Search
Close this search box.
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Μια υπέροχη τοιχογραφία στη Θεσσαλονίκη

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Τοιχογραφία προς τιμήν του Ντίνου Χριστιανόπουλου στον Βαρδάρη

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος κοσμεί τον Βαρδάρη

Σε μια γιορτή της τέχνης, της λογοτεχνίας και του πνεύματος της Θεσσαλονίκης, μια τοιχογραφία που αποτίνει φόρο τιμής στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο είναι έτοιμη να κοσμήσει την καρδιά του Βαρδάρη. Τοποθετημένη στον καμβά ενός υπαίθριου χώρου στάθμευσης στη συμβολή των οδών Οδυσσέως και Αφροδίτης, η τοιχογραφία αυτή αποτελεί μια εξαιρετική απεικόνιση της κληρονομιάς του ποιητή.

Μάγισσα: Εξαιρετική η μεταμόρφωση της Θέμις Μπαζάκα – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Η τοιχογραφία από τον Ντίνο Παπασπύρου

Αριστοτεχνικά φιλοτεχνημένη από τον ζωγράφο Ντίνο Παπασπύρου, η τοιχογραφία αποτελεί μια ποιητική καρτ ποστάλ στη ζωή και το έργο του Χριστιανόπουλου. Οι εικόνες είναι μια αρμονική συγχώνευση στοιχείων που είχαν βαθιά απήχηση στον ποιητή. Στον πυρήνα της, η τοιχογραφία κοσμείται από την παρουσία των ιστορικών κινηματογράφων Ciné Ilion και Pantheon, εμβληματικών συμβόλων του πολιτιστικού τοπίου της πόλης. Το ομοίωμα του διακεκριμένου συνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη, συνυφασμένο με τους κινηματογράφους, εμπλουτίζει περαιτέρω το ταμπλό, αποτυπώνοντας την ουσία μιας περασμένης εποχής.

Μια μοναδική πινελιά που προσθέτει μια δόση γοητείας είναι η συμπερίληψη των πλασμάτων που ο ποιητής λάτρευε, τις γάτες.  Στο επίκεντρο της τοιχογραφίας βρίσκονται  στίχοι από το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου «Βαρδάρι: Ιλίου Πέρσις», όπου αποτυπώνουν την ουσία της γειτονιάς και χρησιμεύουν ως διαχρονική υπενθύμιση της σύνδεσης του ποιητή με το περιβάλλον του.

 Ντίνος Χριστιανόπουλος
Ντίνος Χριστιανόπουλος

Η σχολαστική επιμέλεια της τοιχογραφίας ήταν μια συλλογική εργασία αγάπης, με πρωτεργάτες τα αφοσιωμένα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη. Η αφοσίωσή τους στη διατήρηση της κληρονομιάς του Χριστιανόπουλου μέσω της τέχνης είναι εμφανής στην προσεκτική επιλογή και διάταξη κάθε στοιχείου. Καθοδηγούμενη από τις γνώσεις του Ντίνου Παπασπύρου, η τοιχογραφία είναι μια πραγματική αντανάκλαση του πνεύματος και της επίδρασης του Χριστιανόπουλου στο πολιτιστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης.

Η καλλιτεχνική δεινότητα των “Andares”, της δημιουργικής ομάδας που είναι επιφορτισμένη με την υλοποίηση αυτού του οράματος, θα κορυφωθεί σύντομα με την ολοκλήρωση της τοιχογραφίας σήμερα 28 Αυγούστου του 2023.

Ντίνος Χριστιανόπουλος: 10 αποφθέγματα του μοναχικού ποιητή

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr