Search
Close this search box.
μουσεία

Μουσεία: Εκδηλώσεις σήμερα για την μπλε Αυγουστιάτικη πανσέληνο

Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι θα υποδεχθούν το μπλε φεγγάρι με εκδηλώσεις και δωρεάν είσοδο για το κοινό

Τα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα γιορτάσουν σήμερα την μπλε υπερπανσέληνο με διάφορες εκδηλώσεις. Έπειτα από 23 χρόνια το Υπουργείου Πολιτισμού συνεχίζει αυτή την όμορφη παράδοση. Έτσι σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία διοργανώνονται εκδηλώσεις, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, οι οποίες διοργανώνονται από τις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, πολλές σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Να επισημανθεί πως ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις της Πανσελήνου του Αυγούστου 2023. Κατά συνέπεια, δε θα είναι ανοιχτός για το κοινό τις βραδινές ώρες της πανσελήνου, την Πέμπτη 31 Αυγούστου.

Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις ανά περιφέρεια  εδώ.

30 σοφά αποφθέγματα για μια καλύτερη ζωή

Τί είναι η μπλε Πανσέληνος;

Ο όρος “μπλε φεγγάρι” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δεύτερη πανσέληνο που συμβαίνει μέσα σε έναν ημερολογιακό μήνα. Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο γεγονός, εξ ου και η φράση “once in a blue moon”. Κανονικά, υπάρχει μία πανσέληνος ανά μήνα, καθώς ο σεληνιακός κύκλος διαρκεί περίπου 29,5 ημέρες. Ωστόσο, επειδή οι μήνες στο Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι συνήθως μεγαλύτεροι από αυτόν τον σεληνιακό κύκλο, περιστασιακά μπορεί να συμβούν δύο πανσελήνους μέσα σε έναν μόνο μήνα.

Η φράση “μπλε φεγγάρι” δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό χρώμα του φεγγαριού. Το φεγγάρι δεν γίνεται μπλε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης μπλε φεγγαριού. Η ονομασία προέρχεται από τον παλαιότερο ορισμό του “μπλε” που σημαίνει κάτι σπάνιο ή ασυνήθιστο και όχι το μπλε χρώμα.

Τα μπλε φεγγάρια είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης μεταξύ του σεληνιακού ημερολογίου και του Γρηγοριανού ημερολογίου που χρησιμοποιείται για τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Ο πιο συνηθισμένος τύπος μπλε φεγγαριού είναι όταν συμπίπτουν δύο πανσέληνοι σε έναν μήνα, και αυτό συμβαίνει συνήθως κάθε 2 έως 3 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι, λιγότερο συνηθισμένοι ορισμοί του μπλε φεγγαριού, όπως όταν αναφέρεται στην τρίτη από τις τέσσερις πανσέληνοι σε μία μόνο εποχή.

Μπέρτολτ Μπρεχτ: 15 αποφθέγματα ενός σύγχρονου οραματιστή

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr