος τα διατηρούσε στο εργαστήριό του, πούλησε μόνο ένα και τα άφησε στην οικογένειά του μετά τον θάνατό του. Χρειάστηκαν αρκετές δεκαετίες μέχρι να εμφανιστούν οι καμβάδες σε γκαλερί σε όλη την Ευρώπη, όπου εκτιμήθηκαν για τα τολμηρά χρώματα, τα σκιερά βάθη και την αίσθηση της κίνησης που χαρακτηρίζει τη σειρά.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Τα “Νούφαρα” του Μονέ, που δεν είναι μόνο απίστευτα όμορφα αλλά και εξαιρετικά σημαντικά για την ιστορία της τέχνης. Αγγίζουν συνήθως υπέρογκα ποσά, τόσο σε δημοπρασίες όσο και σε ιδιωτικές πωλήσεις. Μάλιστα, ένας από τους μεγαλύτερους πίνακες, με τίτλο “Nymphéas en fleur”, αγοράστηκε το 2018 έναντι άνω των 84 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Christie’s.

10. Σουπρεματιστική Σύνθεση του Kazimir Malevich, 1916

Το 1915, ο Ρωσο-Πολωνός καλλιτέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς συγκλόνισε τον κόσμο με μια έκθεση τολμηρών αφηρημένων έργων. Τα έντονα χρώματα και τα γεωμετρικά σχήματα δεν έμοιαζαν με τίποτα που είχε δει μέχρι τότε ο κόσμος της μοντέρνας τέχνης. Αυτά τα έργα σηματοδότησαν τη γέννηση του κινήματος του Σουπρεματισμού, το οποίο ο Μαλέβιτς όρισε ως «την υπεροχή του καθαρού συναισθήματος στην δημιουργική τέχνη».

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 85.812.500 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 15 Μαΐου 2018, παρτίδα 12A
Πωλητής: Οικογένεια Nahmad
Αγοραστής: Βρετανός έμπορος έργων τέχνης Brett Gorvy

Το σπουδαιότερο αριστούργημα από εκείνες τις πρώτες μέρες είναι η «Υπεροχική Σύνθεση», που συνδυάζει κίνηση και ηρεμία, σχήμα και αυθορμητισμό, έντονα χρώματα και εντυπωσιακούς κενούς χώρους. Ο Μαλέβιτς την θεωρούσε αναμφισβήτητα το αποκορύφωμα της δουλειάς του, συμπεριλαμβάνοντάς την σχεδόν σε όλες τις μελλοντικές του εκθέσεις.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Αφού πέρασε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Νέα Υόρκη και το Stedelijk Museum στο Άμστερνταμ, η «Υπεροχική Σύνθεση» επέστρεψε στα χέρια των απογόνων του Μαλέβιτς το 2008. Την πούλησαν σχεδόν αμέσως στην θρυλική οικογένεια Nahmad, η οποία τη δημοπράτησε στον οίκο Christie’s μια δεκαετία αργότερα. Ο Βρετανός έμπορος έργων τέχνης, Brett Gorvy, την απέκτησε για το εκπληκτικό ποσό των 85 εκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας την το πιο ακριβό έργο ρωσικής τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ.

9. Buffalo II του Robert Rauschenberg, 1964

Τη δεκαετία του 1950, ο καλλιτέχνης από το Τέξας Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ ταξίδεψε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, απορροφώντας διαφορετικές κουλτούρες και πειραματιζόμενος με διάφορες μορφές τέχνης. Στο Μαρόκο, για παράδειγμα, δημιούργησε κολάζ από απορρίμματα, τα οποία μετέφερε στην Ιταλία και εξέθεσε σε κορυφαίες γκαλερί.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: 50.000.000-70.000.000 δολάρια
Πραγματοποιημένη αξία: 88.805.000 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 15 Μαΐου 2019, παρτίδα 5Β

Αυτές οι πρώιμες δοκιμές βρήκαν την ολοκλήρωσή τους μια δεκαετία αργότερα, με τις εμβληματικές μεταξοτυπίες του. Συνδυάζοντας εικόνες από τη σύγχρονη κουλτούρα, φυσικά στοιχεία και πινελιές, αυτά τα αριστουργήματα εισήγαγαν έναν νέο τρόπο αποτύπωσης και μετάδοσης του χάους της σύγχρονης ζωής.

Το πιο διάσημο και ακριβότερο έργο του Ράουσενμπεργκ είναι το “Buffalo II”, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1964. Ο τεράστιος καμβάς ξεπερνά τα 2,5 μέτρα ύψος και απεικονίζει μια πληθώρα, φαινομενικά ασύνδετων, εικόνων.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το “Buffalo II” δεν αποτυπώνει μόνο το πνεύμα της αμερικανικής δεκαετίας του ’60, αλλά γεφυρώνει και το χάσμα μεταξύ δύο καλλιτεχνικών κινημάτων: του Αφηρηρημένου Εξπρεσιονισμού και της Pop Art.

Για αυτόν τον λόγο, θεωρείται έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας και το 2019 πουλήθηκε στον οίκο Christie’s για το ιλιγγιώδες ποσό των 88 εκατομμυρίων δολαρίων. Φήμες αναφέρουν ότι ο νικητής της δημοπρασίας ήταν η κληρονόμος της Walmart και λάτρης της τέχνης, Alice Walton.

8. Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη (Πισίνα με δύο φιγούρες) του David Hockney, 1972

Η πισίνα, σύμβολο της συναρπαστικής αλλαγής που βίωσε ο Ντέιβιντ Χόκνεϊ μετά τη μετακόμισή του από την Αγγλία στην ηλιόλουστη Καλιφόρνια, αποτελεί επαναλαμβανόμενο θέμα στους πίνακές του από τη δεκαετία του 1960 και του 1970.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 90.321.500 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 15 Νοεμβρίου 2018, παρτίδα 9C
Πωλητής: Βρετανός επιχειρηματίας, Joe Lewis

Το “Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη (Πισίνα με δύο μορφές)” είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο έργο του από αυτή την περίοδο, παρόλο που δεν διαδραματίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στη Νότια Γαλλία και δεν απεικονίζει τον ίδιο τον Χόκνεϊ, αλλά έναν άλλο καλλιτέχνη: τον Peter Schlesinger, τον πρώην εραστή και τη μούσα του.

Το απλοποιημένο, αλλά ταυτόχρονα έντονα εκφραστικ ύφος που χαρακτηρίζει τους πίνακες του Χόκνεϊ, το βλέπουμε και σε αυτό το έργο, το οποίο αποφεύγει τον κόσμο της πολιτικής και των παγκόσμιων κινημάτων, στρέφοντας το βλέμμα σε μια προσωπική αναδρομή στις εμπειρίες και τις σχέσεις του ίδιου του καλλιτέχνη.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Το έργο αυτό έχει σίγουρα αγγίξει τις καρδιές (και τα πορτοφόλια!) μερικών από τους πιο σημαντικούς εμπόρους και συλλέκτες έργων τέχνης παγκοσμίως, όπως τους James Astor, David Geffen και Joe Lewis, οι οποίοι κατείχαν τον πίνακα σε διάφορες περιόδους της ιστορίας του. Το 2018, το “Πορτρέτο ενός καλλιτέχνη” έσπασε το ρεκόρ δημοπρασίας για έργο εν ζωή καλλιτέχνη, πουλώντας για το εκπληκτικό ποσό των 90,3 εκατομμυρίων δολαρίων στον οίκο Christie’s. Και πάλι, ο αγοραστής παρέμεινε άγνωστος.

7. Rabbit του Jeff Koons, 1986

Το μεταλλικό γλυπτό ύψους ενός μέτρου του Jeff Koons, που απεικονίζει ένα λαγουδάκι, ξεπερνά τα όρια ανάμεσα στο παιχνίδι και την τέχνη. Παρόλο που η μορφή του ξυπνά αυτόματα παιδικές μνήμες, το ατσάλι από το οποίο είναι φτιαγμένο είναι τελικά σκληρό και ανένδοτο. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μάλιστα έχει υποδείξει ότι το καρότο που κρατάει το λαγουδάκι στο χέρι του προσδίδει στο έργο μια διακριτική, σεξουαλική διάσταση.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: 50.000.000-70.000.000 δολάρια
Πραγματοποιημένη αξία: 91.075.000 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 15 Μαΐου 2019, παρτίδα 15Β
Πωλητής: Estate του Samuel Irving Newhouse Jr.
Αγοραστής: Robert Mnuchin για τον Steven A. Cohen

Φτιάχτηκαν στην πραγματικότητα τρία αντίγραφα του “Rabbit” το 1986, εκ των οποίων το ένα κατέχει τον τίτλο του πιο ακριβού έργου τέχνης εν ζωή καλλιτέχνη, καθώς πουλήθηκε στον οίκο Christie’s το 2019 για το εκπληκτικό ποσό των 91 εκατομμυρίων δολαρίων.

δημοπρασίες έργων τέχνης

6. Chop Suey του Έντουαρντ Χόπερ, 1929

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Αμερικανός ζωγράφος Έντουαρντ Χόπερ προσέφερε μια νέα ματιά στον Ρεαλισμό, εστιάζοντας σε ήσυχες στιγμές και αποφεύγοντας το έντονο, υπερβολικά λεπτομερειακό στυλ πολλών συγχρόνων του. Με τις φαρδιές πινελιές του, την απαλή παλέτα και τη χρήση φωτός και σκιάς, ο Χόπερ δημιούργησε εικόνες που έμοιαζαν περισσότερο με αναμνήσεις ή όνειρα, παρά με άμεσες φωτογραφικές απεικονίσεις.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: 70.000.000-100.000.000 δολάρια
Πραγματοποιημένη αξία: 91.875.000 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 13 Νοεμβρίου 2018, παρτίδα 12B
Πωλητής: Estate of Barney A. Ebsworth

Το “Chop Suey” θεωρείται συχνά ως το κορυφαίο του επίτευγμα, εξαιτίας της αισθησιακής απεικόνισης που συμπληρώνει την οπτική του δύναμη. Η γυναίκα που μιλάει στο φόντο, το τσαγιερό και ο καπνός του τσιγάρου, η πινακίδα έξω από το παράθυρο: όλα αυτά συμβάλλουν στη δημιουργία της έντονα ελκυστικής ατμόσφαιρας του έργου.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Έχουν επίσης γίνει πολλές συζητήσεις για το ποιους απεικονίζουν οι μορφές στον πίνακα. Η γυναίκα στο προσκήνιο κοιτάει τον εαυτό της; Το ζευγάρι στο βάθος υποτίθεται ότι είναι ο Χόπερ και η σύζυγός του; Αυτά τα ερωτήματα αναμφίβολα συνέβαλαν στο διαρκές ενδιαφέρον που έχει προσελκύσει το “Chop Suey” από την ημέρα που αποκαλύφθηκε και συνεχίζει να γοητεύει το κοινό μέχρι σήμερα. Μάλιστα, ο πίνακας έσπασε το ρεκόρ ως το πιο ακριβό έργο του Χόπερ, όταν πουλήθηκε στον οίκο Christie’s το 2018 για σχεδόν 92 εκατομμύρια δολάρια.

5. Άτιτλο Jean-Michel Basquiat, 1982

Σε νεαρή ηλικία, ο Ζαν-Μισέλ Μπασκιά πέρασε μήνες στο νοσοκομείο για να αναρρώσει από τροχαίο ατύχημα. Για να τον απασχολήσει, η μητέρα του του έφερε ένα αντίγραφο της «Ανατομίας του Γκρέι». Αυτό το ιατρικό βιβλίο επρόκειτο να επηρεάσει τον γιο της στην μετέπειτα καριέρα του ως καλλιτέχνη. Αναφερόταν συνεχώς σε αυτό όταν απεικόνιζε την ανθρώπινη ανατομία, από διάφορα οστά μέχρι κρανία.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 110.487.500 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Sotheby’s, Νέα Υόρκη, 18 Μαΐου 2017, παρτίδα 24
Πωλητής: Spiegel Family
Αγοραστής: Ιάπωνας συλλέκτης έργων τέχνης, Yusaku Maezawa

Η κεφαλή είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες που εμφανίζεται ξανά και ξανά στο έργο του Basquiat, συχνά γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ ζωής και θανάτου. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο «Άτιτλο», όπου τα ζωηρά χρώματα και οι άγριες πινελιές έρχονται σε αντίθεση με τη νεκρή, υποτονική εικόνα του κρανίου.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το 2018, το «Άτιτλο» παρουσιάστηκε ως το μοναδικό έργο σε μια έκθεση του Basquiat, η επιτυχία της οποίας αποδεικνύει τη γοητεία τόσο του καλλιτέχνη όσο και του έργου τέχνης. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο πίνακας πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s δύο μήνες αργότερα για το απίστευτο ποσό των 110 εκατομμυρίων δολαρίων.

4. Κοριτσάκι με καλάθι λουλουδιών του Πάμπλο Πικάσο, 1905

Η νεαρή κοπέλα στις εικόνες είναι εντελώς γυμνή, εκτός από κορδέλες για τα μαλλιά και ένα ωραίο κολιέ, κρατά ένα καλάθι με λουλούδια. Το γυμνό, το ψυχρό βλέμμα και η αμήχανη στάση της καλούν τον αναγνώστη να αμφισβητήσει τι πουλάει πραγματικά. Είτε πωλήτρια λουλουδιών είτε πόρνη, η φιγούρα συγκεντρώνει τις φαινομενικά αντίθετες δυνάμεις της αθωότητας και της ανηθικότητας, αναγκάζοντας τον αναγνώστη να αμφισβητήσει τις δικές του υποθέσεις και πρότυπα.

 

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 115.000.000 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 08 Μαΐου 2018, παρτίδα 15
Πωλητής: Estate Peggy and David Rockefeller

Το Fillette à la corbeille fleurie ζωγραφίστηκε σε ένα βασικό σημείο καμπής στη ζωή του Πάμπλο Πικάσο, καθώς μετατράπηκε από έναν φτωχό μποέμ σε έναν διάσημο και σεβαστό καλλιτέχνη μέσα σε δύο μόλις χρόνια.δημοπρασίες έργων τέχνης

Το στοιχειώδες συναίσθημα που προκάλεσε η εικόνα εντυπωσίασε τα αδέρφια Stein, τα οποία αγόρασαν το Fillette από την παριζιάνικη γκαλερί στην οποία ο καλλιτέχνης το είχε πουλήσει μόνο για 75 φράγκα! 113 χρόνια αργότερα, πουλήθηκε για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά στην υψηλότερη τιμή των 115 εκατομμυρίων δολαρίων!

3. Γυμνή ξαπλωμένη (Στην αριστερή πλευρά) του Amedeo Modigliani, 1917

Το 1917, ο Αμετέο Μοντιλιάνι λάμβανε αμοιβή 15 φράγκα την ημέρα για να ζωγραφίσει μια σειρά γυμνών. Πέντε από αυτά τα έργα τα χάρισε στα μοντέλα του, τα οποία πόζαραν τυλιγμένα σε υφάσματα, ξαπλωμένα σε κρεβάτια ή καθισμένα σε καρέκλες για ώρες, ενώ ο καλλιτέχνης δημιουργούσε μερικά από τα ωραιότερα γυμνά που έχουν φιλοτεχνηθεί ποτέ.

Αναμφίβολα, εμπνεύστηκε από την ιταλική του κληρονομιά και τα έργα τέχνης της Αναγέννησης.

 

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 157.159.000 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Sotheby’s, Νέα Υόρκη, 14 Μαΐου 2018, παρτίδα 18

Ο πίνακας “Nu couché (Sur le côté gauche)” ξεχωρίζει ιδιαίτερα για το μέγεθός του – με πλάτος σχεδόν ενάμιση μέτρο, είναι ο μεγαλύτερος που δημιούργησε ποτέ ο Μοντιλιάνι – και τη διαχρονική του διαύγεια. Η στάση και το βλέμμα της ξαπλωμένης γυναίκας είναι ταυτόχρονα ελκυστικά και αποτρεπτικά, προκαλώντας γοητεία και μυστήριο. Λίγο παραπάνω από 100 χρόνια μετά τη δημιουργία του αριστουργήματος, πουλήθηκε στον οίκο Sotheby’s για 157 εκατομμύρια δολάρια, αποδεικνύοντας την διαχρονική φύση της έλξης, του μυστηρίου και της ομορφιάς.

2. Γυμνή ξαπλωμένη του Amedeo Modigliani, 1917-18

Η σημασία των γυμνών του Μοντιλιάνι για την ιστορία της τέχνης είναι τόσο μεγάλη, που κατέχουν τη δεύτερη και τρίτη θέση ανάμεσα στα πιο ακριβά έργα μοντέρνας τέχνης που πουλήθηκαν σε δημοπρασία τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένας άλλος γυμνός πίνακας του 1917, το “Nu couché”, συγκαταλέγεται στα πιο δημοφιλή έργα του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μια πιο άμεση και αποκαλυπτική προσέγγιση του γυμνού ως είδους, αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη λάμψη της ανθρώπινης μορφής.

 

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 170.405.000 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 9 Νοεμβρίου 2015, παρτίδα 8Α
Αγοραστής: Κινέζος συλλέκτης έργων τέχνης, Liu Yiqian

Όπως και ο προηγούμενος πίνακας, το “Nu couché” παρουσιάστηκε στην πρώτη (και τελευταία!) έκθεση του Μοντιλιάνι, η οποία απαγορεύτηκε από την αστυνομία επειδή ο καλλιτέχνης τόλμησε να απεικονίσει τρίχες στο σώμα της γυναίκας. Στον επόμενο αιώνα, το στίγμα γύρω από τα γυμνά του Μοντιλιάνι μετατράπηκε σε τεράστιο σεβασμό για την ευφυΐα και την καλλιτεχνική του αξία.

 

Αυτή η εκτίμηση συνοδεύτηκε και από μεγάλη οικονομική αξία: το “Nu couché” πουλήθηκε στον οίκο Christie’s το 2015 για το αστρονομικό ποσό των 170 εκατομμυρίων δολαρίων. Επιπλέον του ίδιου του αριστουργήματος, ο αγοραστής Liu Yiqian έλαβε και ανταμοιβή ύψους 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων, αφού πραγματοποίησε τη συναλλαγή μέσω της πιστωτικής του κάρτας American Express!

1. Οι γυναίκες του Αλγερίου (Έκδοση «O») του Πάμπλο Πικάσο, 1955

Στην κορυφή των δημοπρασιών για τη σύγχρονη τέχνη βρίσκεται ο πιο εμβληματικός καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, ο Πάμπλο Πικάσο. Εμπνευσμένος από τον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά του 1834, “Σπουδή για τις Γυναίκες του Αλγερίου”, δημιούργησε τη σειρά έργων “Les Femmes d’Alger” που αποτελείται από 15 πίνακες, με τίτλους από το “A” έως το “O”, τους οποίους ολοκλήρωσε μεταξύ 1954 και 1955. Αν και όλες οι εκδοχές είναι πολύτιμες και ανήκουν σε σημαντικές συλλογές, δημόσιες και ιδιωτικές, η “Έκδοση O” είναι μακράν η πιο διάσημη.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Εκτίμηση: Άγνωστη
Πραγματοποιημένη αξία: 179.365.000 δολάρια
Τόπος & Ημερομηνία: Christie’s, Νέα Υόρκη, 11 Μαΐου 2015, παρτίδα 8A
Πωλητής: Libby Howie για ανώνυμο συλλέκτη από τη Σαουδική Αραβία
Αγοραστής: Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ

Ο πίνακας αποτελεί την πεμπτουσία του κυβισμού του Πικάσο, διασπώντας τα σχήματα και τους χώρους του έργου του Ντελακρουά και χρησιμοποιώντας έντονα χρώματα για να ενισχύσει το αποτέλεσμα της νέας, γεωμετρικής προσέγγισης. Ήταν ένας από τους πέντε πίνακες που διατήρησαν ο Victor και η Sally Ganz, σημαντικοί συλλέκτες έργων τέχνης και οι πρώτοι ιδιοκτήτες των “Les Femmes d’Alger”, και πουλήθηκε σε δημοπρασία της περιουσίας τους το 1997, όπου αποκτήθηκε για 31,9 εκατομμύρια δολάρια.

δημοπρασίες έργων τέχνης

Λιγότερο από 20 χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ξανά στον οίκο Christie’s, όπου πέτυχε ρεκόρ τιμής, φτάνοντας σχεδόν τα 180 εκατομμύρια δολάρια. Αγοραστής ήταν ο πρώην Πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani, του οποίου η ταχέως αναπτυσσόμενη συλλογή έργων τέχνης στέφθηκε από αυτό το απίστευτο αριστούργημα.

Manet: Σκάνδαλα ξεσήκωσε το «Πρόγευμα στη χλόη»

Πηγή εικόνων

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr