Search
Close this search box.

Προκλητικό θεωρήθηκε ένα παιδικό βιβλίο σε νηπιαγωγείο της Κύπρου – Γιατί αποσύρθηκε;

Ένα παιδικό βιβλίο στην Κύπρο, με τίτλο “Οικογένεια είναι” της Κατρίνας Τσάνταλη, απομακρύνθηκε από νηπιαγωγείο λόγω ισχυρισμών ότι προκαλείκαι δε σέβεται τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, σύμφωνα με καταγγελίες γονέων.

Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από το Υπουργείο Παιδείας, προκάλεσε την απάντηση των εκδόσεων Διόπτρα, υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο  ενθαρρύνει τα παιδιά να μην αισθάνονται περιθωριοποιημένα ή εκφοβισμένα λόγω της οικογενειακής τους δομής.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Ενωμένη Κυπριακή Κίνηση Κυνηγών διαμαρτυρήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, ζητώντας την απόσυρση του βιβλίου για τη διερεύνηση των διαφορετικών τύπων οικογένειας.

Ομοφυλόφιλα ζευγάρια: Ποιες είναι οι 19 ευρωπαικές χώρες που επιτρέπουν την τεκνοθεσία;

«Αυτές οι εικόνες, πρωτίστως προσβάλλουν τον παραδοσιακό θεσμό της οικογένειας, το κάθε τι φυσιολογικό και παραπέμπουν σε ψυχανώμαλους ανθρώπους, που ακολουθούν κατά πόδας τα δυτικά πρότυπα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Ενωμένων Κύπριων Κυνηγών, προσθέτοντας ότι οι εικόνες του βιβλίου «το μόνο που μπορεί να επιφέρουν στα παιδιά και δη του νηπιαγωγείου, είναι σύγχυση ταυτότητας».

Το σχολείο δεν έψαξε καλά τα βιβλία…

Ο Μάριος Στυλιανίδης, Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι το βιβλίο αφαιρέθηκε από το νηπιαγωγείο της Κύπρου, όπου είχε δωρηθεί ως μέρος μιας παρτίδας 50 βιβλίων πέρυσι από τον Σύνδεσμο Γονέων. Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, το σχολείο…

«δεν έψαξε καλά τα βιβλία μήπως είχε κάτι το οποίο μπορούσε να αποφευχθεί, το έδωσαν και όταν υπήρξε διαμαρτυρία το αφαίρεσαν. Όμως τα σχολεία έχουν δικαίωμα είτε να αγοράζουν είτε να χρησιμοποιούν τέτοια βιβλία είτε επιλέγοντας από τον κατάλογο που εγκρίνει ο Διευθυντής Δημοτικής και είναι αναρτημένος στο διαδίκτυο ή από κατάλογο που εγκρίνει ο διδασκαλικός σύλλογος».

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ενώ δεν υπάρχει κάτι εγγενώς προβληματικό με τις δωρεές, η ένσταση μιας μητέρας ήταν η αρχή για τις αντιδράσεις, οι οποίες οδήγησαν το σχολείο να το αποσύρει.

Είναι ανησυχητικό όταν ορισμένα βιβλία θεωρούνται αμφιλεγόμενες επιλογές. Το συγκεκριμένο βιβλίο φαίνεται ότι προκάλεσε αντιδράσεις και αποσύρθηκε.»

Η απάντηση των εκδόσεων Διόπτρα δεν άργησε να έρθει:

«Με λύπη και απογοήτευση διαβάσαμε πως μια ομάδα στην Κύπρο χαρακτήρισε «ανήθικο» το παιδικό βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη «Οικογένεια είναι…», που κυκλοφόρησε το 2020 και μιλάει για τα διαφορετικά είδη οικογένειας που υπάρχουν παντού γύρω μας», αναφέρουν οι εκδόσεις, που παραθέτουν και μέρος της επιστολής του Κινήματος Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών.

«Με ακόμη μεγαλύτερη λύπη διαβάσαμε πως ο Διευθυντής της Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας έδωσε εντολή να αποσυρθεί το βιβλίο από το νηπιαγωγείο της Λευκωσίας καθώς, όπως δήλωσε, το βιβλίο «προκαλεί».

«Προκαλεί να μην βιώσει κανένα παιδί την περιθωριοποίηση, την απόρριψη, τον εκφοβισμό επειδή η οικογένειά του δεν μοιάζει με υπόλοιπες. Μπορεί να είναι μια οικογένεια με δύο μαμάδες ή μπαμπάδες, με έναν γονιό, με τον παππού να το φροντίζει, με γονείς άλλης θρησκείας ή εθνικότητας. Το βιβλίο της Κατρίνας Τσάνταλη και η εικονογράφηση του Κώστα Θεοχάρη έχουν ως επίκεντρο την αγάπη και την ασφάλεια που συνιστούν μια οικογένεια. Και το μήνυμά του είναι απλό και δυνατό: Να μην αποκλείουμε κανέναν από την κοινωνία μας, αλλά να φροντίσουμε να υπάρχει συμπερίληψη για όλες και όλους.»

Λίνα Μενδώνη – Σκληρά επικριτική στο Netflix – Τί δήλωσε;

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr