Search
Close this search box.

Στο Μεξικό κατασκευάστηκε αστρονομικό ρολόι βασισμένο στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ομάδα από λάτρεις της επιστήμης και του ελληνικού πολιτισμού στο Μεξικό κατασκεύασε με επιτυχία ένα αστρονομικό ρολόι που έχει ως πρότυπο τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο Ξενοφών Μουσάς, αστρονόμος και καθηγητής Διαστημικής Φυσικής, συζήτησε το αξιοσημείωτο αυτό επίτευγμα στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Τονίζοντας τη σημασία της πλατείας όπου βρίσκεται τώρα το ρολόι, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε “Πλατεία Αντικυθήρων”, ο καθηγητής Μούσας απέδωσε την τιμή αυτή στις συνεχείς προσπάθειες των Ελλήνων επιστημόνων που διαρκούν σχεδόν δύο δεκαετίες.

Η μετονομασία αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή τους να μοιραστούν τη γνώση που απορρέει από τις εκτεταμένες μελέτες τους για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπως τόνισε ο κ. Μούσας στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Φίλες και φίλοι,
σας γράφω σχετικά με την κατασκευή Αστρονομικού ρολογιου πλανηταρίου, βασισμένο στον μηχανισμό των Αντικυθήρων που φτιάξανε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σονόρας του Μεξικου και της μεξικανικής εταιρείας ρολογιών Relojes Olvera III Generación.
Βαλετε
@soyunison στο YouTube.
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με τους Μεξικάνους, βασίζεται στις μελέτες μας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο εγκαινιάζεται Πέμπτη 8 και Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας του Μεξικού. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, ώστε να συμπίπτει με την ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας (Μνήμη Διονυσίου Σολωμού).
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο τοποθετείται σε μικρή πλατεία που ονομάστηκε Πλατεία Αντικυθήρων (μέχρι τώρα Πλατεία Αστρονομίας) μέσα στην Πανεπιστημιούπολη της Σονόρας.
To MAMH, (όπως το λένε) οι Μεξικάνοι φτιάξαμε αρχίζοντας το 2018 μετά από έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας. Ψυχή αυτής της ομάδας είναι ο μεξικάνος καθηγητής κύριος Raul Perez Enriquez. Την κατασκευή έκανε σε συνεργασία με εμάς η εταιρεία μεγάλων ρολογιών (όπως αυτά που eείχαν παλιά οι εκκλησίες, δημαρχία και δημόσια κτίρια) η Relojes Olvera IIΙ Genercion (προφέρεται [Ρελόχες] Ρολόγια Ολβέρα τρεσέρα Γενερασιόν [τρίτης γενιάς]) του κ. Jesus Clemente Olvera Trejo και ιδιαιτέρως ο κ. Ing. Alfredo Carmona Martínez. Από το πανεπιστήμιο της Σονόρας συνέβαλαν εξαιρετικά οι καθηγητές κύριοι Julio Cesar Saucedo Morales και Ezequiel Rodriguez Jauregui. Η χρηματοδότηση έγινε από το πανεπιστήμιο και το κράτος της Σονόρας και από την Relojes Olvera.
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο που κατασκευάσαμε σε συνεργασία με τους Μεξικάνους, βασίζεται στις μελέτες μας του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο εγκαινιάζεται Πέμπτη 7 και Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας του Μεξικού. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, ώστε να συμπίπτει με την ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας (Μνήμη Διονυσίου Σολωμού).
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο τοποθετείται σε μικρή πλατεία που ονομάστηκε Πλατεία Αντικυθήρων (μέχρι τώρα Πλατεία Αστρονομίας) μέσα στην Πανεπιστημιούπολη της Σονόρας.
To MAMH, (όπως το λένε) οι Μεξικάνοι φτιάξαμε αρχίζοντας το 2018 μετά από έκθεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας. Ψυχή αυτής της ομάδας είναι ο μεξικάνος καθηγητής κύριος Raul Perez Enriquez. Την κατασκευή έκανε σε συνεργασία με εμάς η εταιρία μεγάλων ρολογιών (όπως αυτά που μπαίναν παλιά στις εκκλησίες, δημαρχία και δημόσια κτίρια) η Relojes Olvera IIΙ Genercion (προφέρεται [Ρελόχες] Ρολόγια Ολβέρα τρεσέρα Γενερασιόν [τρίτης γενιάς]) του κ. Jesus Clemente Olvera Trejo και ιδιαιτέρως ο κ. Ing. Alfredo Carmona Martínez. Από το πανεπιστήμιο της Σονόρας συνέβαλλαν εξαιρετικά οι καθηγητές κύριοι Julio Cesar Saucedo Morales και Ezequiel Rodriguez Jauregui. Η χρηματοδότηση έγινε από το πανεπιστήμιο και το κράτος της Σονόρας και από την Relojes Olvera.
Το αστρονομικό ρολόι πλανητάριο θα τοποθετηθεί στο Πανεπιστήμιο της Σονόρας στο Ερμοσίγιο.
Ακολουθεί η πρόσκληση στα εγκαίνια.
/////////////
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΤΗΣ ΣΟΝΟΡΑΣ
Εκ μέρους της ερευνητικής ομάδας Monumental Antikythera Mechanism for Hermosillo (MAMH), θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε επίσημα να παρευρεθείτε στην Τελετή Εγκαινίων και Ανάθεσης Λειτουργίας του MAMH, στις 8 Φεβρουαρίου στις 8:30 μμ ώρα Ελλάδας. Η τελετή έναρξης θα γίνει από τον Δρ Alfonso Durazo Montaño, Κυβερνήτη της Sonora και την Dr. Maria Rita Plancarte Martines, Πρύτανη του Universidad de Sonora. Θα παρευρίσκονται ο Πρεσβευτής της Ελλάδας κύριος Νικόλαος Κουτροκόης και αντιπροσωπεία της Πρεσβείας. Θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Τμήματος Έρευνας Φυσικής, Universidad de Sonora, Μεξικό (Μνημειακός Μηχανισμός Αντικυθήρων).
Σε αυτή την εκδήλωση ο κυβερνήτης της πολιτείας της Σονόρας
https://en.wikipedia.org/wiki/Sonora
https://en.wikipedia.org/wiki/Hermosillo
Δρ Durazo θα ενεργοποιήσει το μνημειακό ρολόι το οποίο, από εκείνη τη στιγμή και μετά, θα παρέχει κίνηση στο μνημειακό αντίγραφο του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. Η μνημειώδης έκδοση του μηχανισμού περιλαμβάνει, εκτός από την παρακολούθηση του Ήλιου στον ουρανό των αστερισμών του Ζωδιακού και την κίνηση και τις φάσεις της Σελήνης, τις τροχιές των 5 ορατών πλανητών. Στις σπείρες της πίσω πλευράς του, παρακολουθεί τον κύκλο Μετονικό κύκλο και τον κύκλο του Σάρου για πρόβλεψη εκλείψεων.
Σκοπός της τελετής είναι να παρουσιάσει επίσημα αυτόν τον μνημειώδη Μηχανισμό των Αντικυθήρων στον κόσμο, να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Sonora Mexico, καθώς και να φέρει κοντά ερευνητές και κοινό που ενδιαφέρεται για τη μελέτη και τη διατήρηση της ιστορίας και της γενικής γνώσης σχετικά με το Μηχανισμός Αντικυθήρων.
Είμαστε βέβαιοι ότι η παρουσία σας σε αυτή την απλή αλλά σημαντική εκδήλωση θα της δώσει συνάφεια και θα μας επιτρέψει να μοιραστούμε μαζί σας τη χαρά να δούμε το ΜΑΜΗ.
Σύνδεσμος για την τελετή εγκαινίων:
@soyunison on YouTube. Και βγαίνει https://youtube.com/live/twGxgZdyhf4?feature=share . Επίσημο κανάλι πανεπιστημίου: https://www.youtube.com/channel/UCvoN3rChzt6ODGJSrJg_TDQ
Σας ευχαριστούμε και ανυπομονούμε να σας δούμε στην Τελετή Εγκαινίων.
με εκτιμιση
Δρ Ezequiel Rodríguez Jáuregui
Καθηγητής Τμήματος Φυσικής.

Δείτε το βίντεο:

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Οι αρχαιοελληνικές επαναστατικές εφευρέσεις που διαμόρφωσαν τον παγκόσμιο πολιτισμό

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr