Search
Close this search box.
σχολικές ταινίες

Κριτική: «Στο Γραφείο Καθηγητών» – Όταν ο μικρόκοσμος ενός σχολείου φαντάζει θρίλερ

Η ταινία «Στο Γραφείο Καθηγητών» (The Teacher’s Lounge) έρχεται στους κινηματογράφους τη Πέμπτη 19/10, έχοντας αποκτήσει πρόσφατα δύο βραβεία στο Φεστιβάλ Βερολίνου και επίσημη υποβολή της Γερμανίας για το προσεχές Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας.

σχολικές ταινίες

Πριν από δύο εβδομάδες, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε τη ταινία «Στο Γραφείο Καθηγητών» στις Νύχτες Πρεμιέρας. Για όσους δε γνωρίζουν, οι Νύχτες Πρεμιέρας λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο σε επιλεγμένους κινηματογράφους της Αθήνας, δίνοντας την ευκαιρία -σε όσους προλάβουν- να δουν νέες ταινίες σε πρώτη προβολή, πριν από την επίσημη ημερομηνία έναρξής τους. Έτσι έγινε κι εδώ… πληθώρα κόσμου περίμενε έξω από τον αγαπημένο κινηματογράφο Δαναό για να βρει ένα εισιτήριο και να παρακολουθήσει αυτό το σπουδαίο, όπως αποδείχθηκε, γερμανικό φιλμ.

Η ταινία ακολουθεί τη Κάρλα Νόβακ (Λεονί Μπενές), μια αφοσιωμένη και συγχρόνως ανήσυχη δασκάλα, η οποία ξεκινά την πρώτη της δουλειά σ’ ένα σχολείο. Όταν ένας από τους μαθητές της είναι ύποπτος για μια σειρά από κλοπές, αποφασίζει να διαλευκάνει μόνη της το θέμα. Προσπαθώντας να μεσολαβήσει ανάμεσα σε αγανακτισμένους γονείς, ισχυρογνώμονες συναδέλφους και επιθετικούς μαθητές, έρχεται αντιμέτωπη με τις δομές του σχολικού συστήματος. Όσο πιο απελπισμένα προσπαθεί να τα κάνει όλα σωστά, τόσο πιο κοντά φτάνει στο να διαλυθεί η ίδια.

Κι όλα αυτά, επειδή δε μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα της αδικίας…της αδικίας που τη πνίγει όταν οι συνάδελφοί της ψάχνουν έναν έναν τους μαθητές όταν παρατηρείται κλοπή, της αδικίας για τυχόν στιγματισμό κάποιου παιδιού μέσα στη τάξη, της αδικίας όταν αργότερα κλέβουν την ίδια, της αδικίας του να πρέπει να “πληρώσει” για κάτι που της έκαναν.

Στο πόστερ της ταινίας, αναγράφεται το εξής: «Όταν οι σωστές αποφάσεις οδηγούν στη καταστροφή».

Το να θες να βρεις το δίκιο σου είναι μια σωστή απόφαση, μπορεί όμως να αποδειχθεί καταστροφική όταν μπεις στη διαδικασία να το διεκδικήσεις με κάθε κόστος. Σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί το συμφέρον και δεν υπάρχει καμία αξιοκρατία, όσο δίκιο και να έχει κάποιος, από τη στιγμή που θα ακουστεί…το έχασε! Δε συμφέρει να ακουστείς, δε (τους) βολεύει.

Και το σχολείο είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας…η πρώτη που ερχόμαστε σε επαφή! Όσο αθώα κι αν φαίνεται, κρύβει αρκετές παγίδες και σκληρές αλήθειες, γεγονός που ενέπνευσε και τον σκηνοθέτη της ταινίας, Ιλκέρ Τσατάκ. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, δήλωσε:

«Θέλαμε να μιλήσουμε για κλοπές, προκαταλήψεις και ψευδείς κατηγορίες. Και το σχολείο είναι ένα εξαιρετικό μοντέλο για να απεικονίσει την κοινωνία στο σύνολό της. Υπάρχει ο αρχηγός κράτους με εξουσία, ο λαός με τη μορφή μαθητών κι ένα όργανο Τύπου μέσω της σχολικής εφημερίδας».

Η πλοκή του «The Teacher’s Lounge» είναι γεμάτη από σασπένς και απρόσμενες ανατροπές. Συνδυάζει επιδέξια τις πιέσεις της διδασκαλείας με τα κοινωνικά ζητήματα εντός του εκπαιδευτικού συστήματος, ρίχνοντας φως στη δυναμική της εξουσίας, τις προσωπικές αντιπαλότητες και τα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι δάσκαλοι πίσω από κλειστές πόρτες.

Βέβαια, μία από τις πιο ξεχωριστές πτυχές της ταινίας είναι η εξαιρετική ερμηνεία της Λεονί Μπενές («Η Λευκή Κορδέλα») στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ερμηνεία της ως μια αφοσιωμένη δασκάλα, παγιδευμένη σ’ έναν ιστό ίντριγκας, είναι τόσο πειστική όσο και συναισθηματικά συναρπαστική. Η Μπενές εμποτίζει τον χαρακτήρα της με βάθος, ευαλωτότητα και αποφασιστικότητα, επιτρέποντας στο κοινό να κατανοήσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η κινηματογράφηση, καθώς και το κοφτό άκουσμα των εγχόρδων που “πλημμυρίζουν” την ταινία έρχονται να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνολική της επίδραση. Επιπλέον, η χρήση ατμοσφαιρικού φωτισμού και γωνιών κάμερας συμβάλλει αποτελεσματικά στην τεταμένη και απόκοσμη ατμόσφαιρα, συμπληρώνοντας τέλεια το είδος ενός καλοφτιαγμένου σχολικού θρίλερ.

Πριν συνοψίσουμε, να αναφέρουμε ότι μετά το τέλος της προβολής που είχαμε στον Δαναό, μας περίμενε και μια έκπληξη. Η έκπληξη αυτή ήταν ότι η Λεονί Μπενές βρισκόταν στην αίθουσα και παρακολουθούσε τη ταινία μαζί μας. Παρουσία της ίδιας της πρωταγωνίστριας, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε ένα Q&Ν, όπου σε κάποια από τις ερωτήσεις του κοινού μας αποκάλυψε:

«Οι δύο σεναριογράφοι, όταν έγραφαν τη ταινία, επισκέφθηκαν ένα σχολείο για να δουν ακριβώς ποιές είναι οι εντάσεις, τι ακριβώς συμβαίνει σ’ ένα σχολείο. Κι αυτό που παρατήρησαν είναι ότι ουσιαστικά μέσα σ’ ένα σχολείο γίνονται πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα: θόρυβος από τη μία τάξη, καθηγητές που μαλώνουν απ’ την άλλη στην αίθουσά τους…οπότε όλη αυτή η ένταση τυπώθηκε και σεναριακά».

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Το «The Teacher’s Lounge» με τη Λεονί Μπενές στο τιμόνι είναι ένα συναρπαστικό θρίλερ που ξεπερνά τα τυπικά όρια μιας ταινίας με θέμα το σχολείο. Η εκπληκτική αυτή γυναικεία ερμηνεία, η συναρπαστική πλοκή και η οξυδερκής εξερεύνηση του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος την καθιστούν απαραίτητη για προβολή απ’ όλους. Είναι σίγουρα μία από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη ταινία μέχρι στιγμής για φέτος.

Κείμενο: Γωγώ Μπόβαλη (Lavart)

Φώτα, Κάμερα, Μάθηση: Οι προβολές ταινιών στα σχολεία (πρέπει να) αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr