Search
Close this search box.
Μάρκος Αυρήλιος

Μάρκος Αυρήλιος: Κατασχέθηκε άγαλμά του στο πλαίσιο έρευνας για κλεμμένες αρχαιότητες από την Τουρκία

Μάρκος Αυρήλιος: Οι Αρχές της Νέας Υόρκης από το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ, προχώρησαν στην κατάσχεση ενός ακέφαλου χάλκινου αγάλματος που απεικονίζει τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο 

Οι αρχές της Νέας Υόρκης κατέλαβαν ένα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα που πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα και φιλόσοφο Μάρκο Αυρήλιο, το οποίο βρισκόταν στην κατοχή του Μουσείου Τέχνης του Κλίβελαντ. Η κατάσχεση γίνεται στο πλαίσιο έρευνας για κλεμμένες αρχαιότητες από την Τουρκία και ακολουθεί ένταλμα που υπέγραψε δικαστής του Μανχάταν τον Αύγουστο.

Το άγαλμα, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων, αγοράστηκε από το μουσείο το 1986 και αποτελούσε εξέχον στοιχείο της συλλογής του αρχαίας ρωμαϊκής τέχνης. Φέρεται ότι το άγαλμα αποτελούσε μέρος ενός κυκλώματος λαθρεμπορίου που εμπλέκεται στη διακίνηση λεηλατημένων αρχαιοτήτων από την Τουρκία μέσω του Μανχάταν. Η Τουρκία είχε προηγουμένως διεκδικήσει την κυριότητα του αγάλματος το 2012, δηλώνοντας ότι είχε λεηλατηθεί από τη Βουβώνα και άλλες τοποθεσίες.

Ενώ το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ δεν έχει ακόμη σχολιάσει την κατάσχεση, το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν εργάζεται ενεργά για τον επαναπατρισμό αντικειμένων που έχουν λεηλατηθεί από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Οι συγκεκριμένοι στόχοι της έρευνας που σχετίζονται με το κατασχεθέν άγαλμα παραμένουν ασαφείς.

Τί υποστηρίζει η Τουρκία;

Το 2012, η Τουρκία ξεκίνησε τις διεκδικήσεις της σχετικά με το άγαλμα δημοσιεύοντας έναν κατάλογο με περίπου 20 αντικείμενα που βρέθηκαν στη συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Κλίβελαντ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τουρκίας, τα αντικείμενα αυτά είχαν αφαιρεθεί παράνομα από τον Μπουμπόνα και άλλες τοποθεσίες. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οι αξιωματούχοι του μουσείου ισχυρίζονταν ότι η Τουρκία δεν είχε προσκομίσει συγκεκριμένες αποδείξεις για την υποτιθέμενη λεηλασία.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας υποστήριξε ότι το άγαλμα έχει απομακρυνθεί από τον αρχικό τόπο προέλευσής του, τονίζοντας ότι η κατάσχεση αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την αποκατάσταση αυτού που αντιλαμβάνεται ως αδικία.

 

Μουσεία: Εκδηλώσεις σήμερα για την μπλε Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την Guardian

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr