Search
Close this search box.
Κεν Μπερνς Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο βραβευμένος δημιουργός ντοκιμαντέρ, Κεν Μπερνς ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο Ντέιβιντ ΜακΜάχον, ένας από τους σκηνοθέτες, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της απόκλισης από την παραδοσιακή προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδική και διαχρονική σκέψη του Λεονάρντο.

Ο διάσημος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Κεν Μπερνς εξερευνά ένα νέο θεματικό τοπίο στο τελευταίο του έργο, ένα ντοκιμαντέρ δύο τμημάτων που θα προβληθεί από το PBS τον Νοέμβριο, και αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η πολυμαθική ιδιοφυΐα Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ενώ τα καλλιτεχνικά αριστουργήματα του ντα Βίντσι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα, ο Μπερνς, μαζί με την κόρη του Σάρα Μπερνς και τον σύζυγό της Ντέιβιντ ΜακΜάχον, συν-σκηνοθετεί μια ταινία που σκαλίζει πέρα από τον καμβά, αποκαλύπτοντας τους πολύπλευρους ρόλους του καλλιτέχνη ως εφευρέτη, επιστήμονα και μηχανικού.

Λεονάρντο Ντα Βίντσι: Πίνακες, τεχνικές και τα «μυστικά» μιας ευφυΐας

Σε μια απόκλιση από τη συνήθη εστίασή του στην αμερικανική ιστορία, ο Μπερνς προσπαθεί να ξετυλίξει τις οικουμενικές πτυχές των επιδιώξεων του Λεονάρντο. Η Σάρα Μπερνς τονίζει ότι το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την αναζήτηση του Λεονάρντο για συνδέσεις σε όλη τη φύση, μια επιδίωξη που βρίσκει απήχηση στο σύγχρονο κοινό παρά τις ιστορικές της ρίζες. Η ταινία προβάλλει το ερευνητικό πνεύμα της αναγεννησιακής μορφής, συνδυάζοντας την καλλιτεχνική του ευφυΐα με την επιστημονική του οξυδέρκεια για να εμβαθύνει την κατανόηση του φυσικού κόσμου και της ανθρώπινης εμπειρίας.

Κεν Μπερνς Λεονάρντο Ντα Βίντσι
Χρησιμοποιώντας ένα μη γραμμικό χρονοδιάγραμμα που έχει τις ρίζες του στα εκτενή σημειωματάρια του Λεονάρντο, το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ήχο από διάφορες εποχές.

Χρησιμοποιώντας ένα μη γραμμικό χρονοδιάγραμμα που έχει τις ρίζες του στα εκτενή σημειωματάρια του Λεονάρντο, το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και ήχο από διάφορες εποχές. Ο Γκιγιέρμο ντελ Τόρο, σκηνοθέτης και θαυμαστής του Λεονάρντο, υπογραμμίζει τη διαχρονική αντίληψη του καλλιτέχνη ότι η γνώση και η φαντασία είναι άρρηκτα συνυφασμένες. Η ταινία φιλοδοξεί να βυθίσει τους θεατές στον κόσμο του Λεονάρντο ντα Βίντσι συνυφαίνοντας την προσωπική του διαδρομή, τα καλλιτεχνικά και επιστημονικά επιτεύγματα και το βαθύ βάθος της περιέργειάς του.

Ο Ντέιβιντ ΜακΜάχον, ένας από τους σκηνοθέτες, υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της απόκλισης από την παραδοσιακή προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδική και διαχρονική σκέψη του Λεονάρντο. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί την εξέλιξη των ιδεών του ντα Βίντσι, εξερευνώντας θέματα που κυμαίνονται από τη ζωγραφική, τη φιλοσοφία, τη μηχανική, τον πόλεμο, την ανατομία και τη γεωγραφία. Η ταινία προσφέρει ματιές στα σημειωματάρια του ντα Βίντσι, αποκαλύπτοντας περίπλοκα σχέδια των εφευρετικών του σχεδίων, όπως ιπτάμενες μηχανές, πολεμικές κατασκευές, πρώιμα οχήματα και υποβρύχια.

Ενώ ο Λεονάρντο σκόπευε να δημοσιεύσει τα γραπτά του, η ταινία εξερευνά τον πλούτο του υλικού που άφησε πίσω του, παρέχοντας μια συναρπαστική ματιά στην αδιάκοπη επιδίωξή του να κατανοήσει τους νόμους της φύσης και να τους εφαρμόσει στα πρωτοποριακά του εγχειρήματα. Η πρωτότυπη μουσική για το ντοκιμαντέρ, η οποία ερμηνεύεται από τους Attacca Quartet, Sō Percussion και Roomful of Teeth, συντέθηκε από τη μουσικό Caroline Shaw.

Στην ταινία ακούγεται η φωνή του Ιταλού ηθοποιού Adriano Giannini ως Leonardo da Vinci, ενώ ο Keith David είναι ο αφηγητής. Σε αυτή την εξερεύνηση της ευφυΐας του ντα Βίντσι, ο Burns και η ομάδα του δημιουργούν μια κινηματογραφική εμπειρία που ξεπερνά τα συμβατικά, αποτυπώνοντας την ουσία ενός μυαλού που ξεπέρασε την εποχή του.

Τί έγραφαν τα ημερολόγια του Λεονάρντο ντα Βίντσι;

Φωτογραφία εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr