Search
Close this search box.
musée de l’orangerie

Μουσείο Ορανζερί: Μια Ωδή στην Τέχνη του 20ου Αιώνα

Στα σκιερά δρομάκια του Παρισιού, δίπλα στο Λούβρο, κρύβεται ένα μικρό, αλλά αδιαμφισβήτητα γοητευτικό μουσείο: το Musée de l’Orangerie.

10 Πολιτιστικοί Φάροι: Τα νέα μουσεία που ανοίγουν το 2024 (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Χτισμένο το 1852 από τον Ναπολέονα Γ’ ως πορτοκαλεώνας, το κτήριο μετατράπηκε σε χώρο τέχνης το 1922, φιλοξενώντας πλέον μια συλλογή που αποτελεί ύμνο στην τέχνη του 20ου αιώνα.

Στον πρώτο όροφο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τα αριστουργήματα του Claude Monet, τα περίφημα “Νούφαρα”. Οκτώ πάνελ, ύψους δύο μέτρων και συνολικού μήκους 91 μέτρων, αγκαλιάζουν τον θεατή σε μια ονειρική ωδή στο φως και τη φύση. Η οβάλ διάταξη, εμπνευσμένη από το σύμβολο του απείρου, σε συνδυασμό με το φυσικό φως που λούζει τα έργα, δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα γαλήνης και ονειρικής αιώρησης.

musée de l’orangerie
Musée de l’Orangerie/Photo: Shutterstock

Σχεδιασμένο με μεράκι από τον ίδιο τον Monet, ο χώρος των “Νούφαρων” αποτελεί μια ζωντανή υλοποίηση του οράματος του καλλιτέχνη. Η επιμονή του Monet για φυσικό φωτισμό, η επιλογή των δωματίων στον “άξονα του ήλιου”, όλα μαρτυρούν την άκρατη αφοσίωση του στο έργο του.

Στον κάτω όροφο, η συλλογή Guillaume ξεδιπλώνεται, παρουσιάζοντας έργα από κολοσσούς της τέχνης όπως οι Renoir, Matisse, Picasso, Cézanne, Modigliani και Soutine. Η διαδρομή από τον ρεαλισμό στον νεωτερισμό είναι συναρπαστική, με κάθε πίνακα να αφηγείται μια μοναδική ιστορία.

Ξεκινώντας από τον Renoir, τα έργα του πλημμυρίζουν τον χώρο με χρώμα και φως. Η “Gabrielle et Jean”, γεμάτη φρεσκάδα και αισιοδοξία, ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην κλασική αναπαράσταση και τις νεωτερικές τάσεις. Ο Matisse, με την “Femme à la mandoline”, εστιάζει στην εντύπωση και το φως, θυσιάζοντας τα ρεαλιστικά χαρακτηριστικά. Ο Picasso, με τους “Trois Musiciens”, εισάγει τον κυβισμό, ενώ ο Soutine, με το “Le Bœuf”, αγγίζει τα όρια του εξπρεσιονισμού.

musée de l’orangerie
Η είσοδος του Musée de l’Orangerie στους Κήπους του Κεραμεικού/Photo: Shutterstock

Πέρα από μια απλή συλλογή έργων τέχνης, το Musée de l’Orangerie προσφέρει μια εμπειρία. Μια βουτιά στην ψυχή της τέχνης του 20ου αιώνα, μια ωδή στην αστείρευτη δημιουργικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

Η ανοιχτή διάταξη του μουσείου, η αρμονική συνύπαρξη διαφορετικών καλλιτεχνικών ρευμάτων, η αίσθηση του φωτός και της ατμόσφαιρας, όλα συντελούν στην δημιουργία μιας αξεπέραστης εμπειρίας.

musée de l’orangerie
«Μία Ψευδαίσθηση ενός ατελείωτου συνόλου, ενός κύματος χωρίς ορίζοντα και χωρίς ακτή»/Photo: Shutterstock

Σημαντικές πληροφορίες

  • Διεύθυνση: Jardin des Tuileries, 75001 Paris, France
  • Ώρες λειτουργίας: 9:00 – 18:00 (Τρίτη έως Κυριακή)
  • Ιστοσελίδα: https://www.musee-orangerie.fr/en
musée de l’orangerie
Ο πίνακας “La Noce” του Henri Rousseau/Photo: Unsplash

Συμπληρωματικά

  • Το μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις για ενήλικες και παιδιά.
  • Διατίθεται ηχητικός οδηγός στα ελληνικά.
  • Το μουσείο είναι προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία.
  • Είτε είστε λάτρης της τέχνης, είτε απλά αναζητάτε μια όαση γαλήνης στο Παρίσι, το Musée de l’Orangerie είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε.

5 έργα τέχνης που αποκαλύπτουν την ουσία του Μοντερνισμού

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr