Search
Close this search box.
μηχανισμός αντικυθήρων

Μηχανισμός Αντικυθήρων: Όσα ξέρουμε για τον “πρώτο υπολογιστή” στον κόσμο

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, που ανακαλύφθηκε το 1901 από σφουγγαράδες σε ναυάγιο της ρωμαϊκής εποχής κοντά στο ελληνικό νησί των Αντικυθήρων, θεωρείται από πολλούς ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου.

Στο Μεξικό κατασκευάστηκε αστρονομικό ρολόι βασισμένο στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Η τυχαία ανακάλυψη ενός αρχαίου θησαυρού

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, ένα αριστούργημα αρχαίας τεχνολογίας, ήρθε στο φως τυχαία το 1900. Σφουγγαράδες από τη Σύμη εντόπισαν ένα ναυάγιο κοντά στις ακτές της Αντικυθήρων.

Μέσα σε αυτό το ναυάγιο, ανάμεσα σε θησαυρούς, βρισκόταν και ένα μπρούντζινο κουτί. Όταν άνοιξε, αποκαλύφθηκε ένα περίεργο αντικείμενο με γρανάζια, σπασμένο σε πολλά κομμάτια. Αρχικά, θεωρήθηκε άχρηστο και στάλθηκε μαζί με τα υπόλοιπα ευρήματα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1902, ο αρχαιολόγος Βαλέριος Στάης, εξετάζοντας τα ευρήματα, διέκρινε την ιδιαιτερότητα του μηχανισμού. Ξεχώρισε τα 30 θραύσματα και άρχισε μια λεπτομερή μελέτη. Σύντομα, συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για ένα πολύπλοκο μηχανισμό με άγνωστη λειτουργία, γεμάτο με γρανάζια και επιγραφές.

Η ανακάλυψη του μηχανισμού έφερε στο φως ένα άγνωστο μέχρι τότε τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας. Ξεπέρασε κάθε φαντασία για τις επιστημονικές γνώσεις και την τεχνογνωσία που υπήρχαν στην Αρχαία Ελλάδα.

μηχανισμός αντικυθήρων
Geartooth Productions/Shutterstock

Αυτή η συσκευή μεγέθους ενός κουτιού παπουτσιών, με γρανάζια και πολλές μικροσκοπικές επιγραφές, μπορούσε μεταξύ άλλων να προβλέπει εκλείψεις και να προσδιορίζει πότε διεξάγονταν διάφοροι αθλητικοί αγώνες.

Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές ανασυνθέτουν με σχολαστικότητα τα πολλά θραύσματα του μηχανισμού των Αντικυθήρων για να καταλάβουν πώς δημιουργήθηκε και πώς χρησιμοποιούνταν πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

Ποιος το κατασκεύασε; Πού ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι; Γιατί το δημιούργησαν και ποια ημερομηνία “εκκίνησης” είχε;

Μια ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι έχει προσδιορίσει αυτή την ημερομηνία “ενεργοποίησης”, δημοσιεύοντας λεπτομερώς τα ευρήματά στον ερευνητικό ιστότοπο arXiv, ένα ηλεκτρονικό περιοδικό όπου η έρευνα μπορεί να αναρτηθεί πριν από την αξιολόγηση από ομότιμους.

Ωστόσο, επιστήμονες εκτός της μελέτης αμφισβητούν αυτόν τον ισχυρισμό, δηλώνοντας στο Live Science ότι η ημερομηνία έναρξης ήταν πιθανότατα το 204 π.Χ.

Οι ερευνητές αναφέρουν διάφορους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι η 22α Δεκεμβρίου 178 π.Χ. ήταν η ημερομηνία έναρξης του μηχανισμού, η οποία αποτελεί την πιο πρώιμη ημερομηνία στην οποία βασίζονται όλοι οι υπολογισμοί που πραγματοποιούνται με τον μηχανισμό.

Κατά πρώτον, σημειώθηκε μια ηλιακή έκλειψη εκείνη την ημέρα, η οποία διήρκεσε πάνω από 12 λεπτά. Δεύτερον, η επόμενη μέρα, 23 Δεκεμβρίου, ήταν το χειμερινό ηλιοστάσιο, μια σημαντική ημέρα για πολλούς αρχαίους λαούς. Επισημαίνουν επίσης, ότι το φεστιβάλ Ίσια – προς τιμήν της αιγυπτιακής θεάς Ίσιδας – γιορταζόταν εκείνη την εποχή τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι φάσεις της σελήνης ξεκίνησαν στις 22 Δεκεμβρίου εκείνου του έτους, σύμφωνα με την ομάδα που συνέταξε την εργασία.

Αυτός ο συνδυασμός γεγονότων δημιούργησε μια “πολύ σπάνια συγκυρία” που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αξέχαστη ημέρα έναρξης, γράφουν οι ερευνητές. Η ημερομηνία έναρξης “θα πρέπει να είναι πολύ χαρακτηριστική, σημαντική και εύκολα ανιχνεύσιμη”, δήλωσε στο Live Science μέσω email ο Αριστείδης Βούλγαρης, επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας και επικεφαλής ομάδας του έργου Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism-The FRAMe Project.

Επιστήμονες εκτός της μελέτης αμφισβητούν τα ευρήματα της ομάδας.

Οι αμφισβητήσεις για την ημερομηνία “εκκίνησης” του μηχανισμού των Αντικυθήρων

Ο Alexander Jones, καθηγητής Ιστορίας των Ακριβών Επιστημών στην Αρχαιότητα στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι “Υπάρχουν πολλά προβλήματα με αυτήν την εργασία, που κυμαίνονται από μείζονα ζητήματα έως ελάσσονα, τα οποία ωστόσο είναι ενδεικτικά έλλειψης καλής βάσης στο ευρύτερο πλαίσιο της αρχαίας αστρονομίας και επιστήμης”.

Για παράδειγμα, ο Jones επισήμανε ότι αυτή η ημερομηνία έναρξης θα τοποθετούσε τον Κράνειο, μια εποχή χαραγμένη στον μηχανισμό των Αντικυθήρων που συνδέεται με το κρασί, στον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος “δεν είναι ιδιαίτερα καλός μήνας για ώριμα σταφύλια”, είπε ο Jones.

Δύο εργασίες που δημοσιεύτηκαν το 2014 έδειξαν ότι η ημερομηνία έναρξης ήταν το 204 π.Χ., πρόσθεσε ο Jones. Αυτές οι δύο εργασίες έδειξαν “ότι η ακολουθία πρόβλεψης εκλείψεων είχε υπολογιστεί για ένα μοναδικό διάστημα 223 σεληνιακών μηνών που ξεκίνησε το 204 π.Χ.“, είπε ο Jones. Αυτό είχε χρονομετρηθεί να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου 204 π.Χ. και να ξεκινήσει και να τελειώσει με μια σεληνιακή έκλειψη.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Οι αρχαιοελληνικές επαναστατικές εφευρέσεις που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο πολιτισμό

Πηγή εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr