Search
Close this search box.
Μεγας Αλέξανδρος αποφθέγματα

Μέγας Αλέξανδρος: 12 διδακτικά αποφθέγματα ενός σπάνιου μυαλού

Αυτή η φράση « Ό,τι δεν λύεται κόπτεται» που αποδίδεται στον Μέγα Αλέξανδρο συμπυκνώνει μια βαθιά γνώση της δυναμικής της ηγεσίας και της εξουσίας.

Στον πυρήνα του, το απόσπασμα τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της ηγεσίας στον καθορισμό της αποτελεσματικότητας και της ισχύος μιας ομάδας, είτε πρόκειται για στρατό είτε για οποιονδήποτε άλλο οργανισμό.

«Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο. Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τα διοικεί ένα λιοντάρι.»

Η αναλογία ενός στρατού λιονταριών που διοικείται από ένα πρόβατο δημιουργεί μια εικόνα ατομικής δύναμης και αγριότητας, με κάθε στρατιώτη να διαθέτει τρομερές ιδιότητες που μοιάζουν με λιοντάρι. Ωστόσο, παρά την έμφυτη δύναμή τους, χωρίς αποτελεσματική ηγεσία, τα άτομα αυτά μπορεί να στερούνται κατεύθυνσης, συντονισμού και στρατηγικής. Το πρόβατο, που συμβολίζει έναν αδύναμο ή αναποτελεσματικό ηγέτη, δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει το δυναμικό των λιονταριών και έτσι μειώνει τη συλλογική δύναμη του στρατού.

Αντίθετα, η εικόνα ενός στρατού προβάτων που διοικείται από ένα λιοντάρι παρουσιάζει ένα διαφορετικό σενάριο. Ενώ τα πρόβατα μπορεί μεμονωμένα να μην έχουν τη δύναμη και την ανδρεία των λιονταριών, υπό την καθοδήγηση ενός ισχυρού και ικανού ηγέτη -του λιονταριού- μπορούν να οργανωθούν, να κινητοποιηθούν και να κατευθυνθούν προς έναν κοινό στόχο.

Αν και η εξουσία κυριαρχεί πάντα στο τέλος,  επικρατεί στο μυαλό οποιουδήποτε ανθρώπου, όμως η σοφία του Αλεξάνδρου αποδεικνύει πως το πνεύμα κρίθηκε εξίσου δυνατό με το σώμα, ώστε να πραγματοποιηθεί μια εξωπραγματική αυτοκρατορία και τα αποφθέγματα που ακολουθούν το επιβεβαιώνουν. Ας διαβάσουμε μερικές φράσεις του ακόμη.

Μέγας Αλέξανδρος στο Netflix: Καθηγητής του Cambridge προειδοποιεί για διαστρέβλωση της ιστορίας

11 αποφθέγματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου

  1. Ό,τι δεν λύεται κόπτεται. (κόβοντας το Γόρδιο Δεσμό)
  2. Στους γονείς οφείλομεν το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην.
  3.  Δεν υπάρχει τίποτε αδύνατο γι’ αυτόν που θα προσπαθήσει.
  4. κακός Έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρος.
  5. Στον ουρανό δεν υπάρχουν δυο ήλιοι ούτε στη γη δυο κυρίαρχοι.
  6. Με θέληση, με παραμύθια και με την τέχνη της εξαπάτησης (ερωτηθείς πώς κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο σε τόσο σύντομο διάστημα)
  7. Ει μη Αλέξανδρος ήμην, Διογένης αν ήμην.
  8. Δεν φοβάμαι ένα στρατό λιονταριών που διοικούνται από ένα πρόβατο. Φοβάμαι ένα στρατό προβάτων που τα διοικεί ένα λιοντάρι.
  9. Πονούντων και κινδυνευόντων τα καλά και μεγάλα έργα.
  10. Σήμερα δεν ήμουν πραγματικός βασιλιάς, γιατί δεν έκανα καμιά καλή πράξη.
  11. Τω κρατίστω. (Η υπόδειξή του για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του. Τα τελευταία του λόγια…).

5 αλήθειες για τον Μέγα Αλέξανδρο που (μάλλον) ξέχασαν να μας πουν

 

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr