Search
Close this search box.
ηφαιστειο ισλανδια

Ισλανδία: Έκρηξη ηφαιστείου βάζει το Ρέικιαβικ σε κατάσταση συναγερμού (LIVE ΒΙΝΤΕΟ)

Κρίσιμη η κατάσταση στη Γκρίνταβικ καθώς επικρατεί ανησυχία για τοξικά αέρια. Παρακολουθήστε ζωντανά τις εκρήξεις του ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο που «ώθησε» την Επανάσταση του 1821

Το 1883, το ηφαίστειο Κρακατόα στην Ινδονησία εξερράγη με τόση ένταση που ο ήχος της έκρηξης, καταγεγραμμένος στα 180 ντεσιμπέλ, ακούστηκε σε απόσταση 4.800 χιλιομέτρων. Στη δύση του 2023, το ηφαίστειο Γκρίνταβικ στην Ισλανδία εξερράγη, προκαλώντας ακούσιες δονήσεις και εκτοξεύοντας πέτρες και καπνό σε ύψος 500 μέτρα. Με την πόλη Γκρίνταβικ εκκενωμένη, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στην ένταση και τη χρονική διάρκεια της έκρηξης, καθώς καταγράφονται πάνω από 300 σεισμοί στην περιοχή.

Η πρωτεύουσα της Ισλανδίας, Ρέικιαβικ, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού λόγω του ηφαιστείου Σουντνούκαγκιγκαρ. Παρά το ότι το ηφαίστειο έχει ήδη εκραγεί, οι κάτοικοι της πόλης κινδυνεύουν από τα τοξικά αέρια που εκλύονται. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για την πιθανή άφιξη τοξικών αερίων, κάτι που μπορεί να απειλήσει την περιοχή. Παρά τη σημερινή έκρηξη, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το ηφαίστειο ενδέχεται να μην έχει ακόμα κορυφωθεί πλήρως, ενώ ο κύριος κίνδυνος είναι οι νέες ρωγμές που ενδέχεται να δημιουργηθούν. Δείτε ζωντανά τις εκρήξεις του ηφαιστείου παρακάτω.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι δεν είναι σαφές πόσον καιρό θα διαρκέσει η εκτόξευση λάβας από το ηφαίστειο Σουντνούκαγκιγκαρ στην Ισλανδία. Η δραστηριότητα του ηφαιστείου μπορεί να συνεχιστεί για μέρες ή ακόμα και μήνες. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μείωση της δραστηριότητας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η έκρηξη ολοκληρώθηκε, αλλά μάλλον ότι έχει φτάσει σε μια κατάσταση ισορροπίας. Παρά το ξέσπασμα, το αεροδρόμιο Κέφλαβικ παραμένει ανοικτό, ενώ η δραστηριότητα του ηφαιστείου δεν έχει επηρεάσει ακόμα τις αεροπορικές μεταφορές όπως συνέβη σε προηγούμενες εκρήξεις. Το γεγονός ότι δεν παράγεται στάχτη μειώνει τον κίνδυνο επηρεασμού των αεροπορικών δρομολογίων. Το γνωστό γεωθερμικό σπα “Μπλε Λιμνοθάλασσα” έκλεισε για το κοινό λόγω της σεισμικής δραστηριότητας.

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες για να επισκεφθεί κάποιος το 2024;

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr