Search
Close this search box.
άμις

Η ζωή των Άμις: Μια ματιά σε μια αδελφότητα γεμάτη αντιθέσεις

Η αδελφότητα των Άμις, γνωστή για την απλή και παραδοσιακή ζωή της, αποτελεί ένα αινιγματικό κομμάτι του σύγχρονου κόσμου.

Η ματιά μας στην καθημερινότητά τους, στις πεποιθήσεις τους και στις δομές των κοινοτήτων τους φέρνει στο φως μια ετερότητα που ξενίζει, αλλά και προβληματίζει.

Από το 1821 έως σήμερα: Η ανοιχτή πληγή του αγροτικού ζητήματος

Καθημερινότητα

Η λιτότητα χαρακτηρίζει την καθημερινότητα των Άμις, από την ένδυση και την τροφή έως την κατοικία και τα μέσα μεταφοράς. Απορρίπτουν την τεχνολογία και την επιστημονική πρόοδο, θεωρώντας τες εμπόδια στην ενάρετη ζωή. Η οικογένεια αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινότητας, με αυστηρούς κανόνες που διέπουν τις σχέσεις, τον γάμο και την ανατροφή των παιδιών. Η θρησκεία διαπνέει κάθε πτυχή της ζωής τους, με την κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου να καθορίζει τις πεποιθήσεις και τις πράξεις τους.

άμις

Κοινωνική δομή

Οι Άμις ζουν σε κλειστές κοινότητες, απομονωμένες από τον υπόλοιπο κόσμο. Κάθε κοινότητα διέπεται από ένα σύνολο κανόνων, το Διάταγμα, που βασίζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις και καλύπτει θρησκευτικά και κοσμικά ζητήματα. Η ηγεσία της κοινότητας ασκείται από τον επίσκοπο, τους ιερείς και τον διάκονο. Η εκπαίδευση περιορίζεται στα βασικά μαθήματα και λαμβάνει χώρα σε σχολεία που λειτουργούν εντός των κοινοτήτων.

άμις

Εθιμα και πεποιθήσεις

Η περίοδος εφηβείας, Rumspringa, δίνει στους νέους Άμις την ευκαιρία να βιώσουν τον κόσμο έξω από την κοινότητα πριν αποφασίσουν αν θα παραμείνουν μέλη της. Ο αφορισμός, Meidung, αποτελεί την ύστατη τιμωρία για σοβαρές παραβιάσεις των κανόνων και οδηγεί στην απομόνωση του ατόμου από την κοινότητα. Ο γάμος επιτρέπεται μόνο εντός της αδελφότητας και τελείται με αυστηρές τελετουργίες. Η κηδεία τελείται στο σπίτι του θανόντος και ο τάφος σκάβεται με τα χέρια.

άμις

Προκλήσεις και αντιθέσεις

Η ενδογαμία, λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων, οδηγεί σε υψηλά ποσοστά γενετικών ανωμαλιών. Ο δείκτης παιδικής θνησιμότητας είναι υψηλός, εν μέρει λόγω της έλλειψης ιατρικής περίθαλψης. Η απομόνωση από τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να οδηγήσει σε φανατισμό και δυσκολία προσαρμογής στις αλλαγές.

άμις

Η ζωή των Άμις, γεμάτη αντιθέσεις και ιδιαιτερότητες, αποτελεί μια αινιγματική πρόκληση για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ματιά σε μια αδελφότητα που αντιστέκεται σθεναρά στις αλλαγές, υιοθετώντας έναν απλό και λιτό τρόπο ζωής, αφήνει πολλά ερωτήματα αναπάντητα, αλλά και τροφή για σκέψη.

άμις

Τεχνολογικά ναυάγια: 15 από τις πιο αποτυχημένες «επανάστασεις»

Πηγή εικόνων, εξωφύλλου

Μοιράσου το

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

YelloWizard.gr
YelloWizard.gr
YelloWizard.gr