Search
Close this search box.
Κωνσταντίνος_Καβάφης_Πλάκα

Κωνσταντίνος Καβάφης: Άνοιξε τις πόρτες του το «σπίτι» του σπουδαίου ποιητή (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το «σπίτι» του Κωνσταντίνου Καβάφη στην Πλάκα άνοιξε τις πόρτες του τις προηγούμενες ημέρες για τους πρώτους επισκέπτες.

Στο συγκεκριμένο κτίριο, φιλοξενείται  το λογοτεχνικό, αλλά και προσωπικό αρχείο του ποιητή, καθώς και 966 βιβλία που περιλαμβάνονταν στη βιβλιοθήκη του. Ενώ μαζί με αυτά, ο κόσμος μπορεί να ανακαλύψει ένα κομμάτι της ψυχής του ιδίου του Καβάφη.

Σε δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου ο οποίος είπε: «Εκατόν εξήντα χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Κ. Π. Καβάφης αποκτά μια νέα “στέγη”. Στόχος μας δεν είναι να γίνει ένα “μουσείο” Καβάφη, αλλά ένας βιωματικός χώρος όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει μια εικόνα του πνευματικού και υλικού βίου του ποιητή, όσο βέβαια είναι αυτό εφικτό και χωρίς ψεύτικους εντυπωσιασμούς».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αρχείο του Καβάφη, αποτελείται από 2.000 και πλέον τεκμήρια, στα οποία περιλαμβάνονται αυτοσχέδιες έντυπες εκδόσεις, πεζά λογοτεχνικά έργα, άρθρα, μελέτες και σημειώσεις του Αλεξανδρινού ποιητή, χειρόγραφα ποιημάτων, καθώς και το προσωπικό αρχείο του, με μια πλούσια συλλογή αλληλογραφίας, κειμένων και φωτογραφιών.

Ο νέος χώρος, την αρχιτεκτονική μελέτη του οποίου υπογράφει το Flux-office της Εύας Μανιδάκη και του Θανάση Δεμίρη, στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο του 1910 και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες για το κοινό: μία αίθουσα με τα προσωπικά αντικείμενα του Κ. Π. Καβάφη, μία αίθουσα αφιερωμένη στην Αθήνα του Καβάφη και το Αναγνωστήριο.

«Δεν επιδιώξαμε να κάνουμε μια αναπαράσταση της οικίας Καβάφη, υιοθετήσαμε μιαν άλλη προσέγγιση, μέσα από την κατηγοριοποίηση των αντικειμένων που είχαμε στη διάθεση μας δημιουργήσαμε μικρά συμβάντα στο χώρο. Αυτή η επιλογή αποδεσμεύει τα εκθέματα από τη νέα τους κατοικία, δημιουργεί μια νέα ιστορία» δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

Δείτε φωτογραφίες από το «σπίτι» του σπουδαίου ποιητή:

Το Book Garden είναι το βιβλιοπωλείο που θα μας κινητοποιήσει για καλό σκοπό

 

Πηγή φωτογραφιών: 1,

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr