Search
Close this search box.
Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη νέα της στέγη

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στη νέα της στέγη

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ένας σύγχρονος και διεθνώς αναγνωρισμένος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, έναν σημαντικό και ιστορικά σημαντικό θεσμό συμφωνικής μουσικής στη Βόρεια Ελλάδα και έναν εξέχοντα πολιτιστικό οργανισμό της χώρας.

Από την Τετάρτη, 30 Αυγούστου, το σύνολο της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που αποτελείται από περίπου 118 μουσικούς θα κάνει πλέον πρόβες στους χώρους του αρχιτεκτονικού στολιδιού που βρίσκεται στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης. Αυτό σηματοδοτεί την υλοποίηση της Συμφωνίας Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο ιδρυμάτων στις 28 Ιουλίου, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού, Χρήστου Δήμα, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, και της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένης Ντουντουλάκη. Τη συμφωνία προσυπέγραψαν οι Σίμος Παπάνας και Χρήστος Γαλιλαίας, οι αντίστοιχοι διευθυντές των ιδρυμάτων, μαζί με τη Δ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αγυπτιάδου, πρόεδρο του Δ και τον Αντώνη Κωνσταντινίδη, αντιπρόεδρο της Ε.Τ.Ο.Ο.Σ./Κ.Ο.Θ..

Βιβλία που θα γίνουν σειρές στην ελληνική τηλεόραση – Λίστα βιβλίων

Η σύμπραξη αυτή δεν ορίζει μόνο μια νέα στέγη για την ορχήστρα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης , αλλά προβλέπει και συνεργασίες σε συναυλίες και συμπαραγωγές. Με την υλοποίηση της συμφωνίας αυτής, δίνεται λύση στο δίλημμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης , καθώς από τα μέσα Ιουνίου του προηγούμενου έτους ήταν “άστεγη” λόγω των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί ο ενοικιαζόμενος χώρος προβών της επί της Λεωφόρου Νίκης (πρώην κινηματογράφος “Παλλάς”). Οι πλημμύρες και η κατάρρευση της οροφής ανάγκασαν την ορχήστρα να αναζητήσει εναλλακτικούς χώρους για πρόβες, όπως αποθήκες που προσέφερε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, οι εγκαταστάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Θέατρο Θεσσαλονίκης.

Η συμφωνία ικανοποιεί επίσης το μακροχρόνιο αίτημα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης για νέο χώρο εντός του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Σίμος Παπάνας, καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, εξήρε την αφοσίωση του Υπουργείου Πολιτισμού στην ταχεία εξεύρεση λύσης. Τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις αυστηρές προδιαγραφές που απαιτούνται για μια κατάλληλη αίθουσα προβών, συμπεριλαμβανομένων των διαστάσεων και της ακουστικής καταλληλότητας, και επικρότησε την πολιτική βούληση που διευκόλυνε αυτή την ταχεία λύση. Ο Χρήστος Γαλιλαίας, καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας για το πολιτιστικό τοπίο της πόλης. Εξέφρασε τη φιλοδοξία του για μια πιο βαθιά συνεργασία, ενσωματώνοντας την εξαιρετική ορχήστρα του Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με μεγαλύτερη συνέπεια στον προγραμματισμό του Μεγάρου. Η συμφωνική ορχήστρα, σύμφωνα με τον Γαλιλαία, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της κλασικής μουσικής.

Η συμφωνία περιγράφει ότι η αίθουσα Saltoil στο κτίριο Μ2 θα προορίζεται αποκλειστικά για τις πρόβες της ΚΟΘ (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης) από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με περιορισμένες εξαιρέσεις για τις δραστηριότητες του Μεγάρου Μουσικής. Επιπλέον, το Μέγαρο Μουσικής θα φιλοξενεί ετησίως 16 παραγωγές της COTH στο κτίριο Μ1 τις Παρασκευές και άλλες τέσσερις παραγωγές της COTH στο κτίριο Μ2, επίσης τις Παρασκευές. Η συνεργασία περιλαμβάνει επίσης τέσσερις συμπαραγωγές μεταξύ της ΚΟΘ και του ΜΜΘ (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), ενώ το Μέγαρο Μουσικής θα απασχολεί την ορχήστρα της ΚΟΘ για τέσσερις εβδομάδες στις δικές του παραγωγές.

Η συμμαχία αυτή προαναγγέλλει την επιστροφή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής και υπογραμμίζει την αμοιβαία αφοσίωση στην ενίσχυση του πολιτιστικού πλούτου της πόλης. Και τα δύο ιδρύματα μοιράζονται το όραμα της προώθησης του σύγχρονου πολιτισμού και η συνεργασία τους αντανακλά την ευθυγράμμιση των καλλιτεχνικών φιλοδοξιών και της πολιτιστικής σημασίας.

Οι PAGAN στο Μύλος club Θεσσαλονίκη

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr