Search
Close this search box.
κομμένες σκηνές

Ο λόγος γύρω από τις κομμένες σκηνές γνωστών ταινιών

Στη σφαίρα του κινηματογράφου, η αφήγηση είναι μια μορφή τέχνης που ζωντανεύει μέσα από την προσεκτική “χορογραφία” σκηνών, διαλόγων και συναισθημάτων.

Ωστόσο, στις πτυχές της τελικής επεξεργασίας κρύβονται συχνά οι κομμένες σκηνές – οι σεκάνς που δεν έφτασαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Αυτές οι αφηγηματικές παραλείψεις έχουν ιδιαίτερη σημασία και παρέχουν μια εικόνα του οράματος του σκηνοθέτη, της διαδικασίας του μοντάζ και της εξέλιξης της ταινίας.

Οι κομμένες σκηνές, γνωστές και ως διαγεγραμμένες ή αποκομμένες σκηνές, είναι τμήματα μιας ταινίας που γυρίστηκαν αρχικά, αλλά αργότερα αποκλείστηκαν από την τελική έκδοση. Οι σκηνοθέτες μαζί με τους μοντέρ επιλέγουν σχολαστικά το υλικό που θα απομείνει στην τελική περικοπή, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως ο ρυθμός, η συνοχή και ο συνολικός αντίκτυπος της αφήγησης.

Όπως είναι γνωστό, οι ταινίες έχουν μια συγκεκριμένη διάρκεια που -καλώς ή κακώς- πρέπει να τηρείται. Έτσι, μερικές φορές, ορισμένες σκηνές πρέπει να θυσιαστούν προκειμένου να διατηρηθεί η ουσία της ιστορίας. Για παράδειγμα, σε μια ταινία με γρήγορο ρυθμό, η διατήρηση του σωστού ρυθμού είναι καθοριστική. Ακόμα και μια σκηνή που είχε νόημα στο χαρτί, μπορεί να μην μεταφράζεται καλά στην οθόνη, με σκοπό να περισσεύει κι αυτή.

Παρακάτω, θα ακολουθήσουν μερικές αξιοσημείωτες περικοπές από αγαπημένες δημοφιλείς ταινίες!

  • The Shining (1980)

Το ψυχολογικό αριστούργημα τρόμου του Stanley Kubrick, The Shining, είχε αρκετές σκηνές που αφαιρέθηκαν μετά την παραγωγή. Η πιο αξιοσημείωτη από αυτές είναι η σκηνή στο τέλος, όπου ο διευθυντής του ξενοδοχείου επισκέπτεται τη Wendy στο νοσοκομείο. Ο αποκλεισμός αυτής της σκηνής κατάφερε να διατηρήσει την ασάφεια της ταινίας, αφήνοντας το κοινό να αμφισβητεί την πραγματική φύση του ξενοδοχείου.

 

  • Blade Runner (1982)

Η κλασική ταινία επιστημονικής φαντασίας Blade Runner του Ridley Scott υποβλήθηκε σε εκτεταμένο μοντάζ πριν από την κυκλοφορία της. Η φωνή του πρωταγωνιστή Deckard αφαιρέθηκε και ένα πιο αισιόδοξο τέλος επηρέασε βαθιά τη διάθεση της ταινίας, δίνοντας έμφαση στα νουάρ και δυστοπικά στοιχεία της.

 

  • Avatar (2009)

Το επικό Avatar του James Cameron, είχε περικόψει σκηνές που πρoσέφεραν βαθύτερες γνώσεις για τον κόσμο της Πανδώρας και την κουλτούρα των Na’vi. Αν και αφαιρέθηκαν από την κυκλοφορία για χρονικούς λόγους, αυτές οι σκηνές συμπεριλήφθηκαν αργότερα σε εκτεταμένες εκδόσεις, εμπλουτίζοντας τη συνολική εμπειρία θέασης.

 

  • The Godfather (1977)

Στη εμβληματική ταινία του Francis Ford Coppola, The Godfather, κόπηκαν ή παραλείφθηκαν ορισμένες σκηνές προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάλληλη διάρκεια. Συγκεκριμένα, η υποπλοκή «Apollonia» μειώθηκε για να επικεντρωθεί στην κύρια ιστορία, η οποία ήταν γύρω από την οικογένεια Corleone.

 

  • The Exorcist (1973)

Στην κλασική ταινία τρόμου The Excorcist του William Friedkin, αρκετές σκηνές αφαιρέθηκαν για τονικούς λόγους. Μία από αυτές τις σκηνές είναι το «Spider Walk», όπου ο Regan κατεβαίνει τις σκάλες με ανατριχιαστικό και αφύσικο τρόπο.

 

  • Ε.T. Τhe Extra-Terrestrial (1982)

Η δημοφιλής ταινία E.T. Τhe Extra-Terrestrial του Steven Spielberg είχε μια σημαντική σκηνή, όπου τα όπλα που κρατούσαν κυβερνητικοί πράκτορες, αντικαταστάθηκαν ψηφιακά με γουόκι-τόκι στην επανακυκλοφορία του 2002. Αυτή η αλλαγή πραγματοποιήθηκε, για να γίνει η ταινία πιο φιλική ως προς την οικογένεια.

Ύστερα από χρόνια και με την έλευση της τεχνολογίας (DVD και Blu-ray), επιτράπηκε στους κινηματογραφιστές να προβάλλουν αυτές τις κομμένες σκηνές ως bonus. Επιπλέον, οι διαδικτυακές πλατφόρμες προσφέρουν στους σκηνοθέτες την ευκαιρία να μοιραστούν το αρχικό τους όραμα με το κοινό μέσω εκτεταμένων ή σκηνοθετικών εκδόσεων.

Εν κατακλείδι, οι κομμένες σκηνές αποτελούν απόδειξη της επαναληπτικής και συνεργατικής φύσης της κινηματογραφικής δημιουργίας. Προσφέρουν μια ματιά στη παραγωγικότητα του σκηνοθέτη, ρίχνοντας φως στις επιλογές που έγιναν για τη κατασκευή μιας συναρπαστικής ιστορίας. Καθώς συνεχίζουμε να γιορτάζουμε την τέχνη του κινηματογράφου, η σημασία των κομμένων σκηνών για την κατανόηση της εξέλιξης μιας ταινίας παραμένει αναμφισβήτητη.

Κείμενο: Γωγώ Μπόβαλη (Lavart)

Lord of the Rings: Πόσο χρονών είναι τα 9 βασικά μέλη του Fellowship;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr